CYMnet Logo CYMnet Banner
News/Home
About CYM
Archives
Help
Other CYM Sites
For Sumivtsi Only
Канадські Лінки >> Сумівські Новини | Крайова Управа

ХХIX Крайовий З’їзд
Спілки Української Молоді в Канаді


[   Фото 1   |   Фото 2   ]
ХХIX Крайовий З’їзд 2010

29-ий Крайовий З’їзд Спілки Української Молоді (СУМ) в Канаді успішно завершився 9 квітня 2010 року. Монтреальський осередок СУМ тепло гостив понад 100 учасників з цілої Канади протягом трьох днів. Одночасно відбувся Крайовий Провідницький семінар для старшого юнацтва та молодих дружинників під вмілим керівництвом Тамари Татарин. Понад 20 юнаків та юначок приїхало на завершення цієї дворічної програми, яку вони розпочали минулого року на Пленумі в Едмонтоні.

Це була відмінна подія, бо монтреальський осередок відмічував своє 60-ліття існування в той сам час і з цієї нагоди у суботу ввечері відбулися святковий бенкет і забава. Понад 300 осіб заповнило монтреальський Дім Молоді та з радістю відмічували цю поважну річницю, а забава тривала до пізньої ночі. Вечір почався святковим внесенням до залі осередкових прапорів; організатори свята сподівалися, що до тієї пори будуть мати новий осередковий прапор. На жаль, він затримався в пошті десь між Австралією та Монтреалем, але Преосвященний владика Кир Стефан, епарх Української Католицької Церкви Торонта і Східньої Канади i отець капелян Корецький посвятили історичний прапор. Григорій Швець, один із осноположників монтреальського осередку, виголосив коротку, але дуже зворушливу промову, в якій він символічно передав перший осередковий прапор з 1951 року, та переказав обов’язки і відповідальність, пов’язані з прапором, новому поколінню. Молодий юнак, 4-літнiй Мирослав Блищак прийняв цей прапор та святий обов’язок його берегти.

Тепла товариська атмосфера, елеґантно застелені столи, вдекоровані орхідеями, та багата вечеря підготували громаду до знаменитої мистецької програми. Під керівництвом Віри Кулицької і Дарки Гуменної, юнацтво осередку тішило присутніх відмінним виконанням кількох пісень та віршів. Танцювальний гурток “Троянда” захопив присутніх своїми енерґійними танцями. На кінець знана українська-канадська співачка Тереса Сокирка несподівано виступила із молодим дівочим гуртком школи ім. Андрея Шептицького та сама виконала декілька своїх пісень.

Але, безумовно, палка та змістовна доповідь головного промовця була найцікавішою частиною вечора. Голова Світового Конґресу Українців Євген Чолій вияснив присутнім, що загальна громадська робота – з особливим наголосом на СУМ-івську працю – ще не закінчилася, а навпаки; праця, яку розпочали наші бабці й діди зі заснуванням СУМ, на захист Української Самостійної Соборної Держави, є важливішою сьогодні ніж будь-коли в минулому. Сьогоднішній уряд України, на чолі з президентом Віктором Януковичем, шаленим темпом старається зліквідувати всі реформи та весь проґрес, здобутий за останні 5 років. Українофоби в державній адміністрації, такі як Микола Азаров та Дмитро Табачник, намагаються завернути Україну з евроатлантичного шляху, і повернути її у ворожу сферу московської імперії. Загрози українському народові, українській мові та ідентичності зростають щоденно, і президент В. Янукович зраджує український суверенітет на кожному кроці. Москалі стараються контролювати українську індустрію і режим Януковича допомагає нашим ворогам. Такі грубі провини перед українським народом не можна нам дальше терпіти. Євген Чолій вміло і чітко з’ясував сучасну ситуацію в Україні. Своїм закликом він розбудив присутню громаду до обов’язкової дії — діяспорна громада мусить знову йти в аванґарді на захист української справи.

Під час З’їзду відбулися майстерні в справах нашого членства, активности дружинників та виховної програми. Виринули деякі дуже цікаві думки, але слід згадати, що дискусії та бенкети не є головною (ані єдиною) метою СУМ-івських З’їздів. Загальні збори СУМ у Канаді, такі звані Пленуми, відбуваються кожного року. Але що три роки Пленум перетворюється на Крайовий З’їзд, де вибирають нову Крайову Управу. Звісно, цього року це знову відбулося, та з особливо захоплюючими наслідками. До Управи увійшло семеро нових членів, та дружинники віком менше 30 років зайняли більшість голосуючих позицій перший раз за довгі роки.

Новообрана голова Крайової Управа, 26-літня Оляна Ґрод з осередку в Етобіко, вже кілька років займається роботою на крайовому рівні. Коли її попросили взяти головство нашої Спілки, вона була готова відгукнутися на заклик, щоб будувати нове майбутнє для Спілки. Оляна каже: “Новообрана Крайова Управа свого роду є віддзеркаленням нової молодої ґенерації... Я переконана, що всі вони мають унікальні таланти, а головно охоту і запал до активної праці. Їхній ентузіязм, в парі з виробленням стратегічного пляну, може породити нові проєкти, спрямовані на покращення і дальший розвиток СУМ у Канаді. (Нам треба) дивитися вперед і працювати для забезпечення нашої майбутности”.

Оляна Ґрод повторила думки Євгена Чолія, та додала: “Вас закликаю, передусім, плекати, розвивати і уживати українську мову (незалежно якого рівня). У цих часах антиукраїнського проросійського наставлення в Україні наша мова нам дасть зброю і зусилля захищати нашу Батьківщину у її дальшій боротьбі проти українофобів. Підтримуйте і долучайтесь до націоналістичних акцій, щоб охоронити суверенітет України і славу наших героїв”.

А що для неї означає СУМ-івське гасло Бог і Україна? Вона каже, “це підстава наших програмових засад, наших ідеологічних і морально-етичних принципів. Воно нам дає нашу мету, і ця мета нас об’єднує і буде завжди об’єднувати”.

Треба висловити особливе признання членам організаційного комітету, який очолювала Галина Головка, та цілому монтреальському осередкові, під головством Михайла Шевця за таке вміле приготування і переведення 29-го Крайового З’їзду. Маркіянові Шевцеві також належиться подяка за взірцеве проведеня програми під час З’їзду та інформаційних сесій. Коли прийшов час делеґатам відлітати додому, не одному було трохи сумно покидати старих друзів та нових знайомих. Незважаючи на наші малі та різні розбіжності, такі зустрічі нам нагадують, що СУМ — це справді велика родина, яка стримить до однієї мети – збереження нашої молоді при українській громаді та забезпечення Української Держави.

Юрій С. Брода
референт дружинників та пресовий референт
едмонтонського осередку


ПРОВІДНИЦЬКИЙ СЕМІНАР СУМ КАНАДИ

Провідницький Семінар відбувся паралельно до ХХIХ Крайового З’їзду СУМ, від 7 до 9 травня 2010 р., в Монтреалі. В семінарі брали участь ті самі 18 членів старшого юнацтва і молодих дружинників з осередків Калґарів, Едмонтону, Вінніпеґу, Гамільтону, Міссісаґи та Етобіко, які розпочали дворічий цикл минулого року на Пленумі в Едмонтоні.

Семінарем керували Соня Бєнь і Тамара Татарин (О СУМ-Торонто) та Надя Татарин (О СУМ-Міссісаґа). Програма семінару зосередилася над наступними темами: ”Добровільна прaця тa члeнство” і ”Сучасна Україна і українська громада в Канаді”.

Перша частина семінару розпочалася у вечірній порі в п’ятницю, 7 травня 2010 року. Учасники мали нагоду ознайомитися з програмою семінару та розпочати робочі сесії про сучасні події в Україні і як ми, як українська громада в Канаді, можемо допомогти зберегти здобутки незалежности України впродовж останніх двох десятиліть. Також учасники брали участь у пленарних сесіях ХХІХ Крайового З’їзду.

На закінчення першого дня учасники семінару, разом із делеґатами З’їзду, взяли участь у товариській зустрічі, яка була приготована господарем З’їзду, осередком СУМ ім. ген. Грицая-Перебийноса в Монтреалі.

Другий день семінару, субота 8 травня продовжувався окремими сесіями про визнання ОУН-УПА, викладачем якої був Маркіян Швець і про нещодавно відбуті президентські вибори в Україні, доповідачем якої був Роман Карпішка. По обіді учасники продовжували робочу сесію на тему: ”Добровільна прaця тa члeнство”.

Ввечорі учасники семінару брали участь в бенкеті з нагоди відмічення 60-ліття Осередку СУМ ім. ген. Грицая-Перебийноса в Монтреалі.

Неділю, 9 травня 2010 року учасники разом з делеґатами розпочали Святою Літургією в церкві Успення Пресвятої Богородиці в Монтреалі. Після сніданку учасники провідницького семінару завершила працю робочих сесій. Кульмінаційною точкою програми було публічне відзначення офіційною грамотою всіх учасників, які успішно перейшли дворічний цикл на пленарних сесіях ХХІХ Крайового З’їзду.

Крайова Управа дякує доповідачам Маркіянові Шевцеві і Василеві Карпішці за проведення окремих сесій, Тамарі й Наді Татарин та Соні Бєнь за їхню участь і посвяту часу для наших майбутніх провідників, як також осередкові СУМ у Монтреалі за їхню гостинність і вміле технічне зорганізування семінару.

Юрій С. Брода
референт дружинників та пресовий референт
едмонтонського осередку


[   Фото 1   |   Фото 2   ]
 

Новини | Про СУМ | Архів | Довідник | СУМівські Cайти |
Електронна Пошта | Сторінка Виховників | Крилаті |
Легальне | Приватна інформація | Пишіть нам

Ця сторінка Copyright © 2001-2024 СУМ в Канаді