CYMnet Logo CYMnet Banner
News/Home
About CYM
Archives
Help
Other CYM Sites
For Sumivtsi Only
USA News About CYM-USA USA Archives USA Branches Новини в США Про СУМ-США Архів США Осередки США USA News About CYM-USA USA Archives USA Branches Новини в США Про СУМ-США Архів США Осередки США USA News About CYM-USA USA Archives USA Branches Новини в США Про СУМ-США Архів США Осередки США USA News About CYM-USA USA Archives USA Branches Новини в США Про СУМ-США Архів США Осередки США USA News About CYM-USA USA Archives USA Branches Новини в США Про СУМ-США Архів США Осередки США

Табір Мистецтва та Культури
«Слобідська Україна» 2011



Де б не жили українці, вони намагаються зберегти свою мову, традиції, кульутру та історичну пам’ять, щоб передати наступним поколінням. Великою перешкодою в цьому прагненні для українців Америки є як процеси асиміляції, так і неможливість поза межами України повністю відтворити органічне середовище, в якому б традиційні українські мистецтва і культура були б вплетені у духовні виміри щоденного життя. Подолати цю дошкульну перешкоду спробувала Команда Табору Мистецтва та Культури на чолі з комендантом Марією Поліщук, який проводився з 14 по 27 серпня цього року на оселі Спілки Української Молоді в Еленвіл, Н. Й., під назвою «Слобідська Україна».

Назва табору відображувала задум глибше запізнати історію та культуру найсхіднішого етно-культурного реґіону України – Слобожанщини. Щоб відчути красу цього краю, що ввібрав в себе мотиви степової стихії, козацького минулого, а також познайомитись із внеском, які зробили слобожанські митці в розвиток української ідентичності та культури, таборовики заглибились у творчий процес пізнання через різні види мистецтва: малювання писанок під керівництвом Мар’янки Гаврилюк; відтворення декоративних узорів вишивки та ґерданів, які зібрала Стефанія Шкафаровська; через бандурний спів під керівництвом Оксани Телепко; спів народних та популярних пісень Слобожанщини, який проводила Настя Антонів; а також малювання пейзажів акварельними фарбами під керівництвом знаного художника з України Андрія Набоки.

Розвиваючи добрі традиції виховання любові до українських народних танців, Дмитро Ленчук поставив зі старшим юнацтвом «Привіт» та «Коломийку», а з молодшим - «Козачок» і «Гуцулку». Іноді не вірилось, що всього за 2 тижні разом з інтенсивними заняттями з українських танців, таборовики ввібрали в себе сучасний шарм і техніку бальних рухів, щоб з легкістю перевтілюватись у виконавців романтичного танцю Румба та класичного Віденського вальсу, які за допомогою вмілого керівництва Наталі Лемішки прикрасили своєю видовищністю заключний концерт.

Вперше на таборі було запроваджено гончарство, яке натхненно відроджує серед українців Іван Братко. Гончарство захопило не тільки таборовиків, але й усю команду. Кожен хотів доторкнутися до таємниці, в якій із безформенної сутності глина перетворювалася у витвір мистецтва. Також вперше на таборі з'явилася драма. Під керівництвом Віктора Курилика та Насті Антонів юні актори Марічка Сорока, Таня Куцап та Олекса Мартинюк поставили уривок з п’єси Квітки Основ’яненка «Сватання на Гончарівці», чим викликали велике пожвавлення серед глядачів. Провідництво отця Симеона та брата Вікентія, їхні проповіді, життєвий приклад та жарти на таборі наповнили буденність свіжим змістом духовної сутності життя, в якому завжди присутній зв"язок з Богом.

Усього Табір Мистетва та Культури презентував 3 концерти, одним з яких було святкування Незалежности України на оселі СУМ в Еленвілі. Запроваджена для місцевої громади 3 роки тому традиція є променем надії у справі відродження українського життя в "Американських Карпатах". Було надзвичайно приємно спостерігати як закладене зерно любови в дітях до української культури проросло на сумівському святі Здвигу, коли юнацтво майже повним складом приїхало виступати не як таборовики, а як професійні виконавці й з особливим запалом виконали усю виконавську програму заключного концерту. Більшість таборовиків не підозрювала про важливість тих змін, через які їм доведеться перейти на таборі. Робота над собою до сьомого поту відкрила світу духовну красу їх творчих особистостей, заклала фундамент для всебічного, гармонійного розвитку та пізнання себе. Найголовніше, що живе надія, що юні таланти зможуть передати красу і естетику української культури для наступних поколінь де б вони не жили.


Новини | Про СУМ | Архів | Довідник | СУМівські Cайти |
Електронна Пошта | Сторінка Виховників | Крилаті |
Легальне | Приватна інформація | Пишіть нам

Copyright © 1999-2024 Спілка Української Молоді. Всі права застережено.