CYMnet Logo CYMnet Banner
News/Home
About CYM
Archives
Help
Other CYM Sites
For Sumivtsi Only
USA News About CYM-USA USA Archives USA Branches Новини в США Про СУМ-США Архів США Осередки США USA News About CYM-USA USA Archives USA Branches Новини в США Про СУМ-США Архів США Осередки США USA News About CYM-USA USA Archives USA Branches Новини в США Про СУМ-США Архів США Осередки США USA News About CYM-USA USA Archives USA Branches Новини в США Про СУМ-США Архів США Осередки США USA News About CYM-USA USA Archives USA Branches Новини в США Про СУМ-США Архів США Осередки США
Цей сайт Англійською Сумівці пам’ятали Героїв Крут

24–го січня 2009-го року на Оселі СУМ в Елленвіл, за ініціативою Осередку СУМ в Нью Йорку імені Тараса Чупринки, відбулося святочне вшанування пам’яті 91-шої річниці героїчної битви під Крутами (де 300 молодих студентів, віддали своє молоде життя за незалежність України), рівночасно відзначення 100 річчя з дня народження та 50–ти річчя з дня трагічного вбивства московським аґентом Провідника ОУН – Степана Бандери.

На Сумівську Оселю з’їхалося майже 120 членів з чотирьох Осередків СУМ: Осередок ім. Тараса Чупринки в Нью Йорку, Осередок ім. Евгена Конавальця в Ірвінґтоні, Осередок ім. ген. Мирона Тарнавського в Пассейку та Осередок ім. Митрополита Андрія Шиптицького в Ґошен.

Різноманітна програма даної зустрічі включала Святочний Апель який відкрив комендант свята, голова осередку в Пассейку друг Зенон Бетлей, та продовжив бунчужний – булавний осередку в Ірвінґтоні, друг Тома Пиз. Писар команди, друг Юрій Симчик, відчитав Святочний наказ та засупник голови осередку Нью Йорку друг Степан Качурак висловив промову призначену на дану святочну подію. Апель включав складання вінків та вшанування пам’яті загиблих героїв історичної битви під Крутами, і рівночасно відзначив 100 річчя з дня народження та 50-ти ліття вбивства провідника ОУН Степана Бандери, співанням молитви Боже Великий та Українським національним гімном. Після Апелю відбулися ігри і забави для юнацтва СУМ, родичів та гостей.

День видався сонячним і погожим, але в той сам час все було вкрито снігом, який переливався на сонці і поскрипував під ногами від морозу. Ця картина нагадувала зиму на Україні, особливо, коли все юнацтво висипала на Площу Героїв і на санах спускалися з гори, не зважаючи на мороз, з червоними щічками і носиками бавилися в снігу.

Після смачного обіду, приготовлений адміністраторем Оселі другом Петром Косцьолеком, продовжували заняття старші юнаки під опікою друга Володимира Когута; юнаки пішли в ліс шукати дрова для підготовлення ватри, а юнаки осередку Нью Йорку з виховницею Надією Длябогою під опікою друга Степана Качурака відвідали ліс та збудували хрест який служив як пропам’ятний символ героям Крут підчас святочної частини ватри. Програма продовжилася запаленням Сумівської Ватри, підчас якої вшанували пам’ять героїв, покладанням вінка на хрест, та хвилинною мовчанкою. Подруга Ліліяна Худолій висловила додаткові святочні слова, а тоді під звуки гітари на якій провадив спів та акомпонував Степан Качурак співали українські патріотичні та історичні і розвагові пісні. Перед завершенням ватри новообраний голова Крайової Управи СУМ в Америці друг Андрій Бігун висловив подяку та вітав організаторів і всіх учасників зустрічі.

Завершилася зустріч навколо ватри де всі учасники зорганізували коло і разом заспівали за сумівською традицією пісню “Ніч вже іде”. На дворі вже темніло, але ніхто не спішив від’їжджати додому.

Степан Качурак

Сумівці пам’ятали Героїв Крут

Сумівці пам’ятали Героїв Крут

Сумівці пам’ятали Героїв Крут

Сумівці пам’ятали Героїв Крут

Сумівці пам’ятали Героїв Крут

Цей сайт Англійською

Новини | Про СУМ | Архів | Довідник | СУМівські Cайти |
Електронна Пошта | Сторінка Виховників | Крилаті |
Легальне | Приватна інформація | Пишіть нам

Copyright © 1999-2024 Спілка Української Молоді. Всі права застережено.