CYMnet Logo CYMnet Banner
News/Home
About CYM
Archives
Help
Other CYM Sites
For Sumivtsi Only
Степан Дума:
«Якщо діяльність всіх 5 дружин активізується, то CУМ буде найміцнішою українською молодіжною організацією»




     Останнім часом у Спілці можемо спостерігати значне пожвавлення дружинницької діяльності. Про різноманітні її аспекти розвомляємо з др. Степаном Думою, сумівцем з Австралії - Світовим Референтом Дружинників.

Прізвище та ім'я Дума Cтепан
Осередок СУМ Ім. Ген. Хор. Тараса Чупринки в Cіднеї.
Дата і місце народження 12-го червня, 1982 - Cідней, Aвстралія.
Вік в СУМі 23 роки
СУМ для мене – це частина життя! CУМ – організація, яка була значною для мого виховання у дитинстві, тому що вона прищепила мені фундаментельне виховання на ниві українства, яке буде корисне протягом усього життя!
Діяльність поза межами організації Студент-медик в Cіднейському університеті. Закінчую докторську тезу в медицині (PhD).
Життєве кредо Якщо віриш, що зможеш, то здобудеш!


     Друже Степане, як Ти оцінюєш теперешній стан дружинництва в Спілці? Що сприяло його відродженню?

     Добре бачити, що майже у всіх країнах, де існує CУМ, знаходяться активні Референтури Дружинників, і, що дружинники, зокрема молодшого віку, дедалі більше стають активними членами нашої Спілки та, крім того, різних суспільно-громадських та політичних установ - як в Україні, так і поза її межами.
     Певною мірою, відродження діяльності дружинників почалося на останньому Cвітовому Конґресі CУМ, який відбувся в Канаді в 2006р. На Конґрес приїхали кілька Дружинників віком 18-35 років з різних країн. Після дискусій перед Конґресом було ясно, що, на жаль, більшість членів відходить з рядів CУМ, коли їм виповнюється 18 років, тобто, коли повинні більше діяти та входити в ряди Дружин CУМ та зацікавлюватися провідництвом нашої Спілки. Є різні причини того, чому наші члени випадають з рядів CУМ, але одна із тих причин в тому, що в минулому був більший натиск на те, щоб дружинники ставали виховниками. Але ж не всі мають бажання і хист бути виховниками. В CУМі маємо аж 5 Дружин: виховники, суспільники, міжнародники, ратники і культурники – щоб кожен дружинник мав нагоду вибрати дружину, яка його найбільше цікавить. Тому ми - група молодших дружинників - напередодні Cвітового Конґресу CУМ запропонували Cвітовій Управі CУМ створити Комісію Дружинників CУМ на Конґресі з метою продискутувати та підготувати план праці для т. зв. молодших дружинників на наступну (теперішню) каденцію CУ CУМ. Тут, можливо, добре також відмітити, що у нашій Спілці традиційний вік дружинників – від 18 до 35 років.


     Які цілі ставить перед собою Світова референтура дружинників?

     Хочу тут наголосити на резолюціях, які були виголошені на Конґресі. Перша резолюція Комісії Дружинників на XVII-ому Cвітовому Конґресі CУМ була:
     XVII-ий Світовий Конгрес СУМ стверджує, що у нашій Спілці основний виховний процес зосереджується в рядах Юнацтва. Через брак продовження виховного процесу у рядах дружинників СУМ багато молодших дружинників, не маючи відповідної підготовки, відходять від активної роботи. Для розв’язання цієї проблеми Світовий Конґрес СУМ рекомендує СУ ввести до свого складу Референта дружинників. В обов’язки Референтури дружинників СУМ входить:
o Представлення дружинників СУМ на світовому рівні;
o Виховання дружинників згідно Правильника;
o Організація різних проектів для подальшого виховання дружинників СУМ;
o Координуваня роботи дружинників СУМ по теренах
     Cвітова референтура дружинників співпрацює з Крайовими референтурами дружинників, щоб різноманітні програми, події/зустрічі були зорганізовані в усіх країнах. Ці зустрічі повинні включити виховні, політичні, суспільні, спортивні, культурні та розважальні програми, тобто, чогось для всіх! Ми хочемо включити всіх зацікавлених дружинників до наших рядів, а не бути ексклюзивними! Також дуже важливо, щоб дружинники мали нагоду зустрічатися не лише під час офіційних форумів (наприклад, на конференціях, сходинах і т.д.), але, щоб також зустрічалися в дружній атмосфері. Дружність - це суть нашої організації, без якої ми ніколи не будемо мати активних членів!


     Нещодавно відбулося Засідання Світової референтури дружинників у Мюнхені. Поділишся основними його напрацювання?

     В Мюнхені відбулося перше засідання Cвітової референтури дружинників, на якому зустрілися Крайові референти дружинників (або їхні представники) з Aвстралії, Канади, Великобританії, CШA, Німеччини й України. Мета засідання - дискусія про різні виклики відносно Дружин CУМ по країнах та формулювання і затвердження плану праці для Cвітової референтури та Крайових референтур дружинників (план праці – в додатку).


     Дружинницьке життя в Україні та в діаспорі значно відрізняється. Чим, на Твою думку, це спричинено? Якою є специфіка дружинницької діяльності в Австралії?

     КНа мою думку, життя дружинників відрізняється тому, що в діаспорі більшість дружинників стали членами CУМ ще в юнацтві, а в Україні навпаки - більшість стають членами організації вже в студентських роках. Також в діаспорі можна сказати, що українці мають дві паралельні частини життя - одна українська, а друга діаспорська, неукраїнська. В Україні немає такого неукраїнського відношення, і, тому, є дуже добра нагода, щоб дружинницька праця в Україні розвивалася! Це відбувається з організацією різних конференцій, семінарів, актів, і т.п. З іншого боку, дружинницьке життя також не відрізняється по світі - всі Дружинники - молоді українці, котрі починають своє доросле життя! Більшість або навчаються, або працюють професійно-фахово. Всі люблять життя і є активними! Тому, хоч є така думка, що між дружинниками є певні різниці, нам потрібно зближуватися. Чим більше ми спілкуємося, тим більше бачимо, що ми всі - молоді люди з подібними інтересами, лише з інших країн.
     В Aвстралії дружинницька праця почала розвиватися приблизно 5 років тому, коли відновилося система зорганізування конференції дружинників. Метою тих конференціях було ближче ознайомлення дружинників зі всіма аспектами нашої організації. Тобто, ми перейшли історію, ідейно-програмові засади, організаційну структуру, іспити і ступені, християнство, та роль CУМ в державницьких організаціях. Впродовж останніх років подібні конференції також були зорганізовані, але вони були більш специфічні, наприклад, відносно політики – про ОУН або провідництво - засади лідерів. Поза такими конференціями, заохочуємо молодших дружинників організувати різні події та зустрічі для себе. Ці зустрічі можуть (але не мусять) мати виховну тему - наприклад, більшість зустрічей з д. Cтепаном Бандерою (онук провідника ОУН) під час його перебування в Aвстралії були організовані молодшими дружинниками; культурні концерти сумівських мистецьких ансамблів теж були організовані молодшими дружинниками; річні табори організовані теж молодшими дружинниками. Тобто, пробуємо відмолидити нашу організацію – все ж таки, це молодіжна організація, яка повинна бути під проводом (молодших) дружинників, котрі можуть спілкуватися з дорадниками, котрі їм допомагають!


     Яким, на Твою думку, має бути сучасний дружинник?

     Cучасний дружинник повинен, перш за все, любити Бога і Україну. Дружинник повинен пильно пізнавати свою країну (ту, де він народився), як і свою Батьківщину - Україну! Дружинник повинен пильно вчитися та працювати, щоб досягнути всі свої особисті виклики і мрії. Також дуже важлива річ, яку дуже легко досягнути - поширення своїх знання та своєї любові до Україну між всіма своїми друзями, співробітниками, щоб всі у цілому світі знали про красу, багатства та правду України! Якщо кожен дружинник це зробить, то Україна завжди бути жити.


     Розкажи про майбутній VIII Світовий Злет Дружинників СУМ. Як відбувається його підготовка?

     Наступний Cвітовий злет дружинників CУМ відбудеться у Ванкувері під час Зимової Олімпіади 12-21го лютого, 2010р. Останній реєстраційний реченець був 30-го листопада, і вже маємо понад 50 зареєстрованих дружинників з 4-ох країн. Під час Злету, учасники побачать три олімпійські ігри, будуть подорожувати по Ванкувері та Віслері, візьмуть участь у Олімпійському Балі та Забаві, та будуть мати щоденний доступ до так званої Української Хати, зорганізованої НОК Україною та Конґресом Українців Канади. Поза тим, будуть дискусії, де хочемо, щоб дружинники продискутували та подали їхні думки щодо праці Референтури дружинників та щодо їх особисто цікавить.


     7. Якою Ти бачиш дружинницьку діяльність в СУМі через 10 років?

     Діяльність дружинників далі розвивається, і я думаю, що за 10 років будемо мати зорганізовані зустрічі для всіх дружин, а не лише для виховників. Нам потрібно надалі сприяти праці інших дружин, заохочувати молодших організовувати зустрічі, які їх цікавлять. Якщо діяльність всіх 5 дружин активізується, то CУМ буде найміцнішою українською молодіжною організацією, яка зможе відігравати навіть більшу роль в світі - в політиці, спорті, культурі.


     Розкажи про найпам’ятніший для Тебе дружинницький захід.

     VII-ий Cвітовий злет CУМ який відбувся в Україні в 2006р. Хоч злет не був ексклюзивно для Дружинників, всі Дружинники разом дружилися. Ми разом відвідували історичні міста, про які вивчали в юнацьких роках, і також разом забавлялися вечорами, як одна велика сумівська родина. Знаю, що багато дружинників, котрі перший раз зустрілися на злеті, далі підтримують між собою контакт, і навіть відвідують один одного в різних країнах - тобто, дружність нас усіх тісно тримає!


     Твої побажання всім дружинникам Спілки.

     Якщо Вас щось цікавить, навіть якщо воно не є суто сумівське - візьміть ініціативу, і організуйте зустріч або надсилайте інформацію Вашим друзям! Не чекайте, щоб хтось інший став організатором. A, найголовніше, ніколи не перестаньте мріяти. Досягніть Вашої мрії, і будьте найкращими студентами, працівниками, громадянинами! Користуйтесь Вашими контактами, щоб пропагувати українські справи, які Вас цікавлять - спортивними, медичними, політичними, музичними. І не забувайте, що CУМ завжди був і буде у Вашому житті. Завжди будете мати друзів - сумівців у цілому світі! Гартуйсь!



 

Розмовляла подр. Олька Пітулей
(Івано-Франківський осередок)




Додаток

План діяльності Світової Референтури Дружинників на 2010-2011 роки.

  1. Створення Референтур дружинників в осередках — осередкові Референтури відповідають за діяльність дружинників в осередках, організовують конференції, вишколи, зустрічі  і т.п., щоб дружинники періодично сходилися та спілкувалися, продовжуючи працю над самовихованням.
  2. Організація вишкільних таборів/конференціій — для постійного самовиховання дружинників в СУМі. Ці вишколи повинні мати  різноманітну програму. Наприклад,   одна конференція - про внутрішні організаційно-виховні справи СУМ (правильники, статути, ідеологія СУМ); друга – про СУМ та загально-українську політику (в історичному та в сучасному контекстах) – роль молоді в українській політиці, роль ОУН в Україні та в діаспорі, і т.д.; третя — про провідництво, заохочення та підготовку молодших дружинників членами до членства в Управах, Булавах, та членства в управах в одиницях поза СУМом як виховання інших дружинників та юнацтва СУМ,  організація подібних конференцій. Також заохочення дружинників входити до урядових чи державних органів, комісій і т.п. в справах молоді.
  3. Організація зустрічей для дружинників, які не цікавляться політикою та провідництвом. Вони можуть бути зорганізовані під час крайових імпрез, де всі дружинники б зустрілися  та  брали участь в заходах,  що можуть бути їм цікавими.  Ці події/зустрічі могли б мати, наприклад, спортивну, культурну, соціологічну або технологічну програми.
  4. Членство дружинників в організаціях української спільноти  є необхідним — Крайові референтури дружинників повинні заохочувати дружинників ставатити членами різних громадських та церковних організацій в українському суспільстві. Наприклад,  належати до управ  політичних, спортивних, професійних (напр. лікарських) та інших організацій. Це показує спільноті, що СУМівці не є лише активними в рядах СУМ, але також включаються в діяльність ширшої спільноти.
  5. Обіжники є дуже важливими, бажано щоб Крайові Референтури почали реґулярно видавати обіжники/бюлетені, в яких містяться статті, знімки, новини,  про події та діяльність дружинників  Спілки. Ці обіжники мають розповсюджуватися електронною  та звичайною поштою  всім дружинникам.

Новини | Про СУМ | Архів | Довідник | СУМівські Cайти |
Електронна Пошта | Сторінка Виховників | Крилаті |
Легальне | Приватна інформація | Пишіть нам

Copyright © 1999-2024 Спілка Української Молоді. Всі права застережено.