CYMnet Logo CYMnet Banner
News/Home
About CYM
Archives
Help
Other CYM Sites
For Sumivtsi Only
УкрЛінки >>          | Новини | Про СУМ в Україні | КВР | Архів |  
Хмельницький - Лінки >> | Новини | Архів | Фотогалерея | Наше місто |
| Міська Управа |

Михаїла

Щодня ми вшановуємо пам'ять якогось святого. Адже святі - це ті люди, котрі жили на землі, вірили в Ісуса Христа і його науку, виконували Божі заповіді, і таким чином осягнули головну ціль нашого життя - Небо. А сьогодні свято особливе, воно відрізняється від усіх інших. Його незвичайність у тому, що ми вшановуємо пам'ять не святих-людей, а ангелів: святого Архистратига Михаїла та усіх безтілесних сил.


У Символі Віри вірні промовляють такі слова: «Вірую в єдиного Бога Отця, Вседержителя, Творця неба і землі, всього видимого і невидимого…» Так ми визнаємо існування невидимого світу, представниками якого є ангели. Головне завдання Ангелів у Небі - служити Господу Богу та прославляти Його. Слово «Ангел» грецьке і означає: «посланець», «вістун». Тож Ангели - це Божі посланці, вістуни.

Зі Святого Письма нам відомо, що ангели – безплотні сили, розумні істоти, що мають свободу волі, безсмертя, у зіткненні із видимим світом вони приймають людську подобу. Вони незчисленні, святі, мудрі, войовничі, цілителі, покровителі, наставники. Ангели беруть участь у головних подіях Святого Письма, тому дуже часто зустрічаємо їх зображеними на іконах.

З твору « Про небесну ієрархію”(5ст) ми знаємо про 9 ангельських чинів, що поділені на три рівні. Перший рівень - серафими, херувими, престоли – це ті ангели, що постійно перебувають коло Бога.

Серафими з євр. „пломеніючі”, „ті, що горять”; вилиття Божої любові; їхні якості це швидке і палке, постійне і неухильне стремління до Божественного, властивість пробуджувати і запалювати інших; очищення. У Святому Письмі знаходимо їх опис: вони мають 6 крил – два над головою, двоє покривають ноги і двоє по боках. У правій руці тримають знамено, де написано: „Свят, Свят, свят”, обличчя є найбільш виразною частиною тіла.

Херувими – це ангели пізнання, вилиття Божої премудрості; їх властивість знати і споглядати Бога, приймати вище світло, навчати і повідомляти іншим даровану їм мудрість. Зображуються лише з одним лицем, багатоокі, шестикрилі, а можуть бути і чотирикрилі.

Мистецтво не робить чіткої різниці між херувимами і серафимами. Іноді їх розділяє колір: серафими червоні – полум’я, а херувими сині – споглядання, мудрість.

Престоли – ангели, які повністю позбавлені земних прив’язань; постійне стремління ввись, вони носять Бога і виконують його божественні повеління. Зображуються вогненного кольору та без людського обличчя, чотири вогненних, крилатих колеса, інколи з людськими руками.

На другому рівні: сили, власті, господства

Господства – розподіляють обов’язки між ангелами, виконують Божу волю та управляють іншими ангелами. Вони керують емоціями та пристрастями, підкоряючи їх духові.

Сили - небесні уми, які відповідають за силу і мужність.

Власті – вони відповідальні за гармонію. Їхньою стихією є земля. Вони борються з демонами та підтримують зневірених.

Третій рівень представляють начала, архангели та ангели.
  • Начала це ангели, яким доручено управляти Всесвітом і стихіями природи.
  • Архангели (начальники ) учителі небесні, учать людей, як надходити в житті.
  • Ангели найбільш близькі до людей. Вони оголошують наміри Божі, наставляють людей до доброчесного й святого життя.

Однак з 9-ти ангельських чинів зображуються лише 5: серафими, херувими та престоли – у вигляді тварин; ангели, архангели – у вигляді людей. У зображенні ангелів незмінними залишаються такі як: юність, краса та крила. Юність є символом безсмертя та краси. Тому іконописці зображають ангелів прекрасними, неземної краси. Крила у ангела служать символом швидкості, з якою вони завжди готові виконувати Божу волю.

  1. Архангел”, з грецької і латинської мов, означає „начальник”, ангел вищого рангу.
  2. Уріїл, що володарює над небесними світилами (світло і вогонь);
  3. Рафаїл, володар думки людини, цілитель;
  4. Рагуїл, що карає світ, суддя;
  5. Михаїл, покровитель ізраїльського народу;
  6. Самаїл, начальник над духами, що спокушають і залучають людей до гріха, молільник;
  7. Гавриїл, вартовий раю і вісник Божих таємниць;
  8. Варнафаїл, податель Божого Благословення, ангел врожаю.

Сім Архангелів як начальників над міріадами ангелів (небесного воїнства) називають також Архистратигами.

Архангел Михаїл, дослівний переклад імені: Хто як Бог — головний архангел, один з семи архистратигів, вождь небесного воїнства, покровитель людського роду. Він той, хто доносить молитви християн до Отця, супроводжує душі до раю. Архангел Михаїл вважається теж покровителем міста Києва, а також патроном Спілки Української Молоді в Україні.

Святий Архангел Михаїл зображується таким, що зневажає (що топче ногами) люцифера і, як переможець, що тримає в лівій руці на грудях зелену фінікову гілку, а в правій руці спис, на верху якого біла хоругва, із зображенням червоного хреста, в ознаменування перемоги Хреста над дияволом. З тих пір Архангел Михаїл не перестає боротись за славу Творця, за справу порятунку роду людського та за церкву

Ми знаємо і віримо у те, що кожен має свого Ангела-Хоронителя. Усе наше життя, кожної хвилини й на кожному місці він з волі Божої над нами чуває, охороняє нас, дає нам добрі думки, перестерігає перед гріхом, заступається за нас перед Богом. Наш Ангел-Хоронитель - це наш вірний провідник до Неба, помічник у спокусах, товариш у хвилині смерті. Він - свідок усіх наших думок, слів і вчинків.

Лише колись у вічності ми побачимо, як Ангел-Хоронитель опікувався нами та наскільки маємо йому за це дякувати.

Празник святого Архангела Михаїла та інших святих ангелів відкриває велике значення Ангелів для нашого спасіння.

СУМ продовжуючи світлі традиції українського народу, зокрема вояцтва, обрала Святого Архистратига Михаїла, оборонця Божих законів, за свого небесного покровителя і заступника.

На блакитно-синьому сумівському прапорі зображено постать Архистратига Михаїла, зодягненого в лицарські обладунки, зі списом в одній руці та щитом із зображеним, на ньому тризубом — в другій.

Клич Св. Михаїла "Хто як Бог", зливаючись із кличем "Бог і Україна", став гаслом сумівської молоді, яка довгими десятиліттями стояла в авангарді боротьби проти новітнього зла — московсько-більшовицького панування в Україні, а сьогодні далі змагається і працює для утвердження Божого порядку, правди, справедливості і добра на рідній землі.

Залишаємось з святковим привітом :

Честь України!

Готов Боронити!

 

Новини | Про СУМ | Архів | Довідник | СУМівські Cайти |
Електронна Пошта | Сторінка Виховників | Крилаті |
Легальне | Приватна інформація | Пишіть нам

Ці сторінки © 2004
Спілка Української Молоді, СУМ в Україні, Осередок СУМ у Хмельницькому