CYMnet Logo CYMnet Banner
News/Home
About CYM
Archives
Help
Other CYM Sites
For Sumivtsi Only
USA News About CYM-USA USA Archives USA Branches Новини в США Про СУМ-США Архів США Осередки США USA News About CYM-USA USA Archives USA Branches Новини в США Про СУМ-США Архів США Осередки США USA News About CYM-USA USA Archives USA Branches Новини в США Про СУМ-США Архів США Осередки США USA News About CYM-USA USA Archives USA Branches Новини в США Про СУМ-США Архів США Осередки США USA News About CYM-USA USA Archives USA Branches Новини в США Про СУМ-США Архів США Осередки США

« Ми Стали Волі На Сторожі»

60-ий Всеамериканський
Маніфестаційний Здвиг
2 - 4 серпня 2011

Чисельно та величаво на протязі трьох днів від 2-го до 4-го вересня 2011 р. відбувся на Оселі СУМ в Елленвілі, Н.Й. Ювілейний – 60-ий Всеамериканський Маніфестаційний Здвиг Спілки Української Молоді в Америці. Цьогорічний Здвиг проходив під гаслом « Ми Стали Волі На Сторожі» та відзначав слідуючі річниці: 65-ліття відновлення Спілки Української Молоді в Діаспорі, 150-ліття з дня смерті Тараса Шевченка – національного пророка України, 20-ліття проголошення Незалежності України, 70-ліття відновлення Незалежності України Актом 30 червня 1941 року, 25-ліття Чорнобильської трагедії. Так як і всі попередні Здвиги СУМ, цьгорічний Здвиг дає добру нагоду сумівській родині урочисто зібратися і оцінити пророблену працю нашої Спілки не тільки за останній рік, але за весь час з моменту створення СУМ в Діаспорі, продемонструвати духовну єдність сумівської молоді з українським народому боротьбі за незалежність. Сумівці пишаються визначною історією СУМ, виховною працею та суспільно-громадською діяльністю не тільки в Америці, але і по всьому світі де живуть українці. Ми можемо гордитися провідними членами українського та американського суспільства і віримо що і на майбутнє ми будемо в авангарді оборони та збереження української незалежності та державності.

До переведення Здвигу КУ СУМ покликала наступну команду: комендант – Юрій Симчик, бунчужний – Михайло Науменко, писар – Надя Длябога, духовні опікуни – отець Симеон ЧСВВ та брат Вікентій ЧСВВ, референт мистецької програми – Андрій Стасів, фінансові референти – Мирон Солтис та Михайло Томашевський, спортовий референт – Петро Колінський, господарський референт – Роман Колінський, медичний опікун – Христя Кобилецька. Успішному переведенню програми Здвигу сприяла чудова літня погода. У п’ятницю вечіром приїзджаючі розвеселялися на вечірці у “Діброві”. В суботу на Оселі відбулася різноманітна програма. Зранку відбулася зустріч Дружинників СУМ, під час якої обговорювалися стратегічні плани діяльності Дружинників СУМ. ЗДВИГ 2011 По обіді на Трибуні перед Пам’ятниками Героїв відбувся Концерт. У суботній та недільній мистецьких програмах брали участь: духова оркестра “Батурин” з Осередку СУМ в Торонто – кер. Петруся Чорнописька, танцювальний ансамбль “Україна” з Торонта, юна солістка – Христина Шафранська. Присутні мали прекрасну нагоду насолоджуватися співом заслуженої артистки України, випускниці Київського Державного інституту театрального мистецтва Людмили Фесенко та Сергія Побединського. У неділю перед гостями виступили учасники табору Мистецтва та Культури, який відбувся на оселі в другій половині серпня. Програмою вміло провадила Командант цього ж табору і рівночасно ж Голова Крайової Виховної Ради СУМ подр. Марійка Поліщук. У суботу і неділю ввечері у новозбудованому павільйоні – під зірками - учасники та гості Здвигу забавлялися під звуки оркестр “Грім” та “Світанок” а молодше юнацтво, суменята та гості мали приємний час на іграх, які діяли на протязі двох днів на оселі . Надзвичайно цікавою і для багатьох несподіваною була зустріч з письменником, лауреатом державної премії ім. Т. Шевченка Василем Шкляром, який представив свою книгу «Чорний Ворон», розповів про історію написання книги та відповідав на запитання аудиторії.

ЗДВИГ 2011 Неділя 4-го вересня – найголовніший день Здвигу. Урочиста частина розпочалася Богослужінням на Трибуні перед Пам’ятниками Героїв , яке відправив отець Симеон ЧСВВ. Під час відправи було посвячено прапор новоствореного Відділу Юнацтва СУМ "Херсонес" в Стемфорд, Коннектікут. По закінченні Богослуження відбулася Маніфестаційна програма Здвигу. Після формального звітування команданта Здвигу другу Андрієві Бігунові – голові Крайової Управи СУМ в Америці, урочисто під звуки оркестри та спів оперного співака Стефана Шкафаровського піднесено американський та український прапори. Святочний наказ КУ СУМ відчитала подр. Надя Длябога. Маніфестаційну програму відкрив командант др. Ю. Симчмк, та попросив до вітального слова голову КУ СУМ д. А. Бігуна. Головним промовцем на Здвизі була спів-референт дружинників подр. Леся Гаргай. ЗДВИГ 2011 Друг Ю. Симчик представив почесних гостей Ювілейного Здвигу: о. Юрій Базилевський – Українська Православна Церква, Отець Симеон Ч СВВ та Брат Вінкентій ЧСВВ, Олесь Лабунька – голова Крайової Пластової Таборової Комісії, Володимир Блажейовський – представник КУ ООЛ, Лев Іваськів – ЗУАДК, Богдан Качур – голова світової ліги політичних в’язнів, міґістер Теодор Воляник – голова Фундації Вільного Українського Університету,Крайова Езекутива Українсько-Американських Ветеранів Матвій Кордяк, Богдан Гаргай – Фундація “Воля”, Петруся Чорнописька – деригент оркестри «Батурин», Василь Шкляр – письменник, лауреат Державної премії ім. Т. Шевченка. Усні привіти зложили: Михайло Козюпа – Голова ГУ ООЧСУ, Петро Ставничий– голова Крайової Пластової Старшини.Від Кредитової Кооперативи СУМА в Йонкерсі промовив президент п. Володимир Козіцький та Квітка Симанишин – представник головного Уряду СУК «Провидіння» які привітали присутніх та вручили чеки голові КУ СУМ д. А. Бігуну, який в свою чергу подякував за подарок а також подякував всім тим, хто на протязі року зложив пожертви для фонду капітального розвитку Оселі що в загальній сумі склало 543 тис. Завдяки цим пожертвам було відремонтовано дах над великим залом, охолодження, збудовано два павільйони та багато інших робіт. Слідуючий грандіозний проект є відновлення басейну.. Особливу подяку за княжі пожертви д. Бігун склав двом осередкам: осередкові ім. Євгена Коновальця в Трентоні, Нью Джерзі та осередку ім. Василя Біласа в Бостон, Масачусес та вручив їм грамоти.

Маніфестаційна частина Здвигу закінчилася Дефілядою Осередків СУМ, якою провадив д. Мирон Приймак та до якої грала оркестра “Батурин”. Першим ішов Осередок ім. 30-го Червня 1941 р. з Йонкерсу з Переходовим Пропором КУ СУМ, а за ними Осередки в колонах яких гордо крокували сеньйори, дружинники, юнацтво та суменята СУМ.

Оксана Бартків
Пресова референтура КУ СУМ Америки


Стаття   |   Програма   |   слово под. Лесі Гаргай
Табір Дружинників   |   головна сторінка

Новини | Про СУМ | Архів | Довідник | СУМівські Cайти |
Електронна Пошта | Сторінка Виховників | Крилаті |
Легальне | Приватна інформація | Пишіть нам

Copyright © 1999-2024 Спілка Української Молоді. Всі права застережено.