CYMnet Logo CYMnet Banner
News/Home
About CYM
Archives
Help
Other CYM Sites
For Sumivtsi Only
USA News About CYM-USA USA Archives USA Branches Новини в США Про СУМ-США Архів США Осередки США USA News About CYM-USA USA Archives USA Branches Новини в США Про СУМ-США Архів США Осередки США USA News About CYM-USA USA Archives USA Branches Новини в США Про СУМ-США Архів США Осередки США USA News About CYM-USA USA Archives USA Branches Новини в США Про СУМ-США Архів США Осередки США USA News About CYM-USA USA Archives USA Branches Новини в США Про СУМ-США Архів США Осередки США
Цей сайт Англійською Спортовий табір - на оселі СУМ в Елленвіл
27-го липня до 9-го серпня 2008 року

Спортовий Табір 2008

Олімпіяда на Оселі СУМ

У серпні мільйони людей з цілого світу дивилися на Олімпійські змагання на телевізорі, а деякі сумівці мали змогу перевести свою Олімпіяду. Від 27-го липня до 9-го серпня, 67 юнаків і юначок взяло участь у своїй власній Олімпіяді під час Спортового Табору на Оселі Спілки Української Молоді (СУМ) в Елленвіл, Нью Йорк.

Табір проходив під темою “Олімпійське Село” і тому ціла таборова площа перемінилася в репліку славного Олімпійського Села. Впродовж двох тижнів, сумівці не тільки вправляли і змагалися в шістьох видах спорту, але також і боролися за медалі у неспортових конкурсах. Кожна кімната представляля іншу країну, і змагалася з іншими кімнатами в різних конкурсах де переможці здобували медалі за перше, друге й третє місце. На цьому сумівському Олімпійському таборі були представлені слідуючі країни: Аргентина, Бельгія, Велика Британія, Канада, Сполучені Штати Америки, Україна, Франція й Греція. Сім з цих країн були представлені бо в них існує СУМ, а Грецію вибрано тому що Олімпійські Змагання почалися в тій країні.

Сумівська Олімпіяда розпочалася офіційною церемонією відкриття на другому вечорі таборування. Впорядники з кожної кімнати промарширували в “Параді Народів” в строях які представляли їхню країну. Комендант табору, виконуючи ролю Президента Олімпійського Комітету, проголосив відкриття Олімпіяди. Олімпійський смолоскип внесено на таборову площу і ним розпалено Олімпійський казан на таборі, який горів аж до церемонії закриття Олімпіяди. Після відспівання українського національного гимну та випущення символічного голуба, таборовики пішли спати щоби бути готовим починати змагатися вранці наступного дня. Кожного дня відбувався конкурс щоби побачити котра кімната найчистіша, і також котра країна найбільше старається розмовляти українською мовою. Нагорода за старання розмовляти українською мовою була найбільша престижна, бо на кожному вечірньому апелі найкращі три країни одержували медалі на трибуні. Відтак відіграно національний гимн даної країни та розгорнено її прапор. З часом було додано більше конкурсів, напр. котра країна найбільше співає або котра найкраще марширує. Інші конкурси були щоби побачити котра країна має найдивніші зачіски в День Дивного Волосся, котра мала найкращі жарти на ватрі, і котра пара найкраще затанцювала вальса на першій забаві.

Самозрозуміло, на таборовій Олімпіяді було багато спорту. Впродовж двох тижнів, таборовики вправляли і змагалися в різних видах спорту вранці, пополудні і вечорами. Ті котрі вибрали плавання як свій головний спорт мали добрий спосіб уникнути горяч і вогкість. Ця програма, під проводом Христі Ґалонзки з Бостону, вчила учасників кожного ранку як треба плавати та як вправляти занурювання у воду. Тенісисти, під проводом Адріяна Бобрівника з Гартфорду, вправляли серви та удари ракетою, надіючись колись брати участь в турнірі у Вимбелдоні. Провідники програми софтболу, Роман Козіцький і Юліянна Горбачевська, обидвоє з Йонкерсу, вчили таборовиків як ловити, бігати та ударяти м’яча. Програма була така популярна що всі хотіли грати софтбол і навіть продовжили традицію річних змагань команди проти впорядників. Цього року, команда перемогла впорядників вислідом 14-12.

На таборі цього року найбільше популярним спортом була легкоатлетика; кидання кулею, біг на коротку і довгу віддаль, та скок в далечінь, які допоможуть учасникам змагатися на річному Злеті Юнацтва СУМ який відбувається в травні на кінець тижня коли припадає День Поляглих. Тренери Тереса Рід з Бостону і Марко Бобрівник з Гартфорду гарно навчали таборовиків і навіть зорганізували біг на одну милю, в якому змагунів зустрічав цілий табір на кінець бігу. У відбиванці проявилися найкращі спортові таланти: учасники за три дні закінчили цілу програму. Популярний тренер Петро Колінський з Гартфорду був дуже задоволений і мусів додати ще більше заавансовані навчання. Вкінці, кожний український спортовий табір мусить мати програму футболу. Тренери Андрій Кудрик з Пассейку і Микола Куцина з Виппані (Нью Джерзі) навчали наших майбутних футбольних зірок у техніці подачі, стріляння та мудрого вибору під час гри.

На другому тижні таборування, учасники відбули прогульку в Кетскильські Гори до шпилю Бер Рак, який височіє над Оселею СУМ. Вони теж вислухали цікаву доповідь гостиної викладачки Христі Бігун з Ґошен (Нью Йорк) про правильне харчування й дієту. Старші таборовики захоплено перевели теренову гру, в якій “вороги-москалі” прокралися в Олімпійське Село і захопили прапори країн-учасниць; одначе знаменита співпраця сумівців дозволили їм відібрати свої прапори серед “битви” опівночі.

Ніхто навіть не почував як швидко пролетів час цеї гарно проведеної Олімпіяди. В останню ніч таборування, Олімпіяда закінчилася ще одною офіційною церемонією яка розпочалася “Парадою Народів” і закінчилася роздачею останних медаль Олімпіяди. Після промови “Президента Олімпійського Комітету,” було проголошено остаточне число здобутих медаль. На третьому місці була Греція, яка розпочала Олімпіяду серією перемог в першому тижні. Канада осягнула друге місце коли в останнніх п’ятьох днях Олімпіяди піднеслася з останнього місця до другого. Перше місце і чемпіонат Олімпіяди здобули Сполучені Штати Америки. Американці постійно здобували медалі майже в кожній катеґорії змагань і тому не було несподіванкою що ця команда (яка складалася з наймолодших хлопців) стала переможцем Олімпіяди.

Після відспівання американського гимну, Олімпіяда була офіційно закрита і Олімпійський казан погашений. Різні почуття відбивалися на обличчях учасників Олімпіяди: гордість з того що вони спільно тяжко попрацювали над своїми успіхами в таборі, і смуток що так скоро Олімпіяда закінчився. На кінець, відбувся показ “фаєрворків” і забава з танцями. На другий день, табір офіційно закінчено і всі попрощалися після двох захоплючих гарних тижнів на сумівській Оселі.

Самозрозуміло, цей чудовий табір не міг би відбутися без тяжкої праці багатьох осіб, головно Комади табору в складі: Комендант – Теодор Боднар з Нью Йорку; Заступник Коменданта – Оксана Боднар з Нью Йорку; Бунчужна – Надя Длябога з Нью Йорку; Головний Виховник – Андрій Леськів з Філядельфії; Писар – Юля Добощак з Гартфорду; Вчителька Співу – Богданна Волянська з Нью Йорку; і Медична Опіка – Зірка Ковбаснюк з Виппані. Цим особам належиться велике признання за успіх табору. Одночасно, спортовий табір не був би успішним без тренерів які навчають спорт. Ці тренери присвятили велику працю щоби навчити таборовиків у різних видах спорту. На кінець, особлива подяка належиться всім обозним і впорядникам, які виконували функції батьків, опікунів та провідників під час цих двох тижнів. Успішна Олімпіяда цьогорічного Спортового Табору довго залишиться в пам’яті учасників, які вже нетерпливо очікують табору наступного року!

Андрій Леськів

[ стаття | фото 1 | фото 2 ]

Цей сайт Англійською

Новини | Про СУМ | Архів | Довідник | СУМівські Cайти |
Електронна Пошта | Сторінка Виховників | Крилаті |
Легальне | Приватна інформація | Пишіть нам

Copyright © 1999-2024 Спілка Української Молоді. Всі права застережено.