CYMnet Logo CYMnet Banner
News/Home
About CYM
Archives
Help
Other CYM Sites
For Sumivtsi Only
USA News About CYM-USA USA Archives USA Branches Новини в США Про СУМ-США Архів США Осередки США USA News About CYM-USA USA Archives USA Branches Новини в США Про СУМ-США Архів США Осередки США USA News About CYM-USA USA Archives USA Branches Новини в США Про СУМ-США Архів США Осередки США USA News About CYM-USA USA Archives USA Branches Новини в США Про СУМ-США Архів США Осередки США USA News About CYM-USA USA Archives USA Branches Новини в США Про СУМ-США Архів США Осередки США
Осередок Палатайн:
Branch #30
Про нас | Програми | Імпрези | Обіжник | Фестиваль | Архів-Фотографії |
Цей сайт Англійською
СУМівському осередку імені Дмитра Вітовського у Палатайні
– 40 років!

У житті української діаспори надзвичайно важливу роль у вихованні підростаючого покоління завжди відігравала Спілка Української Молоді. Саме завдяки цій організації багато поколінь нашої молоді виховувалися в національно-патріотичному дусі та любові до України. Друга світова війна перервала діяльність осередків цієї організації, але після її закінчення зусиллями активістів-патріотів діяльність Спілки Української Молоді була відновлена, а вже у 1947 році відбувся її Перший Конґрес, на якому було затверджено Статут і Програму організації та визначені соновні принципи для подальшого розвитку цієї молодіжної іституції. Відтоді СУМівські осередки стали виникати по всьому світу, куди доля закидала українців.

На благодатній американській землі, що дала прихисток сотням тисяч українських емігрантів, Спілка Української Молоді відразу ж розвинула бурхливу діяльність. Варто було лише зібратися кільком десяткам українських родин, як відразу поставало першочергове завдання – побудова церковного храму, школи українознавства та осередку Спілки Української Молоді. Не став винятком і Середній Захід американської держави, адже Чікаґо та його околиці відразу припали до душі нашим співвітчизникам, які, перш за все, шукали, де знайти дешевше житло та працю. Такі містечка як Арлінґтон Гайтс, Баффало Ґроув, Блумінґдейл чи Палатайн відповідали цим критеріям, тож не дивно, що українські емігранти з охотою стали обживати ці околиці. Варто зазначити, що питома вага українців в етнічному співвідношенні у тому ж Палатайні становить суттєву частку, тому немає нічного дивного, що сьогодні місцеві українці мають свою церкву, школу українознавства, свій Культурний осередок, і навіть філію української фінансової установи – Кредитної Спілки “Самопоміч”.

Традиційно ці чотири “стовпи” національного менталітету є основою будь-якої етнічної громади на чужині, адже духовність помножена на освіту та культуру і підперта капіталом власної фінансової установи є запорукою не лише чисельного зростання громади, але і її процвітання.

Не применшуючи значення ані церкви Непорочного Зачаття, ані школи українознавства потрібно зазначити, що одним з об’єднуючих факторів нашої громади у Палатайні стало спорудження місцевого Культурного осередку, який було збудовано у 1968 році.

Своїм виникненням цей осередок завдячує Спілці Української Молоді, 31-му відділу Організації Оборони Чотирьох Свобід України та відділу імені Олени Пчілки жіночого об’єднанню ОЧСУ. До речі, ці дві інституції впродовж десятиліть ведуть велику духовно-просвітницьку роботу та допомагають зберегти нашу національну ідентичність.

Зі самого початку своєї діяльності Культурний осередок став відігравати важливу роль у культурному житті цієї околиці та служити місцем розташування різноманітних громадських, культурних та молодіжних українських організацій. Впродовж своєї діяльності Осередок став домівкою для багатьох поколінь Спілки Української Молоді імені полковника Дмитра Вітовського, адже саме з такою метою сорок років тому він і будувався.

Цьогорічна осінь багата на різноманітні імпрези в українській громаді. Серед них визначне місце посів і ювілей українців міста Палатайн, які 1 листопада відзначали 40-ліття існування осередку Спілки Української Молоді імені полковника Дмитра Вітовського і до якого місцева громада готувалася по-особливому.

Суботнього вечора у бенкетному залі “Котільйон” міста Палатайн, відбулося урочисте святкування 40-ліття СУМівскього осередку імені Дмитра Вітовського. Піднесений настрій та святкова атмосфера, які панували серед присутніх, засвідчували, що ця подія належить до числа однієї з найважливіших у житті місцевих СУМівців та їхніх чіказьких однодумців.

Розпочалося свято привітанням голови Ювілейного комітету з відзначення 40-ліття Культурного осередку Спілки Української Молоді подруги Олі Кусик. Цього вечора їй також припала чести бути ведучою урочистого бенкету. Вона запрошує до мікрофону для прочитання молитви настоятеля місцевої української церкви Непорочного Зачаття Пречистої Діви Марії о. Михайла Кузьму. Після молитви ведуча запропонувала присутнім хвилинною мовчанкою вшанувати пам’ять усіх членів Спілки Української Молоді, що вже відійшли на вічний спочинок.

Наступними у святковій програмі були виступи юних СУМівців, у виконанні яких прозвучала в’язанка популярних пісень, віршів та танців. Приємно було спостерігати з яким натхненням та відповідальністю виступали молоді СУМівці, вкладаючи душу і серце у свої виступи.

Голова Ювілейного комітету Оля Кусій познайомила гостей свята з історією заснування Спілки Української Молоді у місті Палатайн. Вона детально зупинилася на найважливіших історичних моментах та іменах діячів цієї структури, причетних до розбудови молодіжної організації. На завершення свого виступу ведуча запрошує на сцену для нагородження найдостойніших діячів осередку імені полковника Дмитра Вітовського, які впродовж десятиліть діяльності осередку найбільше прислужилисся до його розбудови – виховників IV cтупеня – Володимира Кусика, Мирона Лущака та дружину покійного виховника молоді Степана Голяша – пані Надію. Їм усім було вручено Подячні грамоти за довголітню діяльність для добра СУМівського осередку імені Дмитра Вітовського у Палатайні.

Організатори Ювілейного бенкету не залишили поза своєю увагою й усіх провідників СУМівського осередку імені Дмитра Вітовського, яких, до речі, за сорокалітню історію було шістнадцять.

На зорі становлення організації головами осередку по одному разу були Петро Гасюк та Михайло Яворський. Двічі головою осередку обиралися Олекса Васьків, Мирон Добровольський, Ярослав Мандзій, Аркадій Морокко та Федір Ступень. На рахунку Романа Головки, Ярослава Сидоренка та Віри Добровольської – по три каденці. Оля Федай та Олесь Стрільчук цю відповідальну місію сповняли по п’ять разів. Але безперечним лідером є сьогоднішній голова СУМівскього осередку у Палатайні Мирон Васюнець. Члени місцевої молодіжної організації аж вісім разів висловлювали йому довіру та обирали його головою осередку імені Дмитра Вітовського.

Саме Миронові Васюнцю цього вечора належала честь розповісти присутнім про досягнення організації та плани на майбутнє. У своєму виступі Мирон Васюнець, перш за все, подякував усім присутнім за участь у цій визначній події в житті СУМівського осередку імені Дмитра Вітовського. Він зазначив, що їхня присутність одночасно є й свідченням довіри до організації, яка протягом сорока років вірно служить українській громаді цього міста. Гасло місцевого осередку СУМу “Пам’ятаймо минуле, будуймо майбутнє”, саме приурочене до 40-літнього ювілею організації та підтримки ідеї розбудови приміщення Культурного центру молодіжної організації, яка з кожним роком зростає чисельно та продовжує важливу роботу з виховання української молоді в національно-патріотичному дусі.

Виступи колишнього президента Світового Конгресу Українців доктора Аскольда Лозинського завжди є родзинкою будь-якої імпрези. Він настільки цікаво промовляє, що лише заради таких виступів доцільно відвідувати різноманітні громадські акції, де доктор Лозинський виголошує свої промови. Кожен слухач після його виступів виходить з аудиторії духовно збагаченішим та політично “підкованішим”.

У своїй промові Аскольд Лозинський зумів успішно поєднати сьогодення з минулим, охопити часовий період у сорок років та барвисто показати як “плюси”, так і своєрідні “мінуси” у житті молодіжної організації. Він зумів переконливо довести, що завдяки самовідданій праці виховників Спілки Української Молоді ці “мінуси” успішно були перетворені на позитив, причому добра пам’ять про них залишається у серцях людей і до сьогодні.

Промові Аскольда Лозинського були притаманні тонкий гумор та жарти, які чудово ілюстрували як минулу епоху, так і все, що, тим чи іншим чином, пов’язане зі СУМівською організацією. На переповідання виступу чудового оратора потрібно би було витратити багато газетної площі. Обов’язково необхідно зазначити, що промова Аскольда Лозинського дуже часто перебивалася бурхливими оплесками, а його дотепи та жартівливі епітети, якими він влучно наділяв усім відомих та популярних СУМівських виховників минулих часів, викликали щирий дружній сміх, а той регіт присутніх.

Лейтмотивом усього виступу були слова вдячності засновникам Спілки Української Молоді, їхній далекоглядності та баченню майбуття української спільноти, яку життєві обставини змусили жити поза межами рідного краю. Жертовність та самопосвята цих людей були покладені на вівтар боротьби за Незалежність Української Держави та святого обов’язку – виховання наступних поколінь за тими ж принципами, за якими жили і вони.

Після виступу головного промовця слово для привітання було надано голові Спілки Української Молоді у Сполучених Штатах Америки Богдану Гаргаю. Він підкреслив, що всі СУМівці пишаються успіхами СУМівського осередку імені Дмитра Вітовського та бажають процвітання одному з найкращих осередків у США. Богдан Гаргай передав від імені членів управи Спілки Української Молоді у США найщиріші вітання та дружні побажання міцного здоров’я, щастя, злагоди та успіхів на многії літа.

Оля Кусик запрошує до мікрофону президента Українсько-Американської Федеральної Кредитної Спілки “Самопоміч” Богдана Ватраля. Вітаючи гостей урочистого бенкету керівник “Самопомочі” також відзначив промову доктора Аскольда Лозинського, яка як завжди була змістовною та цікавою. Богдан Ватраль зауважив, що з Аскольдом Лозинським його єднають давні стосунки, які започаткувалися ще у 1992 році. Президент Кредитівки погодився з думкою відомого громадсько-політичного діяча, що Спілка Української Молоді є однією з наймогутніших опор української громади у діаспорі. Розвиваючи думку Аскольда Лозинського Богдан Ватраль зауважив, що з фінансової точки зору Кредитна Спілка “Самопоміч” є її надійним і міцним фундаментом.

Богдан Ватраль також сказав, що дирекція та працівники Кредитівки цілковито усвідомлюють цю високу місію та впродовж існування української фінансової установи творять та підтримують партнерські стосунки з громадськими, духовно-релігійними, культурно-просвітніми інституціями та організаціями, до числа яких вже віддавна належить і Спілка Української Молоді імені Дмитра Вітовського у Палатайні. Розмови про розбудову Культурного центру СУМівського осередку ведуться вже тривалий час і рішення дирекції Кредитної Спілки “Самопоміч” надати 300 тисяч доларів на реалізацію СУМівського проекту є однією зі складових цього партнерства.

Закінчуючи свій виступ Богдан Ватраль зазначив, що українська громада у Сполучених Штатах Америки була би ще фінансово потужнішою, якщо б українці усіх “хвиль” еміграції стали членами широкої мережі українських кредитних спілок у Сполучених Штатах Америки і єдналися навколо національної ідеї, виразником якої є Спілка Української Молоді, і Кредитна Спілка “Самопоміч”.

Над словами Богдана Ватраля варто задуматися кожному з нас, адже й справді – як виглядала би наша громада, якби вона не мала такої фінансової опори, якою для неї є Кредитна Спілка “Самопоміч”?

Чек на суму 300 тисяч доларів від імені дирекції та працівників Кредитівки “Самопоміч” Богдан Ватраль урочисто вручив голові СУМівського осередку імені Дмитра Вітовського у Палатайні Миронові Васюнцю. Присутні цей подарунок зустріли бурхливими оплесками та схвальними вигуками.

Голова Фундації “Спадщина” доктор Юліян Куляс, вітаючи учасників та гостей свята підкреслив величезну роботу попередніх керівників осередку імені Дмитра Вітовського та віддав належне й сучасникам, при цьому зазначив, що це в значній мірі є заслугою старшого покоління, яке зуміло добре виховати свою зміну. Від імені Фундації “Спадщина” Юліян Куляс вручив організаторам свята чек на суму 100 тисяч доларів. Ця звістка припала до душі не лише ювілярам, але й гостям свята, які виразили своє схвалення теплими оплесками.

Менеджер банку “MB Financial” Віра Добровольська разом із привітаннями від цієї банківської установи вручила голові Спілки імені Дмитра Вітовського чек на суму 5000 долаірв.

Привітала своїх побратимів зі славним ювілеєм і голова чіказького осередку Спілки Української Молоді імені Миколи Павлушкова Ярослава Абрам’юк. У своєму виступі вона щиро пораділа, що у свій час чіказький осередок виховав достойних членів організації, які склали основу новоствореного осередку імені Дмитра Вітовського у Палатайні та успішно продовжують традиції своїх попередників на славу українського молодіжного руху.

Голова Ювілейного комітету святкування 40-ліття Спілки Української Молоді імені Дмитра Вітовського у Палатайні Оля Кусик оголошує офіційну частину закритою й запрошує присутніх взяти участь у розважальній частині бенкету. Чудовий та злагоджений супровід популярного музичного гурту “Рандеву” гарно доповнював урочисту атмосферу, яка панувала у залі. У танцювальній забаві емоції переповнювали не лише молодь, а й представників старшої ґенерації, які забувши про літа, віддавалися танцювальним ритмам та весело кружляли у вихорі танцю. Ця частина свята гармонійно вплелася у віночок прекрасних моментів свята, які запам’ятаються на довгі роки.

- Володимир Павелчакч “Час і події” Передрук завдяки Кредитної Спілки “Самопоміч”

сторінка 1 сторінка 2
Цей сайт Англійською

Новини | Про СУМ | Архів | Довідник | СУМівські Cайти |
Електронна Пошта | Сторінка Виховників | Крилаті |
Легальне | Приватна інформація | Пишіть нам

Вcі сторінки © 2001 Спілка Української Молоді в Америці, Осередок в Палатайн.
Всі права застережено.