CYMnet Logo CYMnet Banner
News/Home
About CYM
Archives
Help
Other CYM Sites
For Sumivtsi Only
Австралія - Лінки >> Новини | Про СУМ Австралія | Бюлетени й Обіжники | Архів | Австралія - Календар | Фото Ґаларея |
Цей сайт Англійською Вшанування 100-річчя з дня народження Романа Шухевича в Сіднею

З ініціятиви управи осередку Спілки Української Молоді та управи Пластової станиці в Сіднеї, в неділю 1 липня 2007 пройшов день пам’яті з нагоди 100-річчя від дня народження сл.п. Романа Шухевича-Тарасa Чупринки головного Командира УПА і Провідника ОУН. Осередок СУМ-у носить його ім’я.

Вшанування розпочалося збіркою пластунів і сумівців біля Дому Молоді, де на щогли підняли український і австралійський прапори, після чого пластуни й сумівці маршерували до УКЦеркви ім. Св. Андрія, де о. Ждан Коломиєць відправив Святу Літургію й Панахиду за спокій душі Командира УПА. Місце могили Шухевича наразі невідомо де, вона знаходиться...Співав Молодечий Хор під дириґентурою Марійки Думи.

Святочний Апель СУМ-у і ПЛАСТ-у відбувся в обідову пору в Домі Молоді. Молодь і сенійори зформували тзв курені й встановилася в просторі залі. Розпочався апель внесенням прапороносцями кількох прапорів наших Організацій, між ними і прапор станиці бувших вояків УПА, а їх в нас залишилося вже зовсім мало. Відбулося звітування командантові апелю Степанові Думі, який взірцево проводив всю процедуру.

На Апель було запрошено представників громадсько-суспільних організацій, які заняли були місце в тзв почесній Президії. Почесним гостем вшанування був Достойний пан Валентин Адомайтис, Посол України в Австралії, який до української Громадськості Сіднею завітав вперше. Він з самого ранку брав участь в усіх урочистостях! Був і присутнім пан Лорі Ферґусон, з Федерального Парляменту з Канбери. Він буває частим гостем на наших урочистостях.

Посла чи амбасадора (я волію вживати це слово) вітали хлібом і сіллю. Дружині його пані Аллі подарували квіти!

У свойому виступі амбасадор України нагадав, що відзначення ювілею Романа Шухевича своїм указом затвердив президент Віктор Ющенко і, що, саме цього вікенду проходили вшанування командира УПА в різних місцевостях України. Він радий бачити, що молодь Сіднею так урочисто вшановує пам’ять командира УПА, який належав до Пласту. Комуністична пропагандистська машина робила все для того, щоби в Україні не знали правди про боротьбу УПА та її героїв. На жаль, і сьогодні є політики та політичні сили, які будують свою політичну роботу на розбраті між українцями. Кілька років тому важко було уявити публічне відзначення 100-річчя Шухевича в Україні. Однак ми зараз ми маємо таку можливість завдяки тому, що нині при владі демократичний та патріотичний Президент.

Присутніх вітали Голова Крайової Управи СУМ-у Василь Сенько, який і вказав присутнім на те, що в Сіднеї живе родина Командира УПА й її представником сьогодні являється пані Гандзя Шухевич. Василь представив чотирьох бувших вояків УПА: - Дмитра Грицька, Стефана Козака, Стефана Маркевича і Володимира Костку і подякував їм за їх героїчну боротьбу. Вітали ветеранів оплесками! Від Станиці Пласту слово мав Гриць Гузій, від КУ Союзу Українок Таня Бейлі, пані Таня Борець – відділ Союзу Українок ім. Ольги Басараб, від Управи ОУГ – Петро Лютак. Всі промовці вказували на те, що Роман Шухевич - Тарас Чупринка був переконаним соборником, вдумливим державником, безкомпромісовим революціонером, мужнім воїном, обдарованим організатором, що все своє життя, присвятив справі визволення України. Святочний Наказ Апелю відчитав старший пластун Юліян Ґродзіцький.

Дуже зворушливим було передавання паном Богданом Ланицею прапора Станиції Української Дивізії Галичина на збереження СУМові. Прапор прийняла голова Осередку СУМ-уі Дарка Сенько, разом з Юстином Семцівим і Галею Гаврилів. СУМівці обійцяли за прапором доглядати. Рік раніше свій прапор передали бувші упівці! Перед передаванням кілька слів про Дивізію “Галичина” сказав Василь Сенько.

Українське Вільне Козацтво Австралії надало командирові УПА посмертно Хрест Козацької Слави. Грамота і хрест були гарно обрамовані і відслонили ці рамки - посол України Валентин Адомайтис і представник Куріння Козаків Василь Янчук.

В цей символічний день вшанування пам’яті ґенерала Чупринки сумівки Дарія Періг, Катерина Кобрин, Меліса Ільків склали присягу і стали Дружинницями СУМ-у. Вітаємо дівчат з цього приводу! Присягу приймав отець Ждан Коломиєць, колишній Голова Крайової Управи СУМ-у. Вітаємо ініціяторів вшанування Осередок СУМ-у і ПЛАСТУ з їх головами!

І на такій урочистій хвилині закінчився святочний апель, на якому кілька разів хвилинною мовчанки було вшановано тих, хто поляг в бою з окупантами України в рядах УПА, Української Дивізії Галичина, по сов’єтських тюрмах і концтаборах.

Вічна їм пам’ять! Слава Україні й Її Героям !

МАРІЧКА ГАЛАБУРДА – ЧИГРИН


  Цей сайт Англійською

Новини | Про СУМ | Архів | Довідник | СУМівські Cайти |
Електронна Пошта | Сторінка Виховників | Крилаті |
Легальне | Приватна інформація | Пишіть нам

Ця сторінка Copyright © 2024 СУМ в Австралія