CYMnet Logo CYMnet Banner
News/Home
About CYM
Archives
Help
Other CYM Sites
For Sumivtsi Only
Австралія - Лінки >> Новини | Про СУМ Австралія | Бюлетени й Обіжники | Архів | Австралія - Календар | Фото Ґаларея |
Цей сайт Англійською Світовий З’їзд Української Молоді
Папа Римський прилетів на День католицької молоді до Сіднею Папа Римський Бенедикт XVI прибув до Австралії в неділю 13.7.08. Літак з Папою на борті приземлився був в місті Дарвіні для дозаправки літака бензиною, після чого Папа Бенедикт XVI відбув до Сіднею. Всесвітній День молоді був заснований 1984-го Папою Іоанном-Павлом ІІ. Кожні два-три роки його святкують у новій країні. 2002 року — у Канаді, а останний  в 2005-го — в Німеччині.До Сіднею з’їхалися десятки тисяч прочан. Протягом тиждня вони брали участь у Богослужбах, хресному ході, концертах і конференціях.Підготовка до Дня католицької молоді коштувала владі міста майже стільки ж, скільки до Олімпійських ігор 2000 року. Однак австралійський уряд плянує заробити на приїжджих $190 млн. У Сіднеї перекрили 300 доріг. Поліція отримали наказ заарештовувати будь-кого, хто заважатиме святові.

Напередодні Всесвітнього дня молоді, який розпочався у Сіднеї у вівторок, 15 липня, в днях від 6 до 13 липня в місті Мельбурні, в єпархії святих Петра і Павла, проведено Світовий З’їзд Української Католицької Молоді, в якому взяло участь зареєстрованих 355 учасників і значна кількість незареєстрованих.

У з’їзді взяли участь 6 єпископів: владика Петро Стасюк, єпарх для українців-католиків в Австралії, Новій Зеландії та Океанії, владика Діонісій Ляхович, ЧСВВ, єпископ-помічник верховного врхиєпископа УГКЦ, кардинала Любомира Гузара, з Едмонтонської єпархії в Канаді - владика Давид Мотюк, з Саскатунської єпархії в Канаді – Владика Браєн Байда та Єпископ-емерит Михаїл Вівчар та владика Мілян Хаутур, ЧНІ, єпарх Кошицький з Словаччини. З’їхалась молодь з США - 7 осіб, з Канади - 87, з України - 89 осіб, з Словаччиним - 8, з Австралії: з Брізбену - 11, з Перту - 10 і з Мельбурну - 135. В Сіднею долучилося ще 78 нашої молоді.

Програма з’їзду української молоді була насичена, цікава і добре організована. Під час всеавстралійської Богослужби, відправленої на стадіоні “Telstra Dome”, виділялась велика українська делегація та участь українських єпископів. На самому початку з успіхом виступав хор української молоді, яким диригував Симон Когут.

У неділю, 13 липня, З’їзд закінчився Богослужбою, яку відправляло 6 Владик, 21 священик, 2 диякони й кілька цемінаристів. Відтак відбувся парафіяльний празник свв.апостолів Петра і Павла. З Мельбурну учасники Світового з’їзду переїхали до Сіднею, щоб взяти участь у програмі Всесвітнього Дня Молоді.

У вівторок, 15 липня, в Домі Української Молоді в Лідкомбі відбулося привітання молодих українських учасників. О. Симон Цькуй – парох св. Андріївської парафії провів молитву та привітав гостей. Танцювальні групи “Заграва” і “Веселка” спільно привітали гостей танцями, хлібом і сіллю.

Катерина Кобрин, голова українського сіднейського комітету Всесвітнього Дня Молоді та Максим Яценко вели програму. Першим з привітальним словом виступив владика Петро Стасюк.

На доручення голови Об’єднання Українських Громад НПВ Петра Лютака, який живе в Канбері і не міг приїхати в цей день до Сіднею, мені припала приємність привітати молодих гостей від імені нашої української спільноти. Щож, “гість у дім – це Бог у Дім”- співали ми, сумівці колись на Франкополі в Бельгії! Своє вітання я закінчила такими словами, також з сумівської пісні: -“Плече в плече, рамя в рамя – хай кріпне душею велика, наша українська сім’я!”

Виступив спеціяльно створений до Всесвітнього Дня Молоді хор. Відтак голови делегацій представили членів своїх груп.

Співали сіднейські дівчата Катерина, Тереса, Меліса й Христина пісню WYD, заля співала заспів - це звучало дуже гарно! А дуже імпозантно вийшло відспівування національних гимнів - зокрема "Ще не вмерла Україна" під супровід запису оркестри!

Всі присутні перейшли на парафіяльну площу, де відбувся спільний обід, що дало можливість  ближче познайомитися з приїжджими. Вже в годині 15.30 група за групою від’їхали до Сіднею, щоб взяти участь у відкритті Всесвітнього Дня Молоді. Службу Божу правив сіднейський кардинал Джодж Пел.

У середу, 16 липня, в українській католицькій церкві св. Андрія відбулася катихизація, яку провадив владика Петро Стасюк з Мельбурну. Присутні Владики й священики відслужили Божественну Літургію. Чудесно співав церковний хор під дириґуванням Василя Опришка.

По-обіді отець Едуард Іванко з Канади представив англійською мовою ( співав по українськи) в’язанку тексту й пісень про Голодомор, автором і виконавцем якого є він сам. Він  є й автором та виконавцем музичного спектаклю про бельгійського монаха Дам’яна, апостола серед хворих прокажених (leprosy) на Молокайських островах.

Перед тим, як стати священиком, о. Едуард (Ед Іванко) був співаком-тенором, відомим як на оперній сцені, так і в музичних спектаклях Бродвею. Він знімався у численних кінофільмах, видав ряд компакт-дисків. Після сорока років успішної кар’єри в музичному світі, Ед Іванко закінчив духовну семінарію, поглиблюючи знання в католицькому університеті в США та в інших духовних закладах і 2005 року став священиком української католицької Церкви в Канаді.

Записи пісень у його виконанні я дуже часто грала в своїх радіопрограмах, що й нагадала присутнім, зокрема його прекрасне виконання молитви із “Запорожця за Дунаєм” з едмонтонським хором “Дніпро”.

В четвер 17 липня в Церкві св. Андрія відбулася знову катехизація, якою провадив Кир Давид з Канади, а Богослужбу відспівав по англійськи хор під проводом Симона Когута. І як і попереднього дня після обіду-пікніку всі спішили до міста, щоби побачити тзв “Бовтокаду”, яка мала розпочатися в годині 14.45.

Зустріч з учасниками ХХІІІ Всесвітнього Дня молоді

17 липня 2008 р.  Папа Венедикт  прибув зі своєї резидентції   в центрі “Кентгурст Стаді’ (Kenthurst Study), який належить “Прелатуре Опус Деї” та є будинком для духовних роздумів і формування членів цього руху, до Розбей, щоб звідти кораблем „Сідней 2000” прибути до морського побережжя Баранґару (Barangaroo – Sydney Harbour) на першу зустріч з учасниками ХХІІІ Всесвітнього Дня Молоді.

Tрадиційними танцями та піснями мовами різних племен Австралії та Океанії Святішого Отця зустріли представники місцевого корінного наслення, абориґени, виражаючи щире привітання  як до друга та духовного батька. І це відбувалося при кожній появі Папи.

Папа Венедикт разом з кардиналами Тарчізіо Бертоне, Державним Секретарем Ватикану, Джорджом Пелом, архиєпископом Сіднею, та Станіславом Рилко, Президентом Папської Ради в справах мирян, зайняли місця в головній частині центральної палуби. Разом з ними було 16 молодих людей: 12 з чотирьох континентів і 4 з Австралії. Папу супроводжувало 60 єпископів та кардиналів, а коло 500 юнаків і дівчат майже 170 національностей, з прапорами Всесвітнього дня молоді та своїх країн, з невимовним ентузіазмом заповнили увесь великий пароплав.

Білий пароплав, у супроводі  невеличких корабликів, який вмістив коло двох тисяч молодих паломників, і серед яких був корабель Славка Іванця, (адміністратора танцювальної групи “Веселка”) з прочанами з України, на якому майоріли 4 блакитно-жовті прапори, поплив у напрямі заливу Баранґару. Корабель проплив перед сіднейською оперою, яка є найвідомішою архітектурною спорудою і символом не тільки Сіднею, але й Австралії.

Оплесками та співом “Tu es Petrus” (Ти є Петро) зустріли  Святішого Отця  тисячі людей, зібраних на набережній Баранґару.  Після привітальних слів  кардинала Пелла, архиєпископа Вільсона, президента Єпископської Конференції Австралії, прочитано уривок із Євангелії та кількома мовами виголошені молитовні заклики до Святого Духа.

Після закінчення зустрічі Папа Венедикт проїхав у свойому спеціяльному “Попмобілі” вулицями Сіднею, прямуючи до архиєпископського палацу. Як інформують австралійські  ЗМІ, його вітало коло півмільйона людей. Австралійське телебачення показувало всі ці події прямою трансляцією. На одній з вулиць видніло три великі українські прапори паломників з України. І ще в другому місці серед паломників виднів український прапор, як і було показано групу українських дівчат з Мельбурну, які співали колядку “Во Вифлеємі”... Останний День занять в  Парафії ім. Св. Андрія

В п’ятницю 18.7.08 з ранку катехизацію провадив біля пам’ятника Тисячоліття Хрещення України на прицерковній площі Церкви св. Андрія владика Діонісій Ляхович, з України на українській мові, а в самій церкві Владика Давид Мотюк  з Едмонтону в англійській мові. Цікаво було те, що молоді задавали питання Владикам, жваво брали участь в дискусіях і то кожного дня.

Богослужбу, останню в програмі Української Католицької Церкви відслужили всі владики, кілька отців. Співали тзв самоїлкою всі присутні в церкві під проводом  сестри Джанет Козак та молодих паломників з Вінніпеґу, і вони дуже добре вивязалися. Співали дещо по англійськи і по українськи. Під час причастя дві свої релігійні піцні заспівав Тарас Курчик.

Преосвященний владика Петро Стасюк подякував всім, хто прибув на Світовий З’їзд Молоді, тим хто допоміг в успішньому його проведенні.  Всі владики і священники, ті хто прислужував підчас Богослужби вийшли перед іконостас.  Владика Петро наголосив, що це остання Богослужба в нашій Церкві, де ми всі разом, бо останні два дні наша участь вливаєтья в загальну програму WYD, Світового Зїзду.

Співали “Многолітство”, я би сказала всім і вся. Жалію, що ми не зробили спільної знимки всіх присутніх з Владиками і священиками – але це було майже не можливо всіх схопити на знимку.  Я так старалася робити знимки, як могла. Нас було дуже багато...

Після пікніку знову же всі спішили до міста, кожна група мала призначені місця у місті, щоби побачити відтворення Хресної дороги Ісуса Христа.

Хресна дорога з участю українського молодечого хору

- “Сідней – Єрусалим Третього тисячоріччя” - такими словами ЗМІ охарактеризували театралізовану “Хресну дорогу”, яка у п'ятницю, 18 липня 2008 р., пройшла вулицями Сіднею, починаючи від катедрального собору Пресвятої Діви Марії ( St. Mary’s Cathedral) до місцевості Баранґару. Ролю Ісуса Христа прекрасно, радше, надзвичайно виконував 26-річний Алфіо Стуто, італійсько-австралійського походження, та  понад 100 акторів, декілька хорів, оркестри, танцювальних ансамблів. Текст “Хресної дороги” написав о. Пітер Стіл,  а режисером був о. Франко Каванна. Зупинки (стації) Хресної дороги мали біблійну основу і ґрунтувались на Новому Заповіті. Кожна зупинка була присвячена окремій події з життя Ісуса Христа.  Вся продукція була неймовірно потрясаюча!

Хресну дорогу розпочав Святіший Отець Бенедикт XVI, молитвою першої Стації, в якій розповідалось про Тайну Вечерю та установлення Пресвятої Євхаристії.

- …“Господи, багатьом не вистачає їжі і пиття, що приносять справжню радість, - молився Святіший Отець. - Вони не знають, або забули, що Ти прагнеш зустрітися з ними у Пресвятій Євхаристії, щоб поділитися з ними повнотою Своєї людськості та божественності. Допоможи нам цінувати великий дар Твого Тіла і Твоєї Крові, що є ключем Твоїх і наших Страстей”.

За дальшим ходом “Хресної дороги” Папа слідкував з телевізійного екрану, встановленого в крипті катедрального собору. “Хресна дорога” передавалася, як нас переконують в багатьох країнах світу.

Під час шостої Стації, коли Ісуса з хрестом на раменах, перевозили човном через сіднейську затоку, співав збірний молодечий хор, який стояв на сходах сіднейського оперного театру. У хорі співали члени УКЦ з парафії свв. апостолів Петра і Павла з Мельбурну, брали участь також співаки чоловічого хору російської католицької парафії. Хором, спеціяльно створеним для Світового З’їзду керував композитор і диригент Симон Когут з Мельбурну, а солісткою була співачка та бандуристка Лариса Ковальчук-Бурак з Сіднею. Ніхто інший з Сіднею в ньому неспівав. Українською мовою хор виконував уривки з богослужень візантійської традиції Страсного Тижня та Великої П’ятниці “Плотію заснув”  тa   “Єрусалимської Утрені”.

Відомий австралійський журналіст  Рей Мартин (Ray Martin) підчас прямої телевізійної програми назвав хор російським, що викликало негайну реакцію телефонічних протестів українців й голови СУОА Стефана Романіва та австралійських політиків, приятелів українців, які почали телефонувати до СБС і вимагати поправки сказаного, що й сталося на кінці телевізійної прямої передачі. Мушу підкреслити, що моя подруга  Лариса Ковальчук-Бурак співала чудесно й я досі нерозумію того, що пан Мартин, підчас її сольоспіву – говорив, аж поки отець в студії сказав, що “може ми послухаємо прекрасного співу ”!

Молитовний вечір (Vigil) учасників Всесвітнього Дня Молоді

В суботу, 19 липня 2008 р., Папа Бенедикт поїхав на іподром Рендвік (Randwiсk Racecourse), щоби розпочати молитовний вечір (Vigil), який тривав до недільного ранку, до початку Божественної Літургії.

Десь біля 230 тисяч  молоді з самого ранку несучи  прапори своїх країн, молячись і співаючи релігійні пісні, вирушили, я би сказала святковою ходою, з наплечниками,  з різних частин Сіднею, долаючи від 6 до 10 кілометрів шляху на іподром. Саме там в 1970 році відправляв Службу Божу Папа Павло VI, а 1986 року - Папа Іван Павло ІІ, який 1995 року там проголосив блаженною Сестру Мері МакКіллоп.

Вхід на площу вів через сім величезних брам, які символізують сім дарів Святого Духа. ХХІІІ Всесвітній День Молоді проходить під гаслом “Приймете силу Святого Духа, що на вас зійде, і будете моїми свідками” - це уривок із Святого Письма, із книги Діянь апостолів. Величезна освітлена сцена нагадувала величну будівлю сіднейського оперного театру, що споруджена у формі білосніжних вітрил. Над сценою височів багатометровий хрест та постать голуба, що символізує Святого Духа.

Молитовний вечір  розпочалось у повній темряві. 12 молодих людей, танцем представляючи відкритість до діяння Святого Духа, внесли світло. Представники всіх континентів світу внесли символи Всесвітніх днів молоді – багатометровий дерев’яний хрест та ікону Пресвятої Богородиці. 12 юних паломників в національному одязі супроводили Святішого Отця Венедикта XVI, в той час, як хор співав гімн “Пресвята Богородиця Південного Хреста”, спеціяльно написаний для цього молитовного вечора.

Розпочалась зворушлива церемонія передання запаленого світла – символу Ісуса Христа, світла для світу, що перемагає темряву гріха і смерті та просвічує людське життя. Насамперед запалено свічку Святішого Отця, потім - кардиналів та єпископів, а далі одна за одною запалено свічки всіх учасників, перетворюючи територію іподрому на море палаючих свічок.

Прозвучали свідчення семи молодих людей з Чехії, Тайланду, Австралії, Сербії, Чилі, Австрії та Шрі-Ланки. Вони поділились своїм духовним досвідом, зокрема дією дарів Святого Духа у їхньому житті. Прозвучали молитовні звернення до Пресвятої Богородиці Південного Хреста та до небесних покровителів ХХІІІ Всесвітнього дня молоді - святої Терені від Дитятка Ісуса, блаженного П’єр Джорджо Фраскаті, святої Фаустини Ковальської, блаженного П’єтро То Рота, блаженних Мері МакКіллоп та матері Тереси з Калькутти та святої Марії Ґоретті.

Навколішки разом із Папою перед виставленою Пресвятою Євхаристією, паломники слухали слів Святого Письма, відмовляли молитви. Вражаючою була молитовна тиша понад двохсот тисяч молодих людей, які поклонялись Христові, утаєнному у Пресвятій Тайні Євхаристії.

Після закінчення адорації виступив український молодечий хор, який складався з 18 співаків  хору Української Католицької Церкви  св. Андрія в Сіднеї та членів Ансамблю Духовної Музики та Молодечого Хору Сіднею і 13 співаків членів Епархіяльного Хору для СДМ з Мельбурну під дириґентурою Василя Опришка. Цей збірний хор  могутньо  виконав “Блаженні” та ‘Господи, силою Твоєю”.  Папа Бенедикт  вислухав спів українською мовою з задоволенням і аплодував, підтриманий учасниками молитовного вечора. Наші, українські паломники кажуть, що це був найкращий виступ того вечора.

А тисячі свічок та ліхтарок горіло на площі, огрівали душі присутніх і створилася прекрасна картина на сіднейському горизонті...А був холодний вечір! Під сучасну пору в Австралії зима, вечори й ночі  тут дуже холодні. А хіба це може бути перешкодою для молодих людей, які так побожно молилися? Є досить велика кількість прочан, які захворіли, простудилися, між ними й наші українці.

Після благословення і від’їзду Святішого Отця  тисячі молодих людей ночували на площі. Вони духовно готувалися до кульмінаційної події Світової Зустрічі Молоді – Святої Літургії, , яку в неділю 20.7.08 вранці відправив Венедикт XVI на завершення ХХІІІ Всесвітнього Дня Молоді, та оголошуючи місце проведення наступної світової зустрічі молоді, що відбудеться в 20011 році в Мадриді.

Папа Венедикт XVI відслужив заключну Святу Літургію

У неділю, 20 липня 2008 р., вранці, Святіший Отець виїхав до іподрому Randwick, щоб очолити кульмінаційний захід ХХІІІ Всесвітнього Дня Молоді – Святу Літургію для молоді. Привітавши молодь спочатку з гелікоптера, пролетівши над іподромом, ще 10 кілометрів Венедикт XVI проїхав панорамною автомашиною поміж рядами 235 тисяч молодих паломників з усього світу, що попередньої ночі, після благословення і від’їзду Святішого Отця, залишилися на стадіоні до самого ранку, незважаючи на прохолодну погоду австралійської зими, а також 120 тисяч тих, які приєдналися до них зранку, щоб взяти участь у заключному моменті відзначення ХХІІІ Всесвітнього Дня Молоді.

В 10.00 годині ранку розпочалася Свята Літургія, особливістю якої був обряд уділення Святої Тайни Миропомазання, яку Папа Венедикт  уділив 24 юнакам та дівчатам з усього світу. Саме тому під час Служби Божої звучали літургічні тексти та біблійні читання, призначені на цю нагоду. У східній церковній традиції Свята Тайна Миропомазання уділяється разом з Пресвятою Євхаристією відразу після Хрищення, і її звершує священик, натомість у західній традиції Святу Тайну Миропомазання зазвичай уділяє єпископ вже дорослим підліткам.

Разом з Папою співслужили понад 500 кардиналів, єпископів та священиків. Перед початком богослуження зі словом привітання звернувся кардинал Джордж Пелл, Архиєпископ Сіднею, подякувавши всім тим, які спричинилися до організації і проведення цього Всесвітнього Дня Молоді, а передовсім – молоді, яка вчинила великі жертви, щоб прибути до цієї далекої країни.

Наприкінці Служби Божої Папа звернувся до присутніх з традиційним недільним повчанням перед проказуванням молитви “Ангел Господній”, після якої проголосив місце проведення наступного Всесвітнього Дня Молоді у 2011 році.

Наступний Всесвітній День Молоді буде у Мадриді, столиці Іспанії

Папа Венедикт проголосив, яке місто призначене на Всесвітній День Молоді у 2011 році. Він сказав: - “…Тепер надійшла хвилина розпрощатися, чи, радше, сказати “До побачення!” Дякую всім вам за участь у Всесвітньому Дні Молоді – 2008, тут, у Сіднеї, і сподіваюся, що знову зустрінемося через три роки. Всесвітній День Молоді – 2011 відбудеться у Мадриді, в Іспанії. Аж до цієї миті, молімось одні за одних, і даваймо перед світом наше радісне свідчення про Христа. Нехай Бог вас усіх благословить”.

Еспанські паломники неприховували своєї радости, співали, кричали-скандували  “Евіва, Еспанія!”, “Віва іл Папа”, махали еспанськими прапорами.

Папа Римський вибачився перед аборигенами

Папа Римський Бенедикт XVI в четвер 17.7. привітав вибачення австралійського уряду, принесені ним аборигенам у зв'язку з їх дискримінацією у минулому. Про це він заявив, відкриваючи Всесвітні Дні Католицької Молоді. На офіційному відкритті церемонії, Папа Бенедикт зазначив, що корінне населення Австралії є невід'ємною частиною “культурного краєвиду країни” і вибачився перед австралійськими аборигенами за несправедливе до них ставлення з боку католицьких місіонерів. Вперше з проханням про прощення до аборигенів звернувся свого часу попередник Бенедикта XVI, Іван Павло II.

Українська молодь, яка ночувала на площі в Рендвік, після ще одного пікніку біля нашої церкви, прибула до великої залі клюбу Дуліс в Лідкомбі. Ніхто не жалівся, що змучений, всі бадьори, веселі...Танцювали, радше підскакували під звуки якоїсь “дикої “ не української музики, а потім і під звуки гарних українських пісень.

О. Симон, дуже щасливий такою присутністю молодих друзів на залі й взагалі на З’їзді, дякував Голові Парафіяльної Ради Славкові Думі, Катерині Кобрин і всій молоді з Комітету Підготовки Тиждня Святкувань, всім хто допомагав при роздачі харчів від снідання почавши, за всю допомогу, що завершилася успішно,  бо всі задоволені, раді.

Створилася гарна дружба між молодю з різних країн світу. Дуже шкода, що вже в понеділок 21.7.08 група з України поверталася додому. Хотілося з ними ще послікуватися, поспівати...Але, всьому гарному приходить кінець, і так і цього разу.

Забава закінчилася, як йнакше, гопаком чи коломийкою! Наша молодь показалася талановитою, йшли присяди, щупака, а й вежу створили. Що писати! Забава на жаль не могла вкластися в поняття пісні “Гей, забава аж до рання” через від’їзди вже раненько наступного дня. Обслуга клюбу силою нас заставили таки вийти з залі !

Щож, дорога молоде! Не забувайте за нас в Австралії ! Дай Боже побачимося ще при іншій нагоді цим разом в Україні ! Ми вас полюбили, надіємося – ви нас! ! З Божою опікою повертайтеся домів !

Марічка ГАЛАБУРДА – ЧИГРИН

Сідней, 20.7.2008

marichkahalaburda@yahoo.com.au
  Цей сайт Англійською

Новини | Про СУМ | Архів | Довідник | СУМівські Cайти |
Електронна Пошта | Сторінка Виховників | Крилаті |
Легальне | Приватна інформація | Пишіть нам

Ця сторінка Copyright © 2024 СУМ в Австралія