CYMnet Logo CYMnet Banner
News/Home
About CYM
Archives
Help
Other CYM Sites
For Sumivtsi Only
Cейнт Кетеринс, Онтаріо >> Головна сторінка | Про СУМ в Cейнт Кетеринс, Онтаріо | Архів | Календар |
Пленум Крайової Управи
Cпілки Української Молоді в Канаді

Субота, 9 березня, 2002 р.

п’ятниця, 8 березня, 2002 р.

У пополудневих годинах відбулося засідання членів Крайової Управи для організаційноґо обговорення біжучих справ що до ведення Пленуму та організаційних справ. Як належиться, засідання очолювала голова Крайової Управи CУМ у Канаді Галина Головка при співучасті екзекутивного директора Гарі Несмашного.

У вечірніх годинах в Українському Чорноморському Домі від­булась спільна сесія з участю делегатів СУМ із всієї Канади: Ст. Кетеринс, Торонто, Міссісаґа, Етобіко, Оттава, Монтреаль, Калґари, Едмонтон, Вінніпег, Гамільтон. На Пленумі була обрана президія в складі: Маркіян Швець голова, Таня Чолій заступниця голови, Надя Татарин і Марійка Баняс писарі. Пленум СУМ вшанував однохвилинною мовчанкою пам'ять генерала Тараса Чупринки, його дружини Ната лі Шухевич і голови Головної Управи Ліґи Українок Канади Мирослави Стельмах. Було схвалено запропонований порядок нарад, звіти Крайової Управи, фінансові звіти та ряд інших, які мали відношення до спільної сесії. Активна участь молодшої Генерації у Пленумі, є запорукою існування СУМ у Канаді.

Привіти від організацій зложили: Ліґа Українців Канади, Ліґа Українок Канади, Товариство Старших Громадян при Українських Державницьких Організаціях, Конгрес Українців Канади і Пласт у Ст. Кетеринс. У побажанняхпривітах були висловлені слова признання за корисну працю Спілки Української Молоді і рівночасно щедрі побажання.

Субота, 9 березня, 2002 р.
Субота, 9 березня була при­свячена праці окремих комісій. А це значить, що у праці в комісіях брали участь усі делегати. І було приємно бачити і чути дискусію, пропозиції та в кінці схвалення плянів. Дуже багато думок було висловлено про виховання виховників, вимог щодо осередків СУМ, праці, способів та підходів до суасної молоді. Сучасне життя є дуже бурхливим.
Щоб протиставитись злим намірам, багато залежить, щоб наша молодь в СУМ була добре вихована та мала за собою тривкі підвалини. Бо сьогодні вони сумівці, а завтра будуть провідниками українського громадського життя. Обговорено проблему фінансів та шляхи її розв'язання.

В організаційній сесії обговорено звіти від осередків СУМ, питання членства серед нових іміґрантів, комунікація та інше. Були порушені справи суменят та обов'язки сумівців, включно із управами осередків. Багато уваги присвячено спільному мандрівному таборові Канади і ЗСА.

У вечірніх годинах відбувся величавий бенкет, який при співпраці із Крайовою Управою СУМ та осередком СУМ ім. гетьмана Івана Мазепи в Ст. Кетеринс організовано і відбуто. А він був величавий і таки добре підготований як організаційно так і програмове. До програми бенкету увійшли: відкриття марш осередку СУМ ім. гетьмана Івана Мазепи, що складався із сеньйорів, дружинників, старшого і молодшого юнацтва та суменят. Вони вийшли організовано зі сумівським прапором на сцену під звуки маршу барабанів Нестора Сьолковського /молодшого/. Стоячи вже на сцені та під командою булавної Гані Щудло, голови О СУМ Олі Ганич-Маґвуд, виховниці Тані Чолій, Христі Федів, Богданки Гнатиків милозвучно проспівали «Боже Великий» і сумівський гимн «Вгору прапори», а відтак юначка Іванка Ткачик сказала слова привіту для членів сумівського Пленуму та святкової громади, яка заповнила залю по береги. Далі слідувала молитва в наміренні бенкету, успішних нарад Пленуму СУМ, успішних виборів в Україні, яку провів капелян Осередку СУМ Всечесніший о. Богдан Чолій, рівночасно і парох української католицької церкви свв. Кирила і Методія в Ст. Кетеринс.

Вечеря була приготована персоналом Українського Чорноморського Дому ім. Степана Бандери. Ввічлива обслуга, смачні страви, на належному рівні підготована програма, творили дружню атмосферу великої сумівської родини Канади. А українська громада в Ст. Кетеринс ще раз підтвердила увагу до творчої праці і підтримки нашої сумівської молоді, не тільки словом, але і ділом. Головну доповідачку, голову Крайової Управи СУМ Галину Головку представила присутнім виховниця добродійка Таня Чолій. Доповідь була на високому рівні і учасники бенкету прийняли її рясними і довгими оплесками.

Дуже вдалим був виступ укра­їнського танцювального ансамблю «Дунай» під мистецьким керівництвом хореографа Ореста Самця, який відтанцював танець «Гуцулка» під музичний супровід Конрада Нагачевського і Михася Сьолковського. хуртовина», «Іди до СУМу», «Соловію» та вірш суменят «СУМ - наша гордість». Присутні нагородили учасників інсценізації гучними оплесками. Останнім був виступ ансамблю «Дунай» із завжди живим, на мистецькому рівні виконаним «Гопаком». Танцюристи і їхій керівник, хореограф Орест Самець є великим приятелем нашої молоді та при кожній нагоді веселить нашу громаду. До кожної точки програми товариські пояснення давала голова осередку СУМ у Ст. Кетеринс Оля Ганич-Маґвуд.

Молитву на закінчення провів Всечесніший о. Михаїл Озимко, парох української православної церкви св. Юрія. А бенкет звеличали: Всеч. о. Богдан Чолій, парох і капелян СУМ, о. Михаїл Озимко, парох української православної церкви св. Юрія в Ст. Кетеринс і Всеч. о. Віктор Назарчик, парох української католицької церкви з Ніяґара Фаллс, Онтаріо. Участь парохів українських церков служить фактом наскільки СУМ шанує наші церкви, має довіру і підтримку, що йде поруч зі сумівськими вітаннями: «Честь України - Готов Боронити» і «Бог і Україна».

Репрезентантами від українських організацій були: Осип Гнатиків від Ліґи Українців Канади, Анастазія Хитра від Ліґи Українок Канади, Микола Коційовський від Товариства Старших Громадян «Єдність» та Конгресу Українців Канади, д-р Прокопець із дружиною Володимирою від Пласту. Після закінчення бенкету була товариська забава під звуки «дискової музики» Дениса Грабовського.

Неділя, 10 березня, 2002 р.
Це останній день Пленуму Крайової Управи СУМ. У ранніх годинах всі учасники сумівського Пленуму та місцевий осередок СУМ взяли участь у Богослужінні в одностроях в українській католицькій церкві свв. Кирила і Методія. Богослужіння в наміренні СУМ відправляв Всеч. о. Богдан Чолій з участю диякона Івана Кота при співі крилосу під проводом Івана Ониськова... Після Богослужіння відбулась панахида за спокій душ генерала і командира УПА Тараса Чупринки, воїнів та героїв України, св. п. Наталі Шухевич-Березинської. В панахиді взяли участь сумівці Пленуму та осередку СУМ зі своїми прапорами. Як знак солідарности були прапори віл ветеранів Української Дивізії «Галичина», прапорщик Петро Піжицький. Внесенням прапорів і виходом керував Ярослав Сташинський. Після Богослужіння знову був спільний обід, а відтак продовження нарад та кінцеві замітки до спільної сесії. У своїм викладі Оля Ґрод подала характеристику сумівців та їхньої праці. Відтак слідували точки: плян праці, прийняття бюджету на 2002 рік, внески, запити та ін.

На закриття Пленуму нагороджено відзначенням виховника 4-го ступеня трьох сумівців за їхню муравлину працю для СУМ, а саме: Галину Головку, Мирославу Підгірну та Ірку Мицак і 4-им ступенем культурника Марійку Чолій. Гучним «Ще не вмерла України» закрито Пленум.

Заключення На протязі трьох днів сумівського Пленуму можна ствердити, що до його успішности від Крайової Управи СУМ доложили праці: голова Крайової Управи СУМ Галина Головка, екзекутивний директор Гарі Несмашний, член КУ Соня Бєнь як і ряд членів КУ СУМ. Із осередку СУМ у Ст. Кетеринс, Управа СУМ, виховники та найважливіше це голова осередку Оля Ганич-Маґвуд. Як завжди велику підтримку дала Управа Українського Чорноморського Дому ім. Степана Бандери,голова Дому Зенон Хитра, як теж Ліґа Українців і Ліґа Українок Канади.

Микола Коційовський



Цей сайт Англійською

Новини | Про СУМ | Архів | Довідник | СУМівські Cайти |
Електронна Пошта | Сторінка Виховників | Крилаті |
Легальне | Приватна інформація | Пишіть нам

Copyright 2001, СУМ в Cейнт Кетеринс, Онтаріо