CYMnet Logo CYMnet Banner
News/Home
About CYM
Archives
Help
Other CYM Sites
For Sumivtsi Only
Калґарі - Лінки >> Новини| Про СУМ Калґарі| Календар| Фотоальбом| Архів
Цей сайт Англійською
75 річниця Голодомору

Заключний тиждень 75 річниці Голодомору 1932-1933 років в Україні був насиченим різноманітними заходами для української громади Калгарі і зокрема для сумівців нашого осередку. В четвер на запрошення відділу Конгресу Українців Канади в Калгарі отець Едуард Данило Еванко представляв виставу одного актора "Бувай здорова,рідна Україно". Цю виставу отець написав на основі спогадів трьох очевидців, котрі пережили Голодомор. Всі присутні в залі здійснили подорож в часі і просторі і були перенесені на Харківщину 1933 року, стояли разом з голодним натовпом перед вітринами валютних магазинів з такою бажанною їжею, подорожували поїздом через станції заповнені опухшими від голоду селянами, переживали жахливі кроки колективізації українського села... Всі ці історії були пов'язані в єдине ціле не тільки темою, а і українськими піснями, які чудовим тенором виконував актор.
Holodomor
Отець Едуард Еванко і капелан нашого осередку отець Сергій

У п'ятницю вечером наші сумівці зібралися біля памятника жертвам Голодомору 1932-1933 років в Калгарі і виклали зі свічок символічний хрест пам'яті. Ми помолилися за душі мільйонів українців закатованих голодною смертю комуністничнми режимом в 1932-1933 роках на землі, яка завжди була житнецею Європи.

Holodomor

Четверта субота листопада - офіційний день віддання пам'яті жертвам Голодомору в Україні згідно з рішенням уряду провінції Альберта від 30 жовтня 2008 року. На урочистості організовані відділом Конгресу Українців Канади в Калгарі, в Українському культурному центрі при церкі св. Володимира зібралась численна громада. При вході гостей вітав дівочий ансамбль старшого юнацтва під керуванням подруги Беати. Вони виконували пісню "Land of Plenty 1933", написану Степаном Пасічником.

Holodomor

Також увагу всіх, хто зібрався цього дня привертав увагу стенд підготовлений сумівцями на основі зібраних матеріалів про Голодомор 1932-1933 років в Україні. Серед запрошених офіційниї осіб були представники міської, провінційної та федеральної влади, освітянське керівництво міста.

Holodomor

В програмі прийняли участь українські самодіяльні колективи нашого міста: хори "Слава" та " Коріння", танцювальний театр "Сузір'я". До присутніх звернулась очевидець трагічних подій 1932-1933 років на Україні пані Ольга Зозуля. Представники українських громадських організацій, шкіл, художніх колективів, а також державної влади Канади поклали вінки то пам'ятного знаку жервам Голодомору.

Holodomor

Після закінчення офіційної програми сумівки допомогали роздавати традиційний "голодний обід" приготовлений Лігою Українок Канади.

Holodomor

Підтримуючи заклик до всіх українців запалити свічку у вікні в пам'ять безвинних жертвHolodomor Голодомору 1932-1933 років в Україні, ми запалили свічки у вікні нашої домівки - Домі української молоді.

Щоб поширити страшні факти трагедії 1932-1933 років, сумівці нашого осередку подарували своїм вчителям загальноосвітніх шкіл брошури отримані з Крайової Управи Конгресу Українців Канади "Голодомор - український геноцид початку 1930-х". Ця брошурка написана англійською мовою містить документальні фотографії та спогади людей, що пережили голодомор.

Також члени нашого осередку будуть допомагати роздавати вечерю в центрі для бездомних у п'ятницю 28 листопада.
Четверта субота листопада - це офіційне поминання жертв Голодомору, але ми повинні постійно пам'ятати цю трагічну сторінку нашої історії, щоб це ніколи і ніде не повторилося.

Україна пам'ятає, світ визнає!

  Цей сайт Англійською

Новини | Про СУМ | Архів | Довідник | СУМівські Cайти |
Електронна Пошта | Сторінка Виховників | Крилаті |
Легальне | Приватна інформація | Пишіть нам

Ця сторінка Copyright © 2024 СУМ в Калґарі