CYMnet Logo CYMnet Banner
News/Home
About CYM
Archives
Help
Other CYM Sites
For Sumivtsi Only
Цей сайт Англійською Сумівський однострій:
Погляд на проблему після Світового Конґресу

Протягом останніх кількох років відбувається млява дискусія про майбутнє сумівського однострою. Дехто з сумівців вважає, що прийшов час змінити вигляд сумівського однострою, який, на їхню думку, вже застарів і потребує оновлення. Інші переконані, що однострій добре служив нам протягом багатьох років, сам собою ставши традицією, яка не потребує змін чи покращення. Нижче ми подаємо кілька головних етапів історії нашого однострою

На самому початку...
Спочатку в СУМі не було одностроїв. Спілка була заснована у 1925 році групою молоді для боротьби за незалежність України. СУМ була таємною організацією, існування якої залежало від конспірованості її членів.

"Синій з білим" та "Синій з синім"
Після тяжких років підпілля в Україні у кінці 1920-х та на початку 1930-х, СУМ відродився на еміґрації після ІІ Світової Війни.

Однострій 1940-х та 1950-х років.
Біла сорочка, темно-сині штани/спідниця.
У 1946 році в Німеччині організація прийняла однострій, що складався з білої сорочки з комірцем і погонами. Чоловіки вдягали темно-сині штани, а жінки - спідниці того самого кольору.

Цей стиль прийнято з практичних причин - в перших роках після відновлення СУМ-у було тяжко координувати стиль, крій, колір матеріалів по всіх країнах, де СУМ існував. Припускалося, що всі сумівці зможуть придбати білі сорочки і гранатові штани або спідниці. В цей час, всі сумівці носили темно синю краватку, незалежно від віку.

Невдовзі після того, починаючи з 1955 року, білу сорочку відкинули, замінивши її блакитною. При цьому залишилися незмінними темно-сині штани й спідниці. Всі інші частини однострою також не змінилися.

В Європі – інакший стиль
В Америці стандартом став "синій з білим", а одночасно, в 1948 році, Центральний Комітет СУМ (котрий існував до створення Центральної Управи, яку пізніше названо Світовою Управою) вирішив прийняти інакший стандарт для однострою.

В офіційних документах Центрального Комітету, виданих в 1948 р., описується вигляд сумівського однострою – чорні штани з манжетами (чорна з вовняного матеріалу спідничка для жінок), сорочка кольору хакі з чорною краваткою (для всіх вікових груп), темно-коричневі панчохи жінкам (літом білі шкарпетки), мазепика кольору хакі з пасками різних кольорів (відзначення старшин).

Хоч цей вид однострою описується в листах Центрального Комітету ще навіть до 1953 року, його носили сумівці тільки в Європі, а в інших теренах він не був прийнятий.

Мазепинки європейського
однострою були шиті
у Бельгії (1948)
Відзнаки на європейському
однострої – із золотими зірками.
Відзнаки були шиті
в Англії (1950)

Новий вигляд сумівського однострою
З часом серед членства виринуло бажання змінити однострій, створивши єдиний відповідний стандарт для всіх країн світу. В середині 1950-х років запропоновано декілька різних проектів, але організація довго обдумувала важливе рішення, щоб не вибрати дизайн, який був би ані надто мілітарним на вигляд, ані занадто спортивним. В Канаді прийнято новий вигляд однострою, а за короткий час і в Америці, але дещо інший варіант. Через рік Центральна Управа визнала канадійсько-американський дизайн однострою: штани або спідничка кольору темного хакі, світлішого кольору хакі сорочка з погонами, беретка та темносиня краватка.

Першого року після прийняття цього однострою його носили тільки повнолітні члени, тобто дружинники, а юнайтво ще носило темносиній (старий) варіант. До кінця року вирішено, що навіть юнацтво повинно носити новий однострій кольору хакі.

Наприкінці 1950-х років, провідна група сумівців запропонувала останню (на те десятиліття) зміну до однострою, і однострій став таким, яким ми сьогодні його знаємо. Яка це буля зміна? – впровадження різних кольорів краваток, що означали вікову категорію членства: зелений для наймолодших дітей, малиновий для підлітків, синій для повнолітньої молоді та коричневий для старших за віком (понад 35 років). Ці кольори краваток залишилися незмінними дотепер (тільки вікові групи змінилися, бо сеньйорами сумівці тепер стають від 50 років).


Ілюстрація з Правильника Юнацтва, виданого у 1961 році

Світовий Конґрес СУМ у 1996р.
Від середини 1990-х років в одностроях сумівців з різних частин світу можна помітити ряд відмінностей в кольорі та крої, як наслідок замовлення різним виробникам, доступності деяких матеріалів та зміни сприйняття і моди на одяг. Світова Управа вирішила дослідити можливі шляхи розв'язання проблем, що виникли із існуючими одностроями. Незадовго перед XV Світовим Конґресом 1996 року Світова Управа закликала подавати пропозиції щодо змін в одностроях, які й були представлені на Конґресі. Німеччина і Канада представили два цілком відмінних проекти змін. Після гарячої дискусії на Конґресі 1996 року питання залишилося нерозв'язаним, оскільки переважаючва більшість не дійшла згоди щодо напряму можливих змін. Праця (і дискусія) над змінами продовжилися у Світовій Управі...

Сучасний вигляд однострою

Ми поцікавилися вашою думкою
Коли в травні 2001 року на СУМнеті почалося голосування, перше питання намагалося з'ясувати, чи сумівці справді потребують зміни одностроїв. Із 253 учасників цього ненаукового опитування 198 (близько 78%) висловилися за якусь часткову зміну, але не прослідковувалося спільної згоди щодо того, як саме змінити однострій. (Примітка: Оскільки голосування було анонімним, припускаємо, що деякі технічно грамотні учасники проголосували більше, як один раз, тому тлумачення результатів цього голосування має також враховувати і цей фактор!)

Світовий Конґрес СУМ в 2001 році
У листопаді 2001 року сумівці з усього світу зібралися в Чікаґо, щоб взяти участь у XVI Світовому Конґресі СУМ. Учасники Організаційної комісії дійшли спільної згоди, що від часу проведення останнього Конґресу відмінність в одностроях між представниками різних країн ще більше зросла. Делеґати з американського терену, а саме з осередку в Клівленді, Огайо, подали Організаційній комісії пропозицію

Дизайн, запропонований на XVI Світовому Конґресі
в листопаді 2001р. делеґацією з Клівленду, США
змін однострою (див. фото). Цей проект був цілком відмінним від попередніх варіантів, представлених на Конґресі 1996 року.

Однак більшість членів комісії (та пізніше і делеґатів Конґресу) не прийняли цього дизайну однострою. Резолюція Конґресу, що була прийнята на пропозицію Організаційної Комісії, знайшовши підтримку понад двох третин делеґатів, зобов'язує новообрану Світову Управу вирішити справу одностроїв не пізніше, як на першому Пленумі СУ СУМ (який, згідно Статуту, має відбутися не пізніше квітня 2003 року). Подаємо повний текст цієї резолюції:

Резолюція Організаційної комісії
XVI Світового конґресу СУМ

    14.  ХVІ Світовий Конґрес СУМ вирішує змінити сумівський однострій, щоб його усучаснити і щоб мати доступний запас його частин.

    ХVІ Світовий Конґрес СУМ зобов'язує СУ СУМ розглянути всі проекти змін не пізніше 30 червня 2002 року, включно з проектом, прийнятим організаційною комісією Конґресу, та ухвалити остаточне рішення про новий вигляд однострою до наступного Пленуму СУМ.

18 листопада 2001 р.

Що далі?
Протягом наступних місяців Світова Управа розгляне пропозиції від Крайових Управ, включно з пропозицією, що надійшла з Клівленду. Залишайтесь на зв'язку, щоб бути в курсі всіх подій!...


Цей сайт Англійською

Новини | Про СУМ | Архів | Довідник | СУМівські Cайти |
Електронна Пошта | Сторінка Виховників | Крилаті |
Легальне | Приватна інформація | Пишіть нам

Copyright © 1999-2024 Спілка Української Молоді. Всі права застережено.