CYMnet Logo CYMnet Banner
News/Home
About CYM
Archives
Help
Other CYM Sites
For Sumivtsi Only
USA News About CYM-USA USA Archives USA Branches Новини в США Про СУМ-США Архів США Осередки США USA News About CYM-USA USA Archives USA Branches Новини в США Про СУМ-США Архів США Осередки США USA News About CYM-USA USA Archives USA Branches Новини в США Про СУМ-США Архів США Осередки США USA News About CYM-USA USA Archives USA Branches Новини в США Про СУМ-США Архів США Осередки США USA News About CYM-USA USA Archives USA Branches Новини в США Про СУМ-США Архів США Осередки США

Святкове Слово виголошене Оляною Ґрод,
Головою КУ СУМ в Канаді
на 59-му Всеамериканському Маніфестаційному Здвизі
на Оселі СУМ в Елленвілі – 5 вересня 2010р.

Всечесніші отці, шановна президіє, представники Українських Організації, члени Крайової Управи СУМ в Америці, дорогі подруги і друзі сумівці – Гартуйсь!

Мені припала велика честь загостити на ваш 59-ий Всеамериканський Маніфестаційний Здвиг в якому я, до речі, беру участь перший раз. На мою думку, ця крайова сумівська імпреза є можливістю в церемоніальний спосіб засвідчити нашу приналежність до СУМу, тому що вона єднає нас всіх в одну велику родину і потверджує важливість завдання нашої організації, з’єднювати доростаючу українську молодь. Сьогодні я бачу багато юнацтва і це мене потішає бо це дає не лише мені, але і переконана вашій Крайовій Управі, запал до дальшої, надіюсь, успішної праці для поширення і розвитку СУМу не тільки по наших окремих теренах але по цілому світі.

Молодь це майбутність нашої Спілки. Ми як організація виховуємо молодь, щоб вони стали свідомими, чесними і працьовитими людьми, добрими громадянами і відданими українцями. Але питання наступне: як СУМ може це виконати? Як ми всі можемо підтримувати працю Спілки і як Спілка може допомогти нам усім у житті?

Найголовнішим питанням над яким ми повинні зосереджуватися це питання стосовно нашої праці або більш загально нашої ідентичності. Подр. Ірина Єндрієвська, голова Світової Виховної Ради і моя попередниця на пості голови КУ СУМ Канади, нераз згадувала, що наша Спілка має перед собою ряд поважних викликів над якими ми мусимо застановлятися і рішати, як далі поступати – хто ми є, що ми хочемо осягнути і яким способом ми дійдемо до нашої мети. Важливо плекати свою історію і розуміти як організація розвивалася; наша Спілка має за собою довгу історію, поважні успіхи, глибокі засади і принципи та багаті цінності на які ми завжди можемо оператися. Одначе, ми не сміємо тільки полягати на минулі успіхи і замилювати собі очі, що в нас все гаразд. Часи міняються і разом з тим перед нами постають нові виклики й проблеми які треба подолати. Тому, нам треба постійно розвиватися і усучаснюватися. Найвищий час змінити деякі наші підходи, дивитися вперід і працювати для того, щоби забезпечити нашу майбутність. Покращення нашої діяльності вимагатиме праці над активізацією нашого членства, покращення нашого іміджу, усучаснення виховної праці, продовження обмінів між подругами і друзями різних осередків і різних країн. В нас можливість багато осягнути якщо ми готові спрямовувати наші зусилля в такий напрям.

Ці виклики треба спільно передискутувати, проаналізувати і вирішувати. В цьому кожний з нас має відігравати активну ролю - не тільки у вирішуванні майбутнього напряму але і в його здійсненні. Хотяй перед нами багато праці ми повинні запевнити, що ця праця буде виконана ґрунтуючись на наших програмових засадах, на ідеологічно- і морально-етичних принципах Спілки Української Молоді. Це нас має єднати і завжди буде об’єднувати.

Комунікація це найважливіший елемент для успіху будь якої організації. Значить, треба інформації далі передавати й мати відкритий діялог не тільки між осередками і Крайовою Управою але поміж членством на загал. Пам’ятаймо, що ми світова організація яка працює для добра української молоді незважаючи де вона проживає. Хотяй ми працюємо тижнево як окремі осередки ми є одиницею; одна організація з спільною метою. Тому важливо обмінюватися думками і знаходити спільну мову. Найголовніше, це співпраця між Крайовими Управами Канади і Америки. Пора щоб ми тісніше співпрацювали, бо в нас величезна сила коли можемо разом обмінюватися думками і знанням, ресурсами і виховниками - можливостей є багато. Цей діялог вже почався й я надіюся, що він ще більше посилиться. Разом, осягнемо і виконуватимемо багато цікавих проєктів.

Ми, як організація повинні гордитися тим, що виховуємо взірцевих молодих українських патріотів і майбутніх громадських провідників. Ми, особливо повинні гордитися тим, що наша організація постепенно переходить поважні зміни стосовно самозабезпечення і наступництва. Молодші дружинники перебирають і повинні перебирати провідні посади в СУМі - на осередковому, крайовому і світовому рівнях. Це найкращий спосіб захищати майбутнє СУМу в Канаді, в Америці, по цілому світі, тому заохочую наших студентів - дружинників до активної праці не лише по своїх осередках але в українській громаді в цілому. Не бійтися висловити свої думки, будьте допитливими, долучайтися до проєктів і вчіться від своїх виховників; вишкільний процес ніколи не кінчається, завжди можна над собою попрацювати і себе удосконалювати. А до вас, які йшли перед нами, я звертаюся не тільки за підтримкою але і за ваше вирозуміння і поради, і прошу щоб ви були терпеливими менторами для нас молодших.

Відколи я стала головою, я краще зрозуміла що наслідництво це не легка справа. Наші попередники, окрім самозрозуміло величезного досвіду, надалі мають величезний запал до праці й в них надалі бажання докласти свою частку для дальшого успіху організації, тому їм і тяжко відступити чи відмовитися із своїх посад і передати обов’язки другим. З іншого боку є молодші дружинники в котрих є охота і також запал до активної праці. Їхній ентузіязм в парі з виробленням конкретних плянів може породити нові проєкти спрямовані на покращення і дальший розвиток СУМу. Залежно від вашої точки зору, така ситуація може бути позитивом або неґативом. На мою думку, не могло б бути нічого кращого коли більш досвідчені й молодші дружинники шанували б, підтримували б і вчилися б один від одного. Я зокрема звертаюся і закликаю наших студентів: якщо у вас будь-які ідеї, беріть відповідальність за їх здійснення. Довір’я до вас не зросте через ваші думки чи слова, але тільки через ваші дії. Цей заклик до наших молодших дружинників йде в парі з цьогорічним сумівським гаслом “Доки живеш – Мрій і шукай!” – адаптація слів Василя Симоненка. Цими словами Симоненко закликає нас, здійснювати свої мрії – шукати й відкривати нові знання, пережиття, краще себе пізнавати як частку свого народу та глибше пізнавати Україну.

Це гасло є віддзеркаленням сумівських ідеалів - удосконалення і постійна праця над самим собою. Воно також підкреслює наш обов’язок бути свідомими українцями які працюють для добра свого народу. Тому, залишаю вас із проханням передусім плекати, розвивати і уживати українську мову. У цих часах анти-українського про-російського наставлення в Україні наша мова нам дасть зброю в руки захищати нашу Батьківщину у її дальшій боротьбі проти українофобів. Також, прошу вас підтримувати і долучитися до протестних акцій щоб захистити суверенітет України і зберегти славу наших героїв.

Спілка Української Молоді це організація яка може принести багато успіхів і добра у вашому житті, чи то персональному, в шкільництві, чи професійному. Характеристики і здібності які ви розвиваєте як активні члени організації вам завжди допоможуть.

Гордіться, що ви є членами СУМу і вживайти знання і вміння які ви набули в СУМі у вашому щоденному житті. Юнаки й юначки, з допомогою ваших виховників і батьків, шукайте свій шлях в житті і в СУМі, і завжди мрійте. У вас безконечні можливості, приступайти до дії щоб осягнути і сповнити ці мрії. Шлях може інколи здаватися складним але якщо у вас буде віра і надія ви осягнете і здобудете те що ви бажаєте.

В кінці, вітаю Вас напередодні нового сумівського виховного року та бажаю Вам нової наснаги до дальшої сумівської праці.

Честь України - Готов Боронити!


Стаття   |   фото   |   Програма
Привіт від Блаженнішого Патріярха   |   слово под. Оляни Ґрод
Табір Дружинників   |   головна сторінка

Новини | Про СУМ | Архів | Довідник | СУМівські Cайти |
Електронна Пошта | Сторінка Виховників | Крилаті |
Легальне | Приватна інформація | Пишіть нам

Copyright © 1999-2024 Спілка Української Молоді. Всі права застережено.