CYMnet Logo CYMnet Banner
News/Home
About CYM
Archives
Help
Other CYM Sites
For Sumivtsi Only
USA News About CYM-USA USA Archives USA Branches Новини в США Про СУМ-США Архів США Осередки США USA News About CYM-USA USA Archives USA Branches Новини в США Про СУМ-США Архів США Осередки США USA News About CYM-USA USA Archives USA Branches Новини в США Про СУМ-США Архів США Осередки США USA News About CYM-USA USA Archives USA Branches Новини в США Про СУМ-США Архів США Осередки США USA News About CYM-USA USA Archives USA Branches Новини в США Про СУМ-США Архів США Осередки США


Ювілейний Бенкет
11-го липня 2009 року
Оселя СУМ - Елленвіл

Спілка Української Молоді (СУМ) створена у 1925 році в Києві. Основним її завданням була боротьба за відновлення державної незалежності України. В умовах радянського режиму організація змушена була діяти підпільно. Діяльність СУМ викрита в 1929 році, її членів заарештовано і репресовано. Але такими каральними діями влада лише посприяла наслідуванню ідей спілки та створенню сумівських організацій по всьому світу. Нині СУМ набув визнання й співпрацює з органами української влади. А починалось усе так. У червні 1925 року М. Павлушков із друзями створили Спілку Української Молоді. Діяльність СУМ виходила із програми, яку він склав. СУМ ставив за мету формування національної української свідомості та поширення ідей відновлення незалежної України. Ставилось завдання вивчати військову справу, йшлося і про придбання зброї. Діяльність СУМ була викрита у 1929 році. Першими заарештованими, які потрапили за грати київської Лук’янівки, були керівники Спілки Української Молоді Микола Павлушков та Борис Матушевський. Скоро камери тюрми стали заповнюватись новими членами СУМ. До справи Спілки Визволення України і Спілки Української Молоді залучена величезна кількість арештованих (до 5000) по всій Україні, яких часом взагалі без суду відправляли у заслання або тюрми.

На судовому процесі, що розпочався в Харкові 9 березня 1930 року, головними керівниками СУМ названо Миколу Павлушкова і Бориса Матушевського. Вони були засуджені та відправлені в радянські концтабори. А у 1937 році в урочищі Сандармох на півдні Карелії, на виконання постанови Політбюро ЦК ВКП (б), капітан Михайло Матвєєв власноручно виконав смертні вироки 1111 в’язням Соловецького табору особливого призначення (СЛОН), серед яких був і Микола Павлушков. Лише 11 серпня 1989 року Пленум Верховного Суду УРСР знайшов, що “не виявлено складу злочину” у діях засуджених 1930 р. у Харкові і реабілітував усіх, хто був покараний на процесі Спілки Визволення України та Спілки Української Молоді.

Справу, за яку боролися члени СУМ, продовжила українська молодь як в Україні, так і за її межами. У 1935 р. створено молодіжну організацію “Спілка Української Молоді” на Далекому Сході у Росії у поселенні Харбін. У 1946 р. серед українців-емігрантів було створено СУМ у м. Авсбург у Німеччині. За кілька років діяльність СУМ поширилась на інші країни Західної Європи, Північної та Південної Америки іАвстралії. Так у 1949 році СУМ було засновано в Америці. Місцем де офіційно було зареєстровано перший осередок Спілки Української Молоді стало головне місто штату Пенсильванія – Філадельфія, а двома годинами пізніше другий осередок СУМ був зареєстрований у місті Нюарк штату Ню Джерзі. Відтак СУМ почав поширюватися по всій Америці.


Крайова Управа запланувала р’яд імпрез з нагоди святкування 60-ліття створення СУМ в Америці. Серед них Ювілейний Бенкет, який відбувся 11 липня на Оселі в Елленвілі. На бенкеті були присутні понад 300 гостей. З привітальним словом виступив голова комітету 60-ліття СУМ в Америці, колишній голова Крайової Управи друг Богдан Гаргай. Він привітав всіх присутніх та розпочав цитатою українського поета. Він сказав:” Сьогодні радість обнімається зі смутком – тому що ми сьогодні віддаємо честь, славу тим основоположникам, які приїхавши на землю Вашінгтона, створили Спілку Української Молоді. Це були молоді люди, які прибувши сюди, створили відновлену українську молодечу організацію, корінь якої сягає до 1925 року, головою якої був наш основоположник Микола Павлушков. І ми зібралися сьогодні віддати честь тим, які творили і дальше творять нашу спілку”. Друг Гаргай висловив щирі вітання всім присутнім, духовенству, представництву української держави, представникам всіх наших крайових та центральних організацій, які своєю участю звеличують працю Спілки Української Молоді. Друг Богдан попросив привітати тих, яких виховуємо, наших майбутніх провідників, учасників вишкільного табору імені Степана Бандери.
Ювілейний Бенкет
Під бурхливі оплески присутніх до залу ввійшли сумівці вишкільного табору. У залі зазвучали акорди і учасники вишкільного табору разом з усіма присутніми відспівали Сумівський Гімн.
Ювілейний Бенкет

Друг Богдан Гаргай передав слово господарям бенкету – подрузі Лярисі Грицик-Данненберг та другу Петру Косцьолек, які професійно продовжили ведення бенкету та запросили до привітального слова владику Павла Хомницького. З нагоди великого ювілею владика від свого імені, від імені духовенства та всіх вірних Стемфорської Єпархії висловив вітання та надіслав найкращі побажання та Боже Благословення на майбутнє. Він сказав, що паросток, яким був СУМ в Америці 60 років тому проростав із кореня посадженого у грунті на Україні в 20-30 роки минуло століття. Протягом 60 років існування СУМ в Америці невтомно трудився щоби здійснити ідеал Миколи Павлушкова та інших патріотів України в створенні самостійної незалежної держави. На закінчення владика прочитав молитву та висловив благословення на щасливе проведення бенкету.

Ювілейний Бенкет Господарі бенкету запросили до мікрофона головного доповідача бенкету, сумівця, отця Романа Мірчука. Отець привітав присутніх у залі та сказав що сьогодні ми зібралися тут не на ватру, а на бенкет,не на те щоб жартувати чи співати, а на те щоб відсвяткувати 60-ліття заснування СУМ в Америці. І робимо це не десь у лісі чи у полі, а у цьому чарівному місці – сумівській оселі в Елленвілі, нашому клаптику української землі в Америці. Він відмітив, що коли створювався СУМ у 1949 році, ніхто не був певний, як довго буде існувати спілка, адже було дуже багато труднощів та перешкод, не було нічого – був тільки ентузіазм. І сьогодні, святкуючи 60-літній ювілей, потрібно згадати тих, які були в КУ, головами осередків чи в управах, голови батьківських комітетів і всіх членів - які здобули для нашої спілки повагу та становище. Отець нагадав про грандіозну роботу, яку проводили сумівці – з’їзди та конференції,Ювілейний Бенкет радіопрограми та сумівські журнали, сумівські виховні та таборові видання, танцювальні ансамблі, капели бандуристів та бандуристок, оркестри, драматичні гуртки та багато іншого. Наша спілка виконувала і виконує величезну роботу для розвитку української громади. Завдяки нашій організації вийшли єпископи, священники, монахи, члени Верховної Ради, військові старшини, адвокати, лікарі, дентисти, підприємці, вчителі, артисти Голівуду, вийшли ті, які підтримують нашу громаду. Отець Роман нагадав про завдання які в даний час стоять перед сумівцями і те, що ми завжди були, є і будемо сумівцями.

Ювілейний Бенкет

Ювілейний Бенкет


Після виступу отця Романа подруга Ляриса та друг Петро представили почесний стіл: голова Крайової Ради Українського Конґресового Комітету Америки та голова Українського Народного Союзу пан Степан Качарай, голова господарки та діловод фінансів Крайової Пластової Старшини подруга Зоріяна Ставнича, голова комітету 60-ліття СУМ в Америці, голова фундації ”Воля“, колишній голова КУ СУМ в Америці друг Богдан Гаргай, капелян Крайової Управи СУМ в Америці, Ювілейний Бенкет всечесніший митрофорний протоієрей Ігор Міджак, Єпарх Стемфорської Єпархії Української Греко-Католицької Церкви, преосвященний Владика Павло Хомницький, головний доповідач, сумівець, всечесніший митрофорний протопресвітер Роман Мірчук, генеральний секретар Світової Управи СУМ з Києва подруга Неля Лавриненко, голова Крайової Управи СУМ в Америці друг Андрій Бігун з дружиною Христею, співгосподарі ювілейного бенкету подруга Ляриса Грицик-Данненберг та друг Петро Косцьолек.

Подруга Ляриса запросила до мікрофону заступника голови КУ СУМ, за стажем найдовшого члена КУ, подругу Ґеню Кузьмович-Благу. Подруга Ґеня сказала,що їй припала велика честь звернутися до всіх присутніх на цьому бенкеті та згадати всіх тих, які були посвятою, сприяли розвитку та процвітанню нашої Спілки. Неможливо відчитати імена всіх, їх були сотні або і тисячі, але згадаємо їх у своїх серцях та подякуємо Богові за те, що нагороджує нашу Спілку такими відданими та ідейними виховниками та провідниками. Ювілейний Бенкет Подруга Ґеня відчитала імена голів Крайової Управи, яка постала в 1949 році у Філадельфії з метою координації створення осередків СУМ в Америці та їхньої діяльністі. Ними були: світлої пам’яті Микола Бачара – голова Ініціативного Комітету створення осередку у Філадельфії у 1949 році, світлої пам’яті Василь Омельченко – голова КУ 1950-1951рр. та 1954-1956рр., світлої пам’яті Симон Вожаківський – голова КУ 1952-1953рр., світлої пам’яті Зеновій Осінчук – голова КУ 1956-1958рр., Михайло Фурда – голова КУ 1958-1964рр., світлої пам’яті Лев Футала – голова КУ 1964-1966рр., Євген Гановський – голова КУ 1966-1974рр., Мирослав Шміґель – голова КУ 1974-1980рр., Аскольд Лозинський – голова КУ 1980-1989рр., Оля Король – голова КУ 1989-1995рр., Юрій Наконечний – голова КУ 1995-2002рр., Богдан Гаргай – голова КУ 2002-2008рр., Андрій Бігун – діючий голова КУ вибраний 25-тим Крайовим з’їздом у листопаді 2008 року.

Ювілейний Бенкет З привітом на честь 60-ї річниці створення СУМ в Америці до присутніх звернулася генеральний секретар Світової Управи Спілки Української Молоді подруга Неля Лавриненко, прозвучали привіти від Ієрархії українських церков, різних українських організацій та фінансових установ в Америці. Від Федеральної Кредитової Кооперативи “Самопоміч” у Нью Йорку виступив інж. Любомир Зєлек та вручив подарунок – чек на суму $50,000, президент Федеральної Кредитової Кооперативи СУМА в Йонкерсі Володимир Козіцький привітав присутніх та вручив чек на суму $10,000. Також склали привіти та вручили подарунки: ФКК “Самопоміч” у Кліфтон, Нью Джерзі - $2,500, Українська Національна ФКК “Самопоміч” - $2,000, Фундація “Самопоміч” в Чікаго - $1,000, СУК “Провидіння” - $1,000, Товариство“Самопоміч” в Нью Йорку - $1,000, Український Вільний Універитет - $500, Український Дім “Дніпро” ФКК в Баффало - $250, Українська ФКК “Самопоміч” Нью Інгланд - $100. Друг Роман Козіцький виступив і сказав що працю в нашій спілці оцінюють не тільки українці, але і люди інших національностей. Так у недалекому минулому ми дістали спадок у розмірі $50,000 від пані, яка народилася і виросла у Польщі, але була надзвичайно захоплена діяльністю СУМ. Подруга Ляриса зачитала привіт від новообраного голови Проводу ОУН друга Стефана Романіва. Серед почесних гостей на Бенкеті були присутні о. Богдан Данило- ректор семінарії св. Василія в Стемфорті, Михайло Козюпа- голова ГУ ООЧСУ, подруга Наталка Качурак – представниця ГУ ООЧСУ, Дмитро Лещишин – заступник голови КУ СУМ в Канаді, Квітка Семанишин - представник СУК “Провидіння”, Олег Лопатинський – голова ГУ Об’єднання Українців в Америці ”Самопоміч”, Надя Савчук – представниця ГУ Союзу Українок Америки, Теодор Воляник - голова фундації УВУ, інж. Богдан Качор – голова Світової Ліги Українських Політичних В’язнів, інж. Стефан Гованський – заступник голови КУ Організації Оборони Лемківщини, Роман Колінський – Голова Управи Оселі. Під час обіду в залі линула чарівна музика, яку награвав маестро Андрій Стасів. Господарі Бенкету представили голів осередків та провідників Спілки, “наймолодшого” члена СУМ подругу Марію Прятку. Вишкіьний табір під професійним керівництвом друга Андрія Стасіва співали пісні.
Ювілейний Бенкет Ювілейний Бенкет

Ювілейний БенкетІз заключним словом виступив діючий голова КУ СУМ в Америці друг Андрій Бігун, який привітав усіх присутніх у залі з діамантовим ювілеєм СУМ, подякував за дарунки для СУМ. Висловив щирі слова подяки ОргКомітету Бенкету у складі Даня Лавро, Ліса Кравець, Софія Кушнір, Надя Длябога, Мирон Солтис, Леся Гаргай та Христя Гаргай. Особлива подяка голові ОргКомітету подрузі Ірині Наугольник-Коген, висловив подяку співгосподарям Бенкету подрузі Лярисі Грицик-Данненберг та другові Петру Косцьолек за професійне переведення Бенкету, всім хто працею чи порадою готували оселю до свята, кухарові, що приготував смачний обід, подякував команді та учасникам вишкільного табору за надзвичайний концерт та за професійну обслугу під час Бенкету, всім, хто хоч частково спричинився до підготовки Ювілейного Бенкету. Друг Бігун запросив всіх взяти участь у Всеамериканському Маніфестаційному Здвизі, який відбудеться на Оселі СУМ в Елленвілі 4-6 вересня цього року та у Бенкеті, який Крайова Управа організовує спільно з Осередком СУМ ім. Миколи Павлушкова в Чікаґо. Бенкет відзначатиме 60-ліття СУМ в Америці та 60-ліття Осередку СУМ в Чікаго і відбудеться 14 листопада 2009 року.

Ювілейний Бенкет
Голова Крайової Управи звернувся до учасників вишкільного табору зі словами: ”Дорогі молоді сумівці. Ми вами пишаємося, ми віримо і знаємо, що ви понесете у своїх серцях любов до свого народу, до України. Ставайте провідниками, створюйте нове і продовжуйте те що ви застали. Щоб вас хотіли наслідувати нові покоління. Це я бажаю вам та всій Спілці”. На закінчення всі присутні встали і за старим сумівським звичаєм взялися за руки і в залі залунала пісня ”Сумівські Вогні“. Після Бенкету відбулася забава, на якій грала оркестра “Грім”.

Оксана Бартків - референт преси КУ СУМ США

Новини | Про СУМ | Архів | Довідник | СУМівські Cайти |
Електронна Пошта | Сторінка Виховників | Крилаті |
Легальне | Приватна інформація | Пишіть нам

Copyright © 1999-2024 Спілка Української Молоді. Всі права застережено.