CYMnet Logo CYMnet Banner
News/Home
About CYM
Archives
Help
Other CYM Sites
For Sumivtsi Only
Цей сайт Англійською
VIII Світовий Злет дружинників СУМ
12 - 21 лютого 2010

         VIII Світовий Злет дружинників Спілки Української Молоді (СУМ) відбувався в місті Ванкувері, Брітійської Колюмбії від 12 до 21 лютого 2010 р. з нагоди ХХІ Зимових Олімпійських Ігор. Разом брало участь 56 дружинників із 4-ох країн: Канада, Австралія, Сполучені Штати Америки і Німеччина. До команди Злету  увійшли: Степан Дума (Австралія) – комендант, Стефан Головка (Канада) – бунчужний, Ліда Єндрієвська (Канада) – програмова референтка, Оляна Ґрод (Канада) – писар, Наталя Гуцул (США) – адміністраторка/господарська референтка, Дем’ян Панчук (Німеччина) – офіційний фотограф.

         Програму Злету виконано на «відмінно». Впродовж 10 днів учасники Злету мали змогу зустрітися, познайомитися, обговорити спільні проблеми, разом вболівати за українські спортивні команди й поодиноких змагунів, спілкуватися з місцевою українською громадою та роз’їжджати по місті.

         Учасники Злету брали участь в спільних сесіях на різні теми. Головною метою було обговорити діяльність та розвиток дружинницької праці на світовому і крайовому рівнях як і між самими стягами дружинників СУМ. Дискусії були позитивні і надавали напрям для дальшої активної праці як у Спілці так і в українській громаді. Найважнішим аспектом є те, щоби дружинники співпрацювали, обмінювалися думками і далі розвивали дружні відносини між собою.

         В сесії про Союз Українських Студентів Канади (СУСК) Марко Якута і Зенон Чиж закликали всіх студентів згуртуватися і активно включатися в працю українських студентських клюбів по їхніх університетах.

         Крім сесій на тему ролі і праці дружинників, учасники мали надзвичайну нагоду зустрітися з Ольгою Котелко, українсько-канадською спортсменкою, яка на 90-му році життя несла Олімпійський смолоскип перед офіційним відкриттям Зимової Олімпіяди у Ванкувері. Ольга Котелко здобула понад 600 медалів і установила канадські й світові рекорди з різних дисциплін легкоатлетики – біг, стрибки і метання, в її віковій катергорії. Вона раділа з приводу зібрання української молоді з цілого світу і поділилася враженнями про пробіг вулицями зі смолоскипом, але і вказала на важливість здорового активного фізичного і психічного способу життя.

         Учасники також мали шану привітати і познайомитися зі Степаном Петелицьким. С. Петелицький розповів про свою участь у підпільній діяльності Організації Українських Націоналістів у 1940-их роках. Він також поділився своїми споминами про ув’язнення у концтаборах, зокрема в Авшвіці, та про його активне громадське життя в харитативній організації допомоги Україні. На пам’ятку про зустріч кожен учасник отримав електронну копію спогадів С. Петелицького «До Освенціму за Україну».

         Неочікуваними були відвідини почесного консула України в Брітійській Колюмбії Любомира Гуцуляка і міністра України у справах сім'ї, молоді та спорту Юрія Павленка, які привітали учасників Злету. Мирослава Підгірна, голова Світової Управи СУМ, загостила на останній день Злету. Вона звітувала про працю Світової Управи СУМ і почула відгуки учасників Злету, їхні думки і бажання для майбутности нашої Спілки.

         Програма Злету також включала багато розвагових елементів. Туристичні подорожі по місті були дуже цікаві, учасники не тільки мали нагоду оглянути місто і його околиці, але брати участь в Олімпійських подіях — концертах і олімпійських змаганнях. Учасники відвідали «Stanley Park», «Granville Island», «Gas Town», «Yale Town», «Robson Square», «Grouse Mountain» і «Capilano Suspension Bridge». Вони ковзалися й їхали на лижвах і «сноубордах». Разом дружинники бачили гру в гокей між жінками Швеції і Словаччини, поїхали на гору Віслер оглянути змагання «skeleton», а на горі Сайпрес побачили виступ на лещатах «фрістайл». Дружинники гордо, енерґійно і голосно підтримували і заохочували команди їхніх країн, але найбільш підбадьорили українських атлетів.

         Дружинники гарно забавлялися, в дружній атмосфері. Це було ясно на імпрезах в Українському Домі, а саме: під час забави з нагоди «Дня Валентина» та під час Українського Олімпійського Балю, де учасники весело танцювали, співали і товаришували.

         Офіційне закриття Злету відбулося 21 лютого 2010 р. в Українському Домі після Служби Божої в українській католицькій церкві Покрови Пресвятої Богородиці. На закритті епарх Нью-Вестмінстерський для українців католиків у Брітійській Колюмбії та Юконі владика Кен Новаківський поблагословив учасників Злету, побажав щасливого повернення домів та заохотив їх повернутися до Ванкуверу. Павло Ґрод, голова Конґресу Українців Канади, привітав дружинників і наголосив на важливості активізації молоді і закликав присутніх сумівців займати провідні ролі в їхніх українських громадах. Також українська громада міста Ванкуверу щиро попрощалася із сумівцями. На кінець комендант Злету Степан Дума відзначив Володимира Заваделя, Анатолія Цяцьку, Александру Цяцьку і Ліґу Українських Католицьких Жінок за їхню допомогу протягом Злету та подякував учасникам за їхню співпрацю, витривалість, терпеливість і ентузіязм. Щира подяка всім тим, які причинилися до успішного проведення Злету, зокрема членам Організаційного комітету: Степанові Думі, Ліді Єндрієвській, Ірці Єндрієвській, Галині Головці, Гарі Несмашному, Оляні Ґрод, Тарасові Шмігельському і Андреї Кардаш та команді Злету. Нехай спомини і дружба VIII Світового Злету Дружинників й далі горять у серцях всіх учасників.

Оляна Ґрод
писар


         На вебсторінках СУМнету (за адресою www.cym.org) можна оглянути відео-блоґ та додаткові знимки із Злету.


Команда Злету з головою Світової Управи СУМ (зліва: Стефан Головка, Степан Дума, Мирослава Підгірна, Ліда Єндрієвська, Оляна Ґрод, Наталя Гуцул).



Офіційне відкриття VIII Світового Злету Дружинників СУМ.


Зустріч з міністром Ю. Павленком (зліва: Андрій Дума, Степан Дума, міністер Павленко, Оляна Ґрод, Ліда Єндрієвська).


Учасники Злету з владикою Кен Новаківським,  парохом о. Даниїлом Вахом, Степаном Петелицьким, Ольгою Котелко в українській католицькій церкві Покрови Пресвятої Богородиці у Ванкувері.


Закриття VIII Світового Злету Дружинників СУМ.

Цей сайт Англійською

Новини | Про СУМ | Архів | Довідник | СУМівські Cайти |
Електронна Пошта | Сторінка Виховників | Крилаті |
Легальне | Приватна інформація | Пишіть нам

Copyright © 1999-2024 Спілка Української Молоді. Всі права застережено.