CYMnet Logo CYMnet Banner
News/Home
About CYM
Archives
Help
Other CYM Sites
For Sumivtsi Only
Австралія - Лінки >> Новини | Про СУМ Австралія | Бюлетени й Обіжники | Архів | Австралія - Календар | Фото Ґаларея |
Цей сайт Англійською Архиєпископ Йоан відвідує Сіднейські Парафії

ВІДВІДИНИ СВЯТО ПРЕОБРАЖЕНСЬКОЇ ПАРАФІЇ в БЛЕКТАВНІ

Блектавн віддалений від Сіднею на 40 кілометрів на захід. В околиці (Блектавн, Мт Друіт і Ст.Меріс) поселилося доволі багато українців. В 1952 – го року в Блектавні постала Українська Громада, яку очолив Андрій Тисячний. А член першої Управи її Григорій Листопад купив для Громади землю, доволі близько до поїздової (залізничної) станції. Зразу хотіли побудувати там Народний дім, але тому, що більшість українців цієї околиці були православними, рішили на закуплені землі побудувати Церкву УАПЦ. Це взагалі і ПЕРША в Австралії українська церква.

У четвер 19.7. ц.р. Владика Йоан, отці Микола Сердюк, Володимир Люлька, Євстахій Дорош та Михайло Смолинець відвідали Св. Преображенську Парафію УАПЦ в Блектавні. На подвір’ї при вході до церкви вітали Владику хлібом, сіллю та квітами пані Галина Григоренко – голова сестрицтва та Андрій Безкоровайний, голова Парафіяльної Ради. Прекрасно співав під диригентурою пані Марії Храбовської хор у складі самих жінок – допомогли їм пан Йосип Прендецький та Борис Спесивий. Опісля у парафіяльній залі відбулося прийняття-обід. Хто з присутніх хотів спілкувався з Владикою

Що ж Високопреосвященний Владика Йоан у своїх, як проповідях, так і промовах закликає до миру у спілкуванні у Церкві, у суспільстві – Громаді.

ПАНАХИДА на цвинтарі РУКВУД

В суботу 21.7. Архиєпископ Йоан та о. Протопр. Микола Сердюк, Володимир Люлька, Євстахій Дорош, відправили біля пам’ятника “Поляглим за волю України” Панахиду за упокій душ тих, хто поляг в боях та за покійних Ієрархів та священиків УАПЦ похованих на тому цвинтарі. Співав зібраний хор під дириґентурою пані матки Олександри Люльки.

Владика Йоан помилився і біля могил Владик й отців, панства Лясківських, пі Войтович, мого чоловіка...Це був дуже емоційно зворушливий день для тих, хто був присутній на цвинтарі , бо згадали не злим тихим словом, тих, хто дуже багато праці вклали в розбудову УАПЦ в Австралії і то в присутності Високоприоцсященного Владики і голови Консисторії.

Відбулися поминки у залі Свято Афанасійської Церкви в Ґренвілі.

“Упокой Господи душу рабiв твоїх у місці світлім, у місці спокою, де немає ні недуги, ні журби, ні зітхання, але вічне життя! Вічна їм пам’ять!”

СВЯТО ПОКРОВСЬКА ПАРАФІЯ ВІТАЛА АРХИЄПИСКОПА ЙОАНА

В неділю 22.7. ц.р. в Свято Покровській Церкві УАПЦ в Гомбуш (Сідней) Архиєрейську Службу Божу Високопреосвященний Владика Йоан відправив в сослужені отців Володимира Люльки, Євстахія Дороша, Михайла Соломки і Миколи Сердюка - Голова Консисторії УАПЦ в Австралії та Новій Зеляндії.

Петрусь і Юрасик Шеремета, староста і старостиня Петро і Ання Кузяк вітали Владики при вході до Церкви квітами, хлібом та сіллю...

Підчас Богослужби був висвячений в сан диякона Михайло Смолинець з Сіднею.

В виповненій церкві була присутня вся родина Михайла, включно з дідом Миколою Смолинцем. Бабуся Михайла померла два року тому й споглядала на висвячення внука з неба...

Церемонія висвячення була дуже зворушлива не тільки для родини, але й для численних друзів Михайла та парафіян трьох церков УАПЦ, бо як казав Владика, “це можливий кандидат в Єпископи”. Дай Боже, щоби такі пророчі слова сповнилися. Це було би для української спільноти Австралії дійсним святом! Перший Єпископ українець, народжений в Австралії.

З’єднаний Хор канберців і сіднейців чудово співав під дириґентурою Петра Деряжного, що надало Архиєрейській Службі урочистого й ангельського настрою. А прислужувало Владиці та отцям аж 6 хлопців: Матвій Соломко (15.7.ц.р. пострижений Владикою в іподиякони) та Микола Соломко з Канбери, Лукіян і Данило Буряк, Петро й Юрасик Шеремета.

Після Богослужби, в залі при святочному обіді вітали Владику і висвяченого отця диякона Михайла. Святом керував голова Парафіяльної Ради – п. Ростик Теодорович. Вітали отця диякона від імені Парафії Св. Покрови, Об’єднання Українських Громад ( Петро Деряжний), Громади Сідней ( Андрій Білинський) та інж. Ярослав Соловій, редактор церковного журналу “Церква й Праця”.

Відбулася й концертова програма, в якій брали участь улюбленці нашої спільноти: дует “Вишні й черешні” тобто Мар’яна Сивак і Наталка Рибак, бандуристка Лариса Буряк і цимбалістка Людмила Воронова, хор під дириґентурою Лариси Буряк з двома піснями. Гуморескою розвеселив всіх присутніх Манолій Бурик, новоприбулий з України, знаний в Сіднею гуморист-сатирик.

Святочне прийняття закінчилося наданням о.дияконові подарунків і квітів для його матері й подяки батькам, що виховали такого доброго і побожного сина.

Владика Йоан виїхав 24.7 до Нової Зеляндії відвідати там українців, щоби вернутися до Брізбену й взяти участь в Єпархіяльній Раді.

Довідка:

Михайло Смолинець народився в Австралії, в місті Блектавн, - Н.П.В. 20 лютого 1977р. Наймолодший син Осипа і Марії (з дому Ратич) Смолинець. Має старшого брата Стефана і сестру Катерину. Середну школу закінчив в 1994 року. Працював в інженерському заводі 2 роки, а відтак ходив до технічної школи, здобувши в 1999 році диплом компютер дезайн (Auto cad – computer aided design). Під сучасну пору працює в друкарні в Блектавні й є позаочним Семінаристом Богословського Факультету Української Православної Колегії Святого Андрея в Вінніпезі, Канада.

Так, як його батько Осип сумівець й основоположник Українського Культурно-товариського клюбу, Михайло був активним у СУМ-і в роках 1987 – 1991.

МАРІЧКА ГАЛАБУРДА – ЧИГРИН
  Цей сайт Англійською

Новини | Про СУМ | Архів | Довідник | СУМівські Cайти |
Електронна Пошта | Сторінка Виховників | Крилаті |
Легальне | Приватна інформація | Пишіть нам

Ця сторінка Copyright © 2024 СУМ в Австралія