CYMnet Logo CYMnet Banner
News/Home
About CYM
Archives
Help
Other CYM Sites
For Sumivtsi Only
Австралія - Лінки >> Новини | Про СУМ Австралія | Бюлетени й Обіжники | Архів | Австралія - Календар | Фото Ґаларея |
Цей сайт Англійською 50–ти ліття Осередку СУМ-у в Канберрі-Квінбієні


Перші Члени Осередку СУМ в Квінбієні

24-го травня 2008 року, Осередок Спілки Української Молоді ім. Полк. Євгена Коновальця в Канберрі-Квінбієні відзначив 50 ліття свого існування.

Осередок був заснований 1958 року в Квінбієні, перше як клітина-частина Осередку СУМ-у Сіднею, - а згодом став повноправним Осередкoм.

Існував він в Квінбієні довший час, але, з часом коли більшість членів жили в Канберрі, за згодою Крайової Управи було рішено перенести його до Канберри та створити один Осередок СУМ Канберра - Квінбієн під патроном полк. Євгена Коновальця. Щоби належно відсвяткувати цю подію, управа Осередку продовж довшого часу взялася до праці. Було рішено відсвяткувати цей Ювілей бенкетом 24.5.2008.

Знайдено прeкрасне приміщення у “Kamberra Wine Company”- недалеко від центру міста. Долучилися до святкувань сумівці та гості з Сіднею та Мельборну. Входячи до залі бенкету, кожен зауважив прикрасно декоровані столи, які прикрасила подруга Таня Олійник- Мекдоналд.

Між гостями були присутні: - Їх Екселенція Валентин Адомайтіс, Амбасадор України в Австралії та Новій Зеляндії, Голова СУОА та І-ий Заступник Голови СУ СУМ - др. Стефан Романів з дружиною Анастазією, Голова Крайової Управи СУМ Австралії - др. Василь Сенько з дружиною подр. Даркою (Голова Осередку СУМ Сідней), подр. Уляна Моравська - Голова Осередку СУМ Мельборн, др. Ярослав Дума - головний управитель кредитівки Карпати, з дружиною подр. Марійкою, Всеч. Отець Олег Стефанишин з дружиною їмость Наталкою, пан Микола Джиджора - консул та другий секретар посольства України в Канберрі, з дружиною Наталкою, Голова Української Громади в Квінбієн - інж. Всечеслав Спеснивий з дружиною Надею, пані Євгенія Ілик - Голова Союзу Українок в Квінбієн.

Приємно було бачити бувших членів Осередку, які коли, осередок був заснований, були в юнацтві. Вони мали нагоду подивитись на себе, як вони виглядали 50 років тому у монтажі-колажі фотографій, який приготовили Маруся Яцишин та Оксана і Соня Гійні. З тих початкових років були присутні на залі - Славка Яцишин- Яниш, Галя Корейба – Олійник, Ганя Назімик, Оля Гладенька - Даверін, Маруся Яцишин, Надя Ілик - Спесива, Ірена Куссій- Шорш, Оксана Яцишин – Гійні, Стефан Куссій, та Іван Домітряк.

Були присутні і бувші члени осередку-філії СУМ в Орандж, яких присутні привітали оплесками. Ведучим програми бенкету був Петро Лютак. Він привітав присутніх. Прогама вечора почалась молитвою, яку провів Всеч. Отець Олег Стефанишин. Амбасадор України Валентин Адомацтіс та голова СУОА Стефан Романів передали Смолоскип - Незгасиму Свічку в пам’ять жертвам Голодомору в Україні Голові Осереду Марусі Яцишин. Присутні стоячи прийняли цю зворушливу передачу.

Підчас формальної частини вечора, Амбасадор Валентин Адомайтіс вручив Стефанові Романівому нагороду - Другий Ступінь Ордена за заслуги для України ( третій вже в друга Стефана є) та за словами нашого Амбасадора мабуть він одержить і перший ступінь. Присутні схвалили нагороду бурхливими оплесками. Члени нашого Осередку вітають Стефана, громадського і сумівського діяча з одержанням відзначення від президента України.

Амбасадор також висловив подяку за запрошення на відзначення та побажав Осередкові найкращі побажання на майбутнє. Відтак промовляли Голова СУОА Стефан Романів, який у свойому слові звернув увагу на працю, яка була пророблена за останніх 50 років. Він підніс ‘много літство’ Осередкові. Співали хором гості з поза Канберри та Квінбієну.

Голова Крайової Управи СУМ в Австралії Василь Сенько виголосив привіт та відзначив слідуючих членів Осередку:

  • Друга Филипа Залуцького - бувший довголітний Голова Осередку СУМ в Канберрі ім. Полк. Івана Богуна, та бувший голова Ліґи Вільної Україну та член Організації Українського Визвольного Фронту. Другові Филипові надано звання Почесного Члена Осередку.
  • Подругу Софію Яцишин – її надано відзначення другого ступення суспільника. Подруга Софія помимо свого віку є горда сумівка, яка роками працює для Осередку. Вона сказала:…- “мій покійний чоловік Михайло був першим головoю Осередку й я стараюсь продовжити робити, яку Він почав”. Слід згадати, що родина Яцишин пожертвували $100.00 на потреби Осередку в пам’ять покійного Михайла Яцишин.

Присутні прийняли згадані відзначення оплесками.

З привітами виступали:

  • Голова Осередку СУМ Сідней, подр. Дарка Сенько, яка вручила пожертву для осередку в сумі $300.00.
  • Голова Осередку СУМ Мельбурн, подр. Уляна Моравська.
  • Головний Управитель кредитівки “Карпати”, др. Ярослав Дума, який вручив від кредетівки пожертву в сумі $250.00.
  • Інж. Всечеслав Спесивий від Громади Квінбієн та від місцевої станиці Пласту.
Підтверджуємо, що пані Софія Литвинська та Пані Леся Литвинська–Прайс хоч не могли бути присутніми на бенкеті, зложили пожертву в сумі 50.00 на потреби Осередку.

Багатогранний нарис історії Осередку подала Маруся Яцишин в українській мові. Вона згадала початкові роки існування й діяльності Осередку.

Подруга Галя Олійник подала звіт праці й існування Осередку в англійській мові.

Обох доповідачок присутні вислухали з належною терпеливістю бо спогад про 50 років проведенної праці, ніяк не можна скоротити.

Вечір перейшов в чудовій товариській атмосфері. Було відновлено знайомство та очевидно говорилося про старі часи, тобто участь в сумівських таборах, мандрівках та інших імпрезах.

Під кінець бенкету була розіграна льотерія і тут було дуже цікаво - головну нагороду витягнув Стефан Романів для своєї дружини Анастазії.

Присутні ще довго сиділи і говорили, оглядали фотографії та старались пізнавати “хто кого”.

Як завжди приємні часи скоро добігаються до кінця і так було в нас, здавалося, що вечір тільки почався, а тут вже пора йти додому.

Управа Осередку складає подяку всім промовцям, жертводавцям та гостям за присутність на нашому ювілею. Особлива подяка гостям, що приїхали з Сіднею та Мельборну.

В неділю 3-го серпня 2008 в церкві Св. Володимира в Канберрі була відправлена Св. Літургія в наміренні осноположників та членів осередку, які відійшли у вічність.

Наш Осередок є гордий за своє минуле, за своїх осноположників, та за пророблену працю за останніх 50 років.

Віримо і надіємось, що та праця продовжуватиметься під сумівським гаслом “Бог і Україна”.


Управа Осередку СУМ ім. полк. Є. Коновальця в Канберра-Квінбієні

Честь України! Готов Боронити!

Петро Лютак
Секретар Осередку

  Цей сайт Англійською

Новини | Про СУМ | Архів | Довідник | СУМівські Cайти |
Електронна Пошта | Сторінка Виховників | Крилаті |
Легальне | Приватна інформація | Пишіть нам

Ця сторінка Copyright © 2024 СУМ в Австралія