CYMnet Logo CYMnet Banner
News/Home
About CYM
Archives
Help
Other CYM Sites
For Sumivtsi Only
USA News About CYM-USA USA Archives USA Branches Новини в США Про СУМ-США Архів США Осередки США USA News About CYM-USA USA Archives USA Branches Новини в США Про СУМ-США Архів США Осередки США USA News About CYM-USA USA Archives USA Branches Новини в США Про СУМ-США Архів США Осередки США USA News About CYM-USA USA Archives USA Branches Новини в США Про СУМ-США Архів США Осередки США USA News About CYM-USA USA Archives USA Branches Новини в США Про СУМ-США Архів США Осередки США

Святкове Слово виголошене Лесею Гаргай,
на 60-му Всеамериканському Маніфестаційному Здвизі
на Оселі СУМ в Елленвілі – 4 вересня 2011р.

Всечесніший Отче Капеляне,
Достойні представники Української Держави,
Шановні представники Українських організацій,
Шановна громадо,
Дорогі подруги і друзі Сумівці — Гартуйсь!

ЗДВИГ 2011 У першу чергу я хочу привітати всіх вас на цьому Ювілейному, Шестидесятому Крайовому Здвизі СУМ в Америці. Цього року наділено мене великою почестю виголосити головну промову під час маніфестаційної частини Здвигу, до якої я старанно готувалася. Будучи сумівкою з п’яти років життя та учасницею багатьох Здвигів, мені дуже приємно побачити стількох сумівців, а, головне, моїх ровесників в одностроях.

Кожного року під час відзначення Дня Праці ми збираємось, щоб завершити літній таборовий сезон, відзначити наші успіхи та напередодні нового виховного сезону підготуватись до нових викликів та завдань.

Це дуже важливо, що ми продовжуємо цю давню традицію і на ці декілька днів з’їжджаємось, щоб зустріти старих друзів, запізнати нових, попрощатися з літом та ствердити, що наша Спілка є жива та перспективна.

Особливо це важливо цього року, коли ми відзначаємо Ювілений, Шестидесятий з черги Здвиг Спілки Української Молоді в Америці. Протягом шестидесяти років (крім перших трьох Здвигів) ми збираємося як СУМ разом із Українською громадою на нашій чудовій Оселі в Елленвілі. Кожного року ми вітаємо сумівців з усіх наших осередків у Америці. Мені приємно цього року знову вітати сумівців з осередків Клівленду та Детройту.

Нашa організація росте та розвивається. Як приклад, ми маємо шану вітати на нашому Здвизі новостворений 54-ий Відділ Юнацтва СУМ — Херсонес з міста Стемфорду, який вперше бере участь у Здвизі та Дефіляді під своїм Відділовим прапором. Це дає мені багато надії, що наші традиції та сумівські цінності, які дорогі для нас, будуть збережені в нашій українській громаді та передані наступним поколінням.

Я горда, що бачу перед собою подруг і друзів дружинників в одностроях. Протягом останніх чотирьох років під час Здвигу відбувається Табір Дружинників. Немов подих свіжого повітря, я побачила відданість учасників табору та велику енерґію, яка була відчута нашого Спілкою. Дивлячись на ці табори та на всю різноманітну діяльність дружинників по цілому терені, я глибше переконуюсь, що наша організація є на правильному шляху. Я закликаю всіх дружинників й надалі продовжувати свою діяльність, постійно вчитись, ставити питання і поступово готуватись перебрати провідні пости в СУМ-і. Назрів час, щоб ми виступили вперед та взяли ініцятиву очолити діяльність нашої Спілки. Наша організація дала нам багато: навчила нас вільно думати, дала нам знання як бути самостійними та працьовитими членами суспільства — як американського, так і українського. Ми мусимо бути діяльними, а не пасивними членами СУМ-у. За минулі шістдесять років наша Спілка, завдяки її основоположникам та провідникам, розрослася на поважну українську молодечу організацію. А наступні шістдесять років тепер залежатимуть від нас!

Цьогорічний Здвиг, як і всі попередні, дають нам можливість підвести підсумки та побачити наскільки члени СУМ є активними в нашій українській громаді. Багато із представників організацій, які сьогодні сидять в трибуні і звеличують своєю участю наш Здвиг, є членами СУМ-у. Я дякую їм за те, що вони сьогодні з нами і що вони горді своєю приналежністю до Спілки. Вони своїм прикладом підтверджують гасло "Раз Сумівець — Навіки Сумівець!". Здвиг СУМ — це один із заходів, який єднає нас в одну велику родину і дає нам можливість показати свою силу та беззаперечний вплив на діяльність української громади.

Цьогорічний Здвиг дає нам дуже добру нагоду замислитись і оцінити усі сумівські здобутки минулих шести декад. Погляньте на нашу чудову Оселю. Завдяки великій щедрості наших фінансових установ, членства, прихильників та ширшої української громади Ви побачили як наша Оселя змінилась від останнього року. Багато з Вас сьогодні вперше побачили при в’їзді на Оселю новий павільйон; другий, подібний, побудовано на Юнацькому Таборі; на нашій Світлиці споруджено новий дах, встановлено нову систему обігрівання та охолодження. Одначе до повного завершення та відновлення нашої Оселі ще потрібно багато фінансів та добровільної праці нашого членства. Я також звертаюся до членів СУМ із інших Осередків, які є власниками Оселі "Бескид" в Чикаґо, Оселі "Холодний Яр" біля Боффало, Оселі "Хортиця" в Клівленді та Оселі "Київ" в Детройті, допомогти розбудувати та втримати ці чудові посілості для майбутніх сумівських поколінь.

Крім згадування минулого, нам обов’язково потрібно дивитись вперед та виробити стратегічний плян на майбутнє. Цьогорічний сумівський Здвиг відбувається під гаслом "Ми стали волі на сторожі". Ця девіза взята із мистецької графіки, роботи славного мистця Ніла Хасевича. Він був провідним членом ОУН та УВГР, загинув у бою із енкаведистами в бункері в березні 1952 року. Цьогорічне гасло є відповідним до відзначення двадцятиліття проголошення незалежности України. Від молодих літ в наших родинах та СУМ-і нас виховували в любові до Бога та України. Нас вчили і готували працювати та змагатись, щоб Україна стала вільною та незалежною. На жаль, сьогоднішній стан в Україні є тривожним, і тому ми, сумівці, які слідкуємо за політичними процесами в Україні, мусимо активно стати в обороні людських прав в Україні. Багато з нас чітко пригадує, де ми були, коли 24-го серпня 1991 року проголошено незалежність України та скинуто комуністичне ярмо. Ми пригадуємо цей день як день великих надій та сподівань. На жаль, ці надії та сподівання ще далекі від здійснення. Сучасний режим не дбає про своїх громадян. Він використовує їх для своїх вузьких фінансових інтересів і самозбагачення.

Із тривогою стежимо за постійним зневажанням української мови міністром Табачником, закриванням україномовних шкіл у Донецьку, поширенням російськомовного телебачення, преси, приниженням всього, що українське. І тому ми, як Спілка, як організація, мусимо стати в аванґарді змагань за поверенення української України. Я закликаю всіх сумівців стати в обороні України, вживаючи різні методи: протести, розсилання листів до своїх американських конґресменів та сенаторів, прямі звернення до українського уряду та їхніх представників за кордоном із закликом справедливо, чесно та гідно ставитись до своїх громадян та зберігати верховенство права.

На завершення хочу підкреслити, що ювілейні річниці наших організацій є доброю нагодою озирнутись в минуле, зробити висновки та підготувати плян праці на майбутнє.

Я з гордістю стверджую, що наше сумівське минуле було гідним наслідування, і вірю, що наше майбутнє буде ще світлішим. Тому закликаю всіх до посиленої праці для добра Спілки Української Молоді та нашої Батьківщини, України!

Честь України — Готов Боронити!

Слава Україні!


Стаття   |   Програма   |   слово под. Лесі Гаргай
Табір Дружинників   |   головна сторінка

Новини | Про СУМ | Архів | Довідник | СУМівські Cайти |
Електронна Пошта | Сторінка Виховників | Крилаті |
Легальне | Приватна інформація | Пишіть нам

Copyright © 1999-2024 Спілка Української Молоді. Всі права застережено.