CYMnet Logo CYMnet Banner
News/Home
About CYM
Archives
Help
Other CYM Sites
For Sumivtsi Only
USA News About CYM-USA USA Archives USA Branches Новини в США Про СУМ-США Архів США Осередки США USA News About CYM-USA USA Archives USA Branches Новини в США Про СУМ-США Архів США Осередки США USA News About CYM-USA USA Archives USA Branches Новини в США Про СУМ-США Архів США Осередки США USA News About CYM-USA USA Archives USA Branches Новини в США Про СУМ-США Архів США Осередки США USA News About CYM-USA USA Archives USA Branches Новини в США Про СУМ-США Архів США Осередки США
Новини | Про СУМ Клівленд | Архiв
Календар Подій | Оселя «Хортиця»

Цей сайт Англійською Баль Дебютанток з нагоди 60-ліття осередку
СУМ в Клівленд

Серед ювілейних імпрез найбільш знаковим був Баль дебютанток, влаштований Осередком СУМ в астродомі Катедрального собору св. Йосафата в Пармі 23 жовтня 2010 року. О шостій вечора поважна публіка у вечірніх строях заповнила святково прикрашену залю астродому. Урочистості додавали пишні букети квітів на столах, накритих білосніжними скатертинами і такої ж білизни з великими рожевими бантами одіж на стільцях. Балькони астродому також були зодягнені в білі велетенські банти з електричною підсвіткою. Лунає ніжна музика.

Свято відкривають чарівні ведучі Наталія Махлай та Мішель Шидовка. Вони з приємністю надали слово для привіту голові Крайової Управи СУМА з Нью-Йорку другові Андрію Бігуну.

“60 років діяльності і росту, - сказав, зокрема, гість, - це поважне досягнення для будь-якої організації. Але ваш осередок СУМА особливо має чим гордитися і пишатися. Плоди виховної праці відзеркалюють в особистостях, які виховувались в юнацьких лавах, які таборували на літніх сумівських таборах на оселі “Хортиця”, які співали патріотичні пісні, вчилися в “Рідній школі”, плекали любов до України та боронили її честь, а пізніше входили в громаду, як достатні члени суспільства”.


Світлина Олі Міґелич

Сумівські дебютантки. Сидять зліва: Наталя Сива, Марта Коцубаєва, Софія Смеречинська, Михайлина Ющишин, Ліда Апостолюк, Соломія Зборовська.
Стоять зліва:Юля Твардовська, Адріяна Краснянська, Александра Боївка, Христина Балешта, Богдана Зборовська, Юлія Ванчосович, Олеся Рабосюк.

Відтак друг Андрій побажав дебютанткам успіхів у навчанні, звершення їх мрій, а також лицарства Богдана Хмельницького, загартованості сумівця, великої гордості за приналежність до українського роду.

Друг Марко Дячун представив поважному товариству колишніх голів Осередку СУМ у Клівленді, які докладали чимало зусиль для розвою організації, а також назвав імена відомих громадських, державних і політичних діячів, які пройшли школу гарту в цьому Осередку. Присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять тих сумівців, які відійшли з життя.

Далі мала слово голова Осередку СУМ ім. гетьмана Богдана Хмельницького в Клівленді подруга Ольга Міґелич, яка, звертаючись до дебютанток сказала:

“Цей вечір, на який ви з нетерпінням чекали, є кульмінацією вашого перебування в Спілці Української Молоді Америки протягом багатьох років. Відтепер ви займете особливе місце в громаді і тому пам’ятайте, що ви українського роду і, що ви християни і повинні служити Богові і нашому народові. Ви благословенні багатою українською спадщиною і традиціями. Засіяне вашими батьками добірне насіння проросло і буйно зацвіло, а, отже, дасть добрі плоди. Продовжуйте справу ваших рідних у добрих ділах. Таборова ватра погасла, але вогонь українця і сумівця палатиме ще довго у ваших серцях. Сьогодні ви вступаєте у світ, який потребує вашої жертовної праці. Наше сумівське гасло “Бог і Україна” закликає вас вірно служити Господеві нашому і українському народові”. Завершила своє вітальне слово подруга Ольга закликами СУМу: “Гартуйсь!” “Честь України!” “Готов боронити!”


Світлина Олі Міґелич

Настає найурочистіша мить імпрези. Неперевершені у таланті і фаховості ведучі Христина Міґелич та Василь Рабосюк представляють дебютанток поіменно. Під урочистий марш такі ніжні й усміхнені дівчата у білосніжних сукнях, як символ чистоти їх помислів, в оточенні своїх батьків проходячи через білу уквітчану браму, прямують до середини залі, а звідси дебютанток вже супроводжували достойні і такі галантні хлопці-ескорти. Наче білі лебеді “пливли” по залі (на сітлині зліва): Юля Твардовська з Матеєм Бетлеєм, Адріяна Краснянська з Стефаном-Михайлом Дубенком, Наталя Сива з Ериком Плетт, Марта Коцубаєва з Любомиром Яцківим, Софія Смеречинська з Романом Муралем, Михайлина Ющишин з Данилом Мацехом, Ліда Апостолюк з Лукою Курилюком, Соломія Зборовська з Олександром Шемечком, Юлія Ванчосович з Андрієм Дроздом, Богдана Зборовська з Любомиром Гусаком, Христина Балешта з Нестором Семенюком, Александра Боївка з Ароном-Міхаелем Вінстоном (відсутні на світлині), Олеся Рабосюк з Адамом Лішнянським.

Усіх цих 13 красунь об’єднує чимало чудових достоїнств: вони відмінниці навчання, закінчили “Рідну школу”, шанують українські традиції, захоплюються мистецтвом, люблять спорт.

Зі словами щирих привітань до дебютанток звернувся капелян СУМу отець Михайло Кулик, який водночасі провів спільну молитву “Отче наш”, поблагословив імпрезу і всі разом заспівали “Многії літа”.

Як наказ своїм ровесникам звучали чудові слова вірша Марії Помірчої, який прочитала дебютантка Ліда Апостолюк.

...Лунають чарівні звуки вальсу. І закружляли в поважному танці мов кришталеві сніжинки сонячної морозної днини, дебютантки з галантними і пристійними хлопцями-ескортами. Розпочався великий Баль, до якого так наполегливо готувалися і дівчата, і їх батьки, на який з нетерпінням чекали усі.

Організатори цієї величавої імпрези продумали все до дрібниць і тому Баль дебютанток вдався на славу і запам’ятається його учасникам на все життя. А потім був вальс з батьками. Дехто з рідних від хвилювань і радості не втримав сльози. Адже їх діти виходять на широкий життєвий шлях, який матиме і перепони, і невдачі, і радощі. Дай Боже, аби ці тринадцять красунь знайшли своє гідне місце в українській громаді Америки і в суспільстві й гордо пронесли через усе життя невгасиму іскру любові до України, до свого роду.
А на згадку про цю хвилюючу подію кожен мав нагоду придбати гарно оформлену пам’ятну книгу “60-ліття Осередку СУМ ім. гетьмана Богдана Хмельницького в Клівленді”, в якій – вся історія цієї організації. У виданні вміщено вітальні листи на адресу Осередку від Митрополита –Архієпископа Стефана Сороки, Преосвященного Владики Пармської єпархії Івана Бури, Українських Злучених Організацій Огайо, Організації Оборони Чотирьох Свобід України, комітету опіки над над Пам’ятником і цвинтарем колишніх вояків УПА в Пармі, Українського католицького собору св. Йосафата та Української Греко-Католицької церкви Покрова Пресвятої Богородиці, Крайової управи СУМА, Осередку СУМ ім гетьмана Богдана Хмельницького в Клівленді, Окружної управи Союзу Українок Америки, Станичної Пластової Старшини в Клівленді, багатьох осередків СУМ в Америці, кредитових кооперативів “Самопоміч” і “Основа”, численних прихильників СУМу і приватних осіб. Привертають увагу в цій книзі високомистецькі фотопортрети дебютанток у неповторних вишиваних українських строях, а також біографічні нариси про них.

Ще довго забавляли молодь і поважну публіку музики-віртуози оркестри “Ключ” з Торонто, Канада. Люди танцювали, веселились і, як у родиннму колі, вели щирі бесіди.

Василь Романчук, журналіст, Львів


Цей сайт Англійською

Новини | Про СУМ | Архів | Довідник | СУМівські Cайти |
Електронна Пошта | Сторінка Виховників | Крилаті |
Легальне | Приватна інформація | Пишіть нам

Ця сторінка Copyright © 2024 СУМ в Клівленді