CYMnet Logo CYMnet Banner
News/Home
About CYM
Archives
Help
Other CYM Sites
For Sumivtsi Only
USA News About CYM-USA USA Archives USA Branches Новини в США Про СУМ-США Архів США Осередки США USA News About CYM-USA USA Archives USA Branches Новини в США Про СУМ-США Архів США Осередки США USA News About CYM-USA USA Archives USA Branches Новини в США Про СУМ-США Архів США Осередки США USA News About CYM-USA USA Archives USA Branches Новини в США Про СУМ-США Архів США Осередки США USA News About CYM-USA USA Archives USA Branches Новини в США Про СУМ-США Архів США Осередки США
Виховний Семінар Крайової Управи СУМ
2 - 3 жовтня 2010 року
на Оселі СУМ в Елленвілі

Виховний Семінар - Елленвіл - 2010
2 жовтня 2010 р. виховники та впорядники Спілки Української Молоді Америки зібралися на дводенний семінар на оселі в Елленвіл, штат Нью Йорк. Серед учасників були представники 11 Осередків терену (Бостон, Виппані, Гартфорд, Гошен, Джерзі Ситі, Йонкерс, Ню Йорк, Палатайн, Пасейк, Філадельфія, Чикаґо)

Вітальним словом до учасників семінару звернулася Голова Крайової Виховної Ради СУМ Марія Поліщук. Вона також прозвітувала про пророблену Виховною Радою працю з часу обрання на Крайовому з’їзді у 2008 році та поділилась із наміченими планами по покращенню виховання юнацтва у СУМі

Про давність та багатство української мови, про її специфіку та особливості, різні підходи до вивчення та вдосконалення мови розповіла Богдана Волянська. Аскольд Лозинський проаналізував сучасну політичну ситуацію в Україні та підкреслив актуальність мовної проблеми. Він вказав на престижність принадлежності до сумівської родини та зазначив переваги, які має наше юнацтво та можливості самовтілення в СУМі. Юнацтво в майбутньому може включитись не тільки у виховну ділянку, а й реалізувати себе як в громадській, так і в міжнародній діяльності.

Виховний Семінар - Елленвіл - 2010

Доповідь Миколи Грицков’яна була про відновлення Української Державності 30 червня 1941 року. Відзначення 70 ліття цієї події припадає на наступний рік. Доповідач детальніше проаналізував історичні події того часу, а також зупинився на передумовах відновлення української державності та подальшого впливу цих подій на історію України. Віктор Курилик продовжив тему незалежності та перечислив причини розпаду Совєтського Союзу та проголошення Незалежності України 24 серпня 1991 року.

Під час семінару була висвітлена тема Чорнобильської катастрофи – ще однієї трагічної сторінки нашої історії. Особливо вражаючими є наслідки цієї аварії, про які розповіла Даня Наугольник-Лавро. Під час презентації присутні мали можливість оглянути документальні фільми.

Виховний Семінар - Елленвіл - 2010

Вже традиційною у СУМі стала мандрівка Україною. У наступному році ми більше ознайомимось із історією, мистецтвом, звичаями та традиціями Слобожанщини. Цікаві матеріали про цей регіон представив Ігор Мірчук. Він також звернув нашу увагу на річницю 150-ліття з дня смерті Тараса Шевченка. Під час праці по групах учасники семінару проаналізували вірші поета, та вказали на актуальність його ідей на сьогоднішній день.

Спеціальні сесії було проведено для молодших учасників семінару – впорядників. Христя Долинюк-Микитин розповіла про ролю впорядників при осередках. Вона зосередила увагу на якостях, якими повинен володіти провідник. Було також проаналізовано особливості розвитку дітей у різному віці та практичні поради щодо праці з дітьми. Катя Куцина зупинилась на аспектах специфіки навчання дітей, різновидностях зацікавленності та різних способах навчання, знання чого покращує процес виховання.

Цього року відбувся обмін учасниками сумівських таборів між Україною та Америкою. Діана Василик та Іванка Бігун (Осередок Гошен) поділилися своїми враженнями та пережиттями з минулого літа. Про незабутні моменти таборування, про нових друзів в Україні були представлені фільми від Адріани Краснянської та Андрія Дрозда (Осередок Клівленд).

Перед Виховною Радою давно вже стояло питання створення нових переходових іспитів для юнацтва. І саме на семінарі, коли зустрілись досвідчені виховники це стало можливим. Під сесії, якою провадила подруга Христя Бігун, було усучаснено старі іспити та створено нові з передумовами до них. Дарка Грицков’ян провела заняття по групах щодо практичного втілення вищезгаданих річниць та дат, які будуть включені у виховну програму у 2011 році.

Виховний Семінар - Елленвіл - 2010

У неділю всі мали можливість оглянути виставку виховних матеріалів та практичних робіт, яку організувала подруга Олена Тилко Галькович. Інші виховники також поділились своїми надбаннями.

Після двохденної напруженої праці учасники із великим багажем знань, різними підходами до вирішення проблем виховання та великим інтузіазмом повернулись у свої осередки.

Марія Поліщук,
Голова Крайової Виховної Ради СУМ


ІНФОРМАЦІЇ  |   СТАТТЯ

 

Новини | Про СУМ | Архів | Довідник | СУМівські Cайти |
Електронна Пошта | Сторінка Виховників | Крилаті |
Легальне | Приватна інформація | Пишіть нам

Copyright © 1999-2024 Спілка Української Молоді. Всі права застережено.