CYMnet Logo CYMnet Banner
News/Home
About CYM
Archives
Help
Other CYM Sites
For Sumivtsi Only
Австралія - Лінки >> Новини | Про СУМ Австралія | Бюлетени й Обіжники | Архів | Австралія - Календар | Фото Ґаларея |
Ювілейні відзначення в Сіднеї

У неділю, 2 липня 2006 р. в Сіднейському Культурно-Товариському Клюбі, з ініціятиви Союзу Українських Організацій Австралії та Крайової Управи ЛВУ, урочисто відзначено 65-у річницю Відновлення Української Державності Актом 30 Червня 1941 р. і 20-у річницю смерті одного з творців того Акту і Прем”єра відновленої держави – сл.п. Ярослава Стецька. Варто додати, що урочистості співпадали у 10-у річницю модерної Української Конституції (28 червня 1996 р), яку так запопадливо стараються перелицювати на „своє копито” деякі політикани в Україні.

Зранку, о год. 8-ій, в УКЦ св. Андрія, о. Ждан Коломиєць відправив Богослужбу і панахиду за упокій душі сл.п. Ярослава Стецька з організованою (з прапорами) участю сумівців, ветеранів 1-ої УД, УПА та членів ОУН. Співав молодіжний парафіяльний хор під кер. п-і Марійки Думи, а до панахиди долучився церковний Ансамбль Духовної Музики під керівництвом Василя й Іри Опришко. Отець Ждан у свойому слові заслужено звеличав ім”я великого сина України.

Заплянований бенкет почався, згідно з пляном, о год. 1.30 в присутності поважної кількости гостей, і між ними: о. Симон Цькуй, о. Ждан Коломиєць, о. Тарас Горпиняк, о. прот. Володимир Люлька, о. Михайло Шиян, від хорватів – п. Фабіян Ловоковіч, від естонців – п. Тію Крол-Сімул та старий приятель українців п. Майкел Дарбі. Були присутніми теж Др. Богдан Гузій - представник ОУНм, панове Анатолій Онішко – голова Громади в Канберрі, Петро Лютак – голова Громади Квінбієн, п-і Марія Брилинська – голова громади Нюкастель, Теодосій Андрушко від УГПА та КУ Братства 1-ої УД УНА, п. Богдан Ланиця (Братство 1УД УНА), Др. Галя Кошарська від НТШ, Христина Сивенька-Бейлі – голова Кр. Управи Союзу Українок Австралії, Лідія Корженівська від Стейтової управи Союзу Українок НПВ, Др. Олег Лозинський (УЛТА), п-і Евгенія Барпчинська від Шкільної Ради НПВ, Михайло Моравський – голова УГВ, Юрко Менцінський – голова відділу ЛВУ, Василь і Дарка Сенько (Кр. Управа і осередок СУМ), Григорій Гузій – представник Пласту, ред. Марко і Володимир Шумскі від газети Вільна Думка, та інші, імена, яких не встиг зловити...

Клюбова заля була прикрашена прапорами та портретами Я. Стецька і Степана Бандери. Через електронну апаратуру (павер-поінт), на екрані продовж бенкету висвітлювано фото-епізоди з життя і діяльності пок. Прем”єра і провідника ОУН, зокрема з часів його поїздки по Австралії та океанії.

Керуючим програмою дня був п. Ярослав Дума (голова ОУГ НПВ), який запросив голову СУОА п. Степан Романіва відкрити цей урочистий день. Молитву та благословення страв доконали о. прот. Люлька та о. Цькуй.

Після першої подачі страви, співочий квартет під кер. Василя Опришка в складі Іри і Оксани Опришко та Андрія Барана виконали пісню УПА „Ой у лісі...” згодом п. Василь Опришко прекрасно зачав мистецьку частину гимном „Владико неба і землі”, після чого знова квартет заспіван пісню “О Україно...”.

Вичерпну доповідь про Червневі події читав п. Михайло Моравський. Уривки із заяви СКУ про 30го червня та дещо про життя сл. пам. Ярослава Стецька по англійському подав молодий сумівець Степан Дума. Варто пригадати, що напередодні вибуху німецько-радянської війни, у Кракові на Конгресі Національної Єдності в присутності 155 українських діячів різних політичних напрямків – петлюрівців, гетьманців, УНДО, група Палієва ФНЄ та ОУН (д) обрано голову КНЄ Володимира Горбового. Цей Комітет оголосив маніфест про намір створити Незалежну Українську Державу. Засновано всі відомчі комісії. Копію маніфесту вислано губернаторові Франку, але відповіді не отримано. ОУН, виконюючи рішення КНЄ, 30 Червня 1941 р. проголосила відновлення української державності і тим збентежила німецьку адміністрацію. Ярослав Стецько став Прем”єром державного Правління, яке почало працю над обсадою адміністративних постів у Галичині та Волині.

Народ Галичини спонтанно зареагував на цю подію. В той час, я був свідком спонтанної маніфестації в Стрию. На масовому вічі виступали з промовами німецькі високо-посадовці з вітаннями на адресу українського народу. Тисячі молоді на конях у козацьких одностроях парадували головною вулицею Стрия. Заскочена німецька адміністрація, за вказівками Берліна, до тижня виарештувала членів Правління, оголосила ОУН ворогом Райху і доручила поліцейським органам ліквідувати всіх членів ОУН без суду. Німеччина грубо недоцінила прагнення українського народу до волі. На оборону Акту стала Українська Повстанська Армія, яка своїми нищівничими діями в запіллі ворога, мусіла причинитися до остаточного упадку ІІІ-ого Райху.

Яка шкода, що неублаганна смерть передчасно забрала сл.п. Ярослава Стецька з цього світу і не дозволила йому брати участь у процесах державотворення модерної української держави. Ми ніколи не можемо переочити його заслуги у політичних процесах 50 – 80-их років. Довгі роки на пості провідника ОУН (б), його провідну роль в об”єднанні поневолених червоною Москвою, народів в АБН, згодом він переніс боротьбу проти комуністичного поневолення на Європейський і світовий форум. Між іншим, Астралійська Делегатура АБН, була кілька літ спонсором представництва АБН на Формозі.

У 20-ліття його передчасної смерті, Сіднейська українська спільнота, в неділю 2. липня, віддала його пам”яті належну честь. Хочемо вірити, що вневдовзі, у столиці України Києві, старанням народу України, буде збудований величавий „Пантеон Слави”, в якому, між героями, знайде належне місце великий син України – сл.п. Ярослав Стецько.

Бенкет закінчено спонтанним відспіванням стрілецької „Гей у лузі, червона калина”...

Слава Україні ! Героям Слава !

Теодосій Андрушко
 

Новини | Про СУМ | Архів | Довідник | СУМівські Cайти |
Електронна Пошта | Сторінка Виховників | Крилаті |
Легальне | Приватна інформація | Пишіть нам

Ця сторінка Copyright © 2024 СУМ в Австралія