CYMnet Logo CYMnet Banner
News/Home
About CYM
Archives
Help
Other CYM Sites
For Sumivtsi Only
USA News About CYM-USA USA Archives USA Branches Новини в США Про СУМ-США Архів США Осередки США USA News About CYM-USA USA Archives USA Branches Новини в США Про СУМ-США Архів США Осередки США USA News About CYM-USA USA Archives USA Branches Новини в США Про СУМ-США Архів США Осередки США USA News About CYM-USA USA Archives USA Branches Новини в США Про СУМ-США Архів США Осередки США USA News About CYM-USA USA Archives USA Branches Новини в США Про СУМ-США Архів США Осередки США
Новини | Про СУМ Клівленд | Архiв
Календар Подій | Оселя «Хортиця»

60-ліття осередку СУМ в Клівленд

З БОГОМ І УКРАЇНОЮ В СЕРЦІ СУМІВЦІ ЙДУТЬ ПО ЖИТТЮ

         Вгору прапори, слухай наказ!
         Де б не прийшлося нам жити.
         Більшого щастя немає для нас,
         Як Україні служити!

     Ці рядки з “Сумівського маршу” є чудовим гаслом ювілейних заходів, приурочених 60-літтю створення Осередку Спілки Української Молоді ім. гетьмана Богдана Хмельницького в Клівленді.

     Своєрідним заспівом сумівських уродин стала тематична виставка, відкрита 8 жовтня 2010 р. в Українському музеї-архіві. Її експозиція яскраво проілюструвала славну історію цієї християнської і патріотичної молодіжної української організації, створеної у травні 1925 р. в першій Київській школі ім. Тараса Шевченка Миколою Павлушківим, а також сторінки буття Осередку СУМ ім. гетьмана Богдана Хмельницького в Клівленді, який засновано в жовтні 1950 р. групою ініціяторів у складі Василя Мудрака, Михайла Яремка, Володимира Хоми та Петра Гупаловського.


Світлина автора

     При вході до виставкової залі музею увагу відвідувачів привернув гарно оформлений плакат, на якому виведені слова з вірша Василя Симоненка “Доки живеш – мрій і шукай!” На виставці представлені чисельні документи, фотографії із життя сумівської організації різних років, нагороди, відзнаки, грамоти, подяки, своєрідні звіти з міжнародних, всеамериканських та крайових злетів, здвигів, конкурсів, спортивних зма-гань, мистецьких програм, мандрівок тощо. На світлинах: верхня – титульна сторінка книги до 60-ліття СУМу, дві нижні – фрагменти  з виставки.

     Сьогодні СУМ є багатотисячною організацією, яка об’єднує українську молодь під гаслом “Бог і Україна” в багатьох країнах світу: Австралії, Аргентині, Бельґії, Великій Британії, Естонії, Канаді, Німеччині, у Сполучених Штатах Америки, в Україні та Франції.

     Сумівська молодь ділиться за віком на суменят, молодше та старше юнацтво. Виховна програма втілюється в життя під час сумівських сходин та на культурних і громадських імпрезах, в часі щорічних крайових злетів тощо. СУМ щороку влаштовує літні табори на оселі “Хортиця” за такими профілями: виховно-відпочинкові, спортивно-футбольні, вишкільні, мистецькі, кобзарські та мандрівні.

     Про все багатогранне життя Осередку СУМ ім. гетьмана Богдана Хмельницького яскраво і всебічно розповідає ця тематична виставка. Тут представлені однострої дівчат і хлопців, різнобарвні плакати, колекція футболок сумівських дружин, виготовлені чудові хоругви роїв з гаслами “Хто бореться – здобуде свободу”, “Свою Україну любіть, за неї Господа моліть”, “Рідна мова нас єднає”. Окремий розділ виставки присвячений засновникові СУМ Миколі Павлушківу, який у свої молоді роки зазнав переслідувань і визиску зі сторони совєтської влади і був засуджений до розстрілу із заміною на десять років ув’язнення із суворою ізоляцією. Ще один розділ виставки приурочено гетьману Богдану Хмельницькму, іменем якого названо Осередок СУМ у Клівленді. А стенд “СУМ через 10 років” – своєрідний погляд у завтрашній день. Ось, лише деякі фрагменти: “СУМ налагодить ще міцніші зв’язки з Україною”, “Це буде найкраща організація в світі”.


Світлина автора

     Виставку до 60-ліття Осередку СУМ ім. гетьмана Богдана Хмельницького, яку так професійно зорганізували в музеї Володимир Цішкевич, Оксана Рабосюк, Ольга Міґелич, Оксана та Богдан Рошецькі, відвідало чимало українських еміґрантів, представників інших етнічних груп, що мешкають на терені Великого Клівленду, туристи з інших країн. Про це яскраво свідчать записи у Книзі відгуків.

     Завершити свою розповідь про ювілейне торжество Осередку СУМ в Клівленді хочу словами Митрополита-Архиєпископа Стефана Сороки: “У своєму серці я радію спільно з вами. Нехай ваші святкування будуть наповнені смиренною вдячністю, заслуженою повагою для тих, хто провадить організацію й її членства, а також принесуть вам багато радості. Нехай Господь щедро благословить вас лише Йому відомими шляхами”.

Василь Романчук, журналіст, Львів

Новини | Про СУМ | Архів | Довідник | СУМівські Cайти |
Електронна Пошта | Сторінка Виховників | Крилаті |
Легальне | Приватна інформація | Пишіть нам

Ця сторінка Copyright © 2024 СУМ в Клівленді