CYMnet Logo CYMnet Banner
News/Home
About CYM
Archives
Help
Other CYM Sites
For Sumivtsi Only

Цей сайт Англійською

Супер-Сумівці!

Супер-Сумівка
Марта Колінська-Бойко

Марта Колінська-Бойко – Натхнення

Спілці Української Молоді, як організації, пощастило мати серед свого членства багато талановитиких людей. Однією з таких людей, які викликають захоплення молоді, є Марта Колінська-Бойко, яка успішно поєднала свою працю і любов до України з власними професійними уподобаннями.

Марта - сумівка

Марта пішла шляхом свого старшого брата і стала членом СУМ, колий їй тільки виповнилося 6 років. Як член Гартфордського осередку СУМ (Конектикут, США), де вона активно провела свої дитячі та юнацькі роки, Марта брала участь у літніх таборах, щорічних Злетах і Здвигах, таких як Світовий Злет СУМ на Олімпіадах у Лос Анджелесі, Калґарі, Римі, Австралії та Атланті. Активність Марти в СУМі ніколи не обмежувалася до звичайної участі в заходах, вона завжди допомагала у поточній роботі з юнацтвом. Вона посідала провідні позиції в управі свого осередку, і була задіяна в команді цілого ряду літніх таборів. Марта сумлінно ставилася до обов'язків у роботі зі своїм роєм “Орли”, з яким вона працювала від того часу, як вони були ще суменятами і залишалася їхнім виховником до від'їзду в Україну для наукових досліджень.

Марта - професіонал

Марта Колінська-Бойко є студенткою докторантури з медичної антропології в університеті Конектикуту, здобула ступінь з політології та міжнародних відносин у Трініті Коледжі, і звання магістра міжкультурних зв'язків у Центральному Університеті штату Конектикут. Перед своєю докторантурою вона працювала дослідницьким і адміністративним координатором у Міжнародному центрі досліджень охорони здоров'я (CICHS) в Департаменті охорони здоров'я Школи Медицини при університеті Коннектикуту. Марта була задіяна у підготовці і проведенні медичних тренінгів для спеціалістів з більш ніж 50-ти країн, брала участь у плануванні та здійсненні досліджень здоров'я матері і дитини, молоді і ризику зараження ВІЛ/СНІД у Гартфорді (Коннектикут), на Філіпінах, у Шрі-Ланці та Індії.

Марта - стипендіат Фулбрайта

У 2001 році Марту відзначили двома престижними нагородами: нагородою Студентської програми Фулбрайта - американського Департаменту освіти та культури, а також нагородою від Програми особистих досліджень оганізації IREX. Дослідження Марти і її робота у програмах, які проводилися в Ужгороді від грудня 2001 до червня 2003, називалися “Молоді жінки ризикують: здоров'я і сексуальність у перехідний період в Україні”, а основа цієї роботи переросла у докторську дисертацію. Метою дослідницького проекту було оцінити адаптацію молодих жінок в Ужгороді (Україна) в контексті постійно змінюваної політичної, соціальної та економічної ситуації українського суспільства.

Поради для юнацтва та батьків

Своєю роботою в Ужгороді Марта допомогла багатьом людям і в той же ж час задовольнила власні інтереси. Як активістка української діаспори в США, Марта активно цікавилася Україною і українським життям. Тепер вона має чудову можливість поєднати свої особисті зацікавлення з професійними.

Виходячи зі свого досвіду, Марта дає кілька порад юнацтву та батькам:

    Прислухайтеся до своїх захоплень і старайтеся перетворити їх на свою професію. В університеті обирайте те, у що ви закохані, і шукайте всі можливі шляхи для розширення свого навчання (інтернатура, клуби, конференції). Спілкуйтеся з викладачами, шукайте організації, що працюють у напрямку ваших інтересів (місцеві, національні, міжнародні). Для студентів є багато шансів через свої студентські організації отримати ґранти і доступ до академічних видань.

    Ніколи не нехтуйте знанням іноземних мов. Батьки, не недооцінюйте важливість вивчення вашими дітьми української мови в ранньому віці. Сьогодні Україна чекає на талановитих молодих (і старших) професіоналів, які допоможуть увійти Україні в європейську спільноту . Будьте готові очолити роботу, будь то дослідження чи якась інша форма діяльності.

    Не втрачайте шансу використовувати можливості, що надає СУМ. “Для мене сумівська подорож до Європи у 1982-му була моїм першим польотом на літаку і моєю першою мандрівкою за кордон. Я вдячна тій мандрівці і тому досвідові, який став трампліном подальших міжнародних мандрівок і укріпив мій інтерес до всього міжнародного. Відтоді СУМ дав мені нагоду мандрувати і розширювати свої горизонти. Мандрівки на Світові Злети у Лос Анджелесі, Калгарі, Римі, Австралії дозволили мені побачити світ і познайомитися з сумівцями з різних країн.”

Майбутнє

Марта планує продовжувати свої практичні дослідження як і від університету, так і від громадських організацій, зосереджуючись на Україні та Центрально-Східній Європі. Її дослідницький досвід дав їй величезне бажання працювати з молоддю в Україні і допомагати в розвитку програм, спрямованих на оздоровлення та впровадження громадянського суспільства в Україні.

Інформація Фулбрайта

Ви зацікавлені в подальшому розвиткові свого навчання і дослідницьких перспективах? Фулбрайтівська програма, флагман американської міжнародної програми обміну студентами, спонсорується американським Департаментом освіти та культури. Отримувачі фулбрайтівських стипендій обираються на основі наукових чи професійних досягнень і повинні мати помітні досягнення у сфері своєї діяльності.

Фулбрайтівська програма для навчання відкрита для осіб, що мають закінчену вищу освіту і науковий ступінь (кандидатський чи докторський). Для студентів у Сполучених Штатах фулбрайтівська програма адмініструється Інститутом Міжнародної осіти у Нью Йорку. У Києві діє офіс Фулбрайта (з професійним персоналом під керівництвом доктора Марти Богачевської-Хом'як), який допомагає фулбрайтівським студентам і стипендіатам зі США під час їхнього перебування в Україні, а також здійснює фулбрайтівську програму обмінів для студентів з України, що хочуть навчатися в Сполучених Штатах.

Веб-сайт для пошуку фінансування американських студентів, стипендіатів та професіоналів в Україні, а також для українських студентів, стипендіатів та професіоналів в США:

  • Інформація Фулбрайта для студентів та стипендітів
  • Міжнародна Дослідницька та Обмінна Програма (IREX): www.irex.org
  • Американські ради: www.americancouncils.org

Молоді жінки ризикують… Дослідницький проект Фулбрайта Марта Колінська-Бойко використовувала кількісний і якісний метод збору даних в учасників дослідження, всесторонні інтерв'ю з людьми, та дослідження бачення молодими жінками свого майбутнього в межах перехідного суспільства; також ідентифікацію та опис економічних і соціальних факторів, які впливають на манеру поведінки, здоров'я та сексуальність молодих жінок. Дослідження ставило за мету встановити зв'язок макроекономіки та політичних змін в обраному регіоні України з ситуацією вирішення молодими жінками проблем їхнього життя, їхніх прагнень, особистих стосунків та здоров'я і сексуальної поведінки. Це дасть розуміння динаміки їхніх стосунків в межах окремої культурної спільноти, допоможе у визначенні соціальної і медичної політики для жінок, у впровадженні спеціальних програм, які зосереджуватимуться на молодих жінках в Україні та інших країнах, що розвиваються.


- Ліда Микитин
Цей сайт Англійською

Новини | Про СУМ | Архів | Довідник | СУМівські Cайти |
Електронна Пошта | Сторінка Виховників | Крилаті |
Легальне | Приватна інформація | Пишіть нам

Copyright © 1999-2024 Спілка Української Молоді. Всі права застережено.