CYMnet Logo CYMnet Banner
News/Home
About CYM
Archives
Help
Other CYM Sites
For Sumivtsi Only
Цей сайт Англійською "Голосові Молоді" - 50 Років!

Цього місяця виповнюється 50 років відколи з'явилося перше число "Голосу Молоді" - органу Спілки Української Молоді у Великій Британії. Появою 460 числа відзначаємо Золотий Ювілей одного з найстарших, а можливо й найстаршого періодичного сумівського видання у світі. Протягом 50 років "Голос Молоді" зазнав багато змін, передусім у своїй формі, але головна ціль - рекламування сумівської діяльності - завжди залишалася незмінною.

Насправді початком сумівського прес-органу можна вважати жовтень 1949 року, коли тодішній Крайовий Комітет (згодом перейменований на Крайову Управу) видав циклостилем журнал "Змаг Молодих" з нагоди Першого Крайового Здвигу СУМ для відзначення свята Покрови - свята УПА 15-16 жовтня 1949 р. В цьому числі журналу подано коротке повідомлення про перебіг перших Окружних Маніфестаційних Здвигів, які відбулися в багатьох місцевостях поселення українського громадянства, де діяв СУМ, та іншу інформацію.

1951 masthead of Holos Molodi

Наступний випуск з'явився у грудні 1949 року - перше число журналу "Голос Молоді" на 26 сторінках, редактором якого був перший голова Крайового Комітету друг Мирослав Шкавритко. В тому першому числі читаємо: "Нашим головним завданням буде в першу чергу допомагати широким колам нашої молоді в повному оформленні її обличчя, допомагати в побільшенні практичних життєвих знань і виховання свідомими та активними борцями і вартісними громадянами України. Крім публікації статей на освітні, наукові та політичні теми, будемо твердо стояти на сторожі наших християнських традицій. "Бог і Україна" - це гасло нашої праці. Будемо змагатися за зберігання духовної спадщини СУМ, за поширення і закріплення тих ідеалів, за які проливав наш народ тисячу літ свою кров. Будемо змагатися за збереження тісного зв'язку з нашою Воюючою Україною".

Друге число "Голосу Молоді" вийшло в січні наступного 1950 року (2500 примірників), редактором його вже був друг Іван Крушельницький. Протягом наступних двох років вийшли 17 чисел, після чого тимчасово припинено видання "Голосу Молоді" як окремого журналу, тому що при кінці 1951 року Центральна Управа СУМ перемістила редакцію і адміністрацію сумівського журналу "Аванґард" з Німеччини до Великої Британії. Не було під силу видавати два сумівських журнали, які тягли за собою великі фінансові витрати.

Коли після двох років журнал "Аванґард" знову переміщено до Німеччини, Крайовий Комітет вирішив відновити "Голос Молоді", але вже не як окремий журнал, а на сторінках "Української Думки" - органу Союзу Українців у Великій Британії, де він виходить і тепер.

До 1960 року "Голос Молоді" виходив щомісяця на одній сторінці "Української Думки", а з числа 7/70 за жовтень-листопад 1960 "Голос Молоді" почав друкуватися за згодою Ради СУБ як місячник на двох сторінках "Української Думки", але на одному аркуші так, щоб можна було складати сторінки в одну. Цей листок, складений учетверо, творив формат книжки.

На редактора "Голосу Молоді" Крайова Управа СУМ тепер покликала друга Р.Дубиняка. Це була його ідея, щоб річники "Голосу Молоді" складати в книжку, але Р.Дубиняк зредагував лише два числа, а подальшу роботу перебрала подруга Віра Гринюк і редагувала "Голос Молоді" 15 років - від 1961 до половини 1975 року. За її редакторства у "Голосі Молоді" друкувалися матеріали на виховно-вишкільні, релігійні, історичні, літературні, політичні та інші теми.

1999 masthead of Holos Molodi

Від 1975 року редагування в тому самому вигляді до числа 4/359 1977 року продовжував друг Ярослав Рутковський, пізніший голова Крайової Управи. Вийшли 160 примірників на 640 сторінок книжкового формату, заповнені матеріалами і фотографіями з сумівського життя. Від 1977 до 1985 року редагування продовжував друг Ярослав Рутковський, але вже тільки на одній сторінці "Української Думки". У 1985 році редактором "Голосу Молоді" став друг Володимир Гуменюк і редагував сторінку до 1990 року, коли редакторство перебрав друг Роман Панас.

1990 рік менше-більше співпадає з новим приростом членства СУМ у Великій Британії. Після певного спаду чисельності сумівців у вісімдесятих роках, спричиненого в основному демографічною прогалиною між другим і третім поколіннями, у 1990 роках почалося нове відродження - стабілізація Осередків, збільшення числа юнацтва та суменят, ремонт "Тарасівки", збільшення числа учасників на щорічних сумівських таборах. Усе це було яскраво висвітлене на сторінках "Голосу Молоді".

Проголошення незалежності України в 1991 році також мало дуже сильний вплив на діяльність СУМ, бо нарешті відкрило можливості прямого спілкування з Україною. Відновлення СУМ в Україні уможливило часті виміни, зустрічі та спільні табори, що також віддзеркалюється на сторінках "Голосу Молоді".

(Зібрано з матеріалів, підготованих Василем Бойчуком з нагоди 40-ліття СУМ у Великій Британії, доповнення Романа Панаса)
  Цей сайт Англійською

Новини | Про СУМ | Архів | Довідник | СУМівські Cайти |
Електронна Пошта | Сторінка Виховників | Крилаті |
Легальне | Приватна інформація | Пишіть нам

Copyright © 1999-2024 Спілка Української Молоді. Всі права застережено.