CYMnet Logo CYMnet Banner
News/Home
About CYM
Archives
Help
Other CYM Sites
For Sumivtsi Only
USA News About CYM-USA USA Archives USA Branches Новини в США Про СУМ-США Архів США Осередки США USA News About CYM-USA USA Archives USA Branches Новини в США Про СУМ-США Архів США Осередки США USA News About CYM-USA USA Archives USA Branches Новини в США Про СУМ-США Архів США Осередки США USA News About CYM-USA USA Archives USA Branches Новини в США Про СУМ-США Архів США Осередки США USA News About CYM-USA USA Archives USA Branches Новини в США Про СУМ-США Архів США Осередки США
Посвячення землі під будову каплиці Лемківського стилю на Оселі СУМ в Елленвіл, Н.Й.

photo Цьогорічна, вже традиційна "Лемківська Ватра" в Сполучених Штатах Америки, - свято лемківської культури - відбулася на оселі Спілки Української Молоді в Елленвіл, Нью Йорк, 27-29 червня 2003 р. Вона є одним з багатьох, та чи не найдієвішим способом зберігання Лемківської культури. Уже втретє на американській землі Організація Оборони Лемківщини зібрала численну українську громаду зі США, Канади, України і Польщі, зацікавлену лемківською культурою, звичаями та історією цієї етнічної групи.

Адже Лемки - найзахідніша гілка українського народу - хоч і розсипані по усьому світі, скрізь намагаються зберегти свій говір, пісню, танець та інші елементи національної самобутності. І "Лемківські Ватри" щороку зігрівають серця людей в Польщі, на Україні, в Словаччині, в Канаді, а впродовж останніх трьох років - і у США.

Цьогорічна "Лемківська Ватра" в США мала важливе значення для учасників, бо її проведення співпало з 56-ою річницею ганебної Акції "Вісла". Тоді, в 1947 році, 150-тисячна частина українського народу була депортована зі своїх історичних та етнічних земель: Надсяння, Лемківщини, Холмщини і Підляшшя на північно-західні землі Польщі.

photo З ініціативи КУ ООЛ та при співпраці з КУ СУМ в пам'ять жертв Акції "Вісла" вирішено побудовати каплицю ім. Архистратига Михаїла на Оселі СУМ. Цій річниці і була присвячена програма в неділю 29-го червня 2003 р. на цьогорічній "Лемківськії Ватрі" в Елленвіл. Недільна програма 3-ої Лемківської Ватри розпочалась о год. 10 ранку Службою Божою, яку відправив о. митрофорний протоієрей Іван Терлецький. Члени осередків СУМ і члени відділів ООЛ з прапорами взяли участь у Богослуженні. Неділя 29 червня 2003 р., ввійде в літопис не лише Оселі СУМ та ООЛ, а також у історію усієї української діяспори в США, бо в цей день відбулося посвячення землі під будову каплиці-памятника в пам'ять жертв Акції "Вісла".

photo Після Служби Божої сотні учасників перейшли на місце, де буде побудована каплиця Лемківського стилю ім. Архистратига Михаїла, котрий є патроном СУМ, а також патроном столиці України міста Києва. Традиційне посвячення землі і християнське благословення виконав о. митрат Іван Терлецький. Далі слово виголосив голова КУ ООЛ Зенон Галькович, який коротко пояснив ціль будови цієї каплиці - неможливо забути тих, котрі загинули чи потерпіли завдяки ганебній Акції "Вісла". Наступний промовець - голова будівельного комітету каплиці Стефан Журавський також підкреслив потребу будови цієї каплиці і звернувся до присутніх з закликом жертвенно підтримати та зреалізувати цю ідею.

photo В своєму післяслові голова КУ СУМ д. Богдан Гаргай підкреслив, що ця каплиця буде не лише місцем, де можна помолитись, але також осередком навчання наступних поколінь історії нашого народу а особливо трагедї 1945-46 та 1947 років.

Всі промовці звернулись до громади з проханням фінансової підтримки, щоб за рік вже святкувати торжествення посвячення цієї каплиці. Тож покажемо світові, що лемківська-українська громада не забуває про свої кривди і пам'ятає про пережиті кривди тільки за Богом даним йому право називатися частиною українського народу.

photo

Стефан Гованський
Голова Фундації Дослідження Лемківщини

Новини | Про СУМ | Архів | Довідник | СУМівські Cайти |
Електронна Пошта | Сторінка Виховників | Крилаті |
Легальне | Приватна інформація | Пишіть нам

Copyright © 1999-2024 Спілка Української Молоді. Всі права застережено.