CYMnet Logo CYMnet Banner
News/Home
About CYM
Archives
Help
Other CYM Sites
For Sumivtsi Only
Австралія - Лінки >> Новини | Про СУМ Австралія | Бюлетени й Обіжники | Архів | Австралія - Календар | Фото Ґаларея |
Цей сайт Англійською Зустріч з Послом України в Сіднею

Після Святочного Апелю Пласту і СУМ-у 1.7.2007 в залі Дому Молоді Голова Управи Об’єднання Українських Громад, - Петро Лютак представив присутнім амбасадора України пана Валентина Адомайтиса та його дружину Аллу, яка сиділа в залі в товаристві жінок Союзу Українок і пані їмость Олі Коломиєць.

Голова Громади з усіма працівниками посольства України від коли її приміщення в Канбері дуже близько співпрацює з ними. Пан Адомайтис на самому початку свого виступу це і підчеркнув, що “без Петра було би набагато важче їм там акліматизуватися в Канбері” і він йому за всю допомогу дуже вдячний.

Амбасадор вияснив походження свого не зовсім українського прізвища. Він з литовського роду, його родина жила в Україні і давно зукраїнізувалася. Він народився й виріс в столиці Україні і почувається українцем й з його перших промовлених речень це яскраво пробивається. Пан Адомайтис дуже остро й справедливо висловлюється про події в Україні, розповів нам про свою досі карєру, він професійний дипломат, був послом України в Індії, обізнаний з т. зв. азійсько-індонезійсько-австралійським реґіоном. Він же і спеціяліст по справах перебування частини Російської Чорноморської Фльоти в Україні.

Добре обізнаний з працею діяспори в Австралії, висловив основоположникам нашого громадського і церковного життя признання. В Україні австралійські українці дуже ціняться, може більше як діяспора в США і Канаді, бо нас значно менше й все це, що робилося тут в ім’я України, дуже ціниться нормальними людьми в Україні, де нас не називають зрадниками, як це хтось з присутніх на залі сказав.

Цікаві думки висловив Амбасадор України. Він гостро критикує таких осіб, які вмішуються до внутрішніх справ України, накидають нам т. зв. конечність російської мови. Але, як всі попередні посли й ґенеральні консули України в Австралії, він вважає Росію стратегічним й економічним партнером України. Але він переконував нас і наголосив на тому, що відколи Віктор Ющенко став президентом, він обіцяв зробити вступ до ЕС стрижневою ідеєю своєї каденції. І це наявно зараз відбувається в Україні. Наприклад кілька саммитів під назвою "Ялтинська европейська стратегія", що в англійській абревіатурі складає YES, вже кілька років збирає клюб бувших президентів і визначних політиків, яка представників бізнесу, інтелектуалів, науковців та журналістів, які лобіюють інтересів України в ЕС.

Саме в суботу 30.6 в Ялті закінчився черговий Ялтинський Саммит. Читайте окремо зібраний мною на ту тему матеріял.

Новий Амбасадор України в Австралії, вважає, що Україна стане членом ЕС, але готовність до цього кроку держава повинна довести самостійно і в часі коли вона буде готовою до такого вступу.

Він вважає, що енергетика стане валютою майбутнього. Та Росія робить все можливе, щоби з транзитом ґазу, оминати Україну, як транзитера й шантажувала достачою ґазом минулого 2006 року Европу. Політичну сьогоднішню ситуацію Амбасадор вважає випробування демократичних сил. Він переконаний, що Україна стане демократичною, в повному розумінні цього слова – державою й, що сильна корупція, яка зараз існує, зменшиться а то і зникне взагалі.

Амбасадор й його дружина Алла Діденко, поводяться в спілкуванні з нашими діяспорцями вільно, ввічливо. Можемо твердити, що пан Адомайтис зробив добре враження на присутніх. Його і дружини участь в вшануваннях Командира УПА Тараса Чупринки й 65 річчя УПА в Сіднеї (я надіюся, що в нас буде в жовтні окреме відзначення) це вияв пошани до Командира і наших бувших вояків УПА, молоді діяспори в Австралії, взагалі до України й її правдивої, без білих плям історії.

Ми раді новому амбасадорові України й буде дуже цікаво спостерігати за його працею в користь України в Австралії. Вітаємо вас щераз між нами!

На закінчення зустрічі я згадала про вшанування Романа Шухевича в Україні і про те, що партія “Наша Україна”, словами пана Кириленка вимагає від Президента Ющенка надання звання Героя України Командирові УПА. Внесла пропозицію підтримати таку ініціятиву від нас, зібраних сьогодні на сіднейських вшануваннях. Присутні радо одобрили таку пропозицію. Листа передамо на руки Амбасадора, який обіцяв передати його до рук Президента.

МАРІЧКА ГАЛАБУРДА – ЧИГРИН


  Цей сайт Англійською

Новини | Про СУМ | Архів | Довідник | СУМівські Cайти |
Електронна Пошта | Сторінка Виховників | Крилаті |
Легальне | Приватна інформація | Пишіть нам

Ця сторінка Copyright © 2024 СУМ в Австралія