CYMnet Logo CYMnet Banner
News/Home
About CYM
Archives
Help
Other CYM Sites
For Sumivtsi Only
Цей сайт Англійською Коротка Історія
Спілки Української Молоді (СУМ)
у Великій Британії

У 60-річний Ювілей

Початки

Вже в 1947 році разом з прибулими до Британії з Німеччини й Австрії українцями приїхало чимало СУМівців, які почали організувати Осередки і Ланки СУМ. До них долучилися звільнені з полону вояки Української Дивізії, а також вояки інших військових формацій, так що вже на початку 1948 року постали перші клітини СУМ в місцевостях Болтон, Сліфорд, Сібсон, Фул Саттон, Ілі, Евантон, Голбек та ін.

1 липня 1948 року за ініціятивою Мирослава Шкавритка, Ігнатія Федчиняка та Михайла Гринюка в Татершалі (Лінколншір) скликано перше засідання Організацйного Бюро СУМ, до якого ввійшли Мирослав Шкавритко (голова), Анна Калиник (заступник голови), Михайло Гринюк (секретар), Ігнатій Федчиняк (фінансовий референт) та члени Василь Олеськів, Я. Скурський, М.Деба, Г.Цебрій, М.Яворський, Галина Микушівна й Антін Тисячний.

Навесні 1949 року відбувся перший Крайовий З’їзд СУМ де обрано на голову Крайового Комітету Мирослава Шкавритка (комітетами називано всі проводи СУМ до 1958 року, коли на VI Конґресі СУМ замінено цю назву на Управи). В 1950 році Статут СУМ був формально прийнятий британськими чинниками.

Членство

На Другому Крайовому З’їзді (1950) зазвітувано, що вже при кінці 1949 було 82 Осередки із загальним числом 2870 членів СУМ. На підставі числових даних з цього часу, в ділянках культурно-освітної і виховної праці протягом лише одного року було влаштовано 782 сходини сумівців по Ланках, 190 ширших сходин членів в Осередках, 91 святочна сходина, 1121 національно-виховна імпреза, виголошено 356 доповідей і прочитано 994 реферати. При Осередках СУМ існували 11 хорів, 15 танцювальних груп, 5 драматичних, 9 самоосвітних, 9 шахових, 3 різьбарські гуртки та духова оркестра.

1954: На таборі...

У зв’язку з ліквідацією повоєнних таборів і переїздом молоді до міст помітно зменшилася кількість Осередків та Ланок, яких в 1953 було вже 56 із загальним числом 2072 членів. На переломі п’ятдесятих і шістдесятих років чисельний стан СУМ значно зменшився задля суто демографічних причин: перше покоління СУМівців виросло та почало закладати всласні родини. Подібний спад відбувся в другій половині вісімдесятих років, коли почала показуватися демографічна прогалини між другим і третім поколіннями.

Найбільшого зросту СУМ зазнав у шістдесятих і сімдесятих роках, коли підростало друге покоління СУМівців роджених вже у Великій Британії. Закуп власної оселі (“Тарасівки”) також дало сильний оновлюючий поштовх так, що в 1970 році СУМ у Великій Британії начисляв аж 3870 членів, стану якого СУМ протримав менше-більше в наступних 5-6 роках. Після певного спаду у вісімдесятих роках чисельний стан СУМ знова піднісся у дев’ятдесятих роках з підростаючим третім поклінням досягаючи вже 1010 членів в 1993. Тут певну відновлюючу ролю відіграли Святкування 1000 річчя Хрищення України в 1988 році та проголошення незалежності України в 1991 році. У 2000 році СУМ у Великій Британії начисляв 1026 членів які знаходилися у 18 осередках розділених на 3 Округи. Нині, у 2008 році, СУМ у Великій Британії начислює 872 членів у 15 осередках розділених на 2 Округи.

1963: Ярослав Стецько у Великій Британії

Організаційно СУМ у Великій Британії тримається постанов Світового Конґресу СУМ та ділиться за віком на “суменята” (від 3-6 років), “молодше юнацтво” (7-12 років), “старше юнацтво” (13-17 років), “дружинники” (від 18 років вгору) та “сеньйори”. Вік дружинників кількаразово мінявся: найдовше був від 18-35 років, а з 1996 стоїть на 18-50 років.

Праця осередків

Основна праця СУМ відбувалася по осередках, які організували що-тижневі виховні сходини юнацтва, які доповнювали працю місцевих шкіл українознавства (або прямо їх заступали в тих місцевостях де не було таких шкіл). Щороку переводяться іспити юнацтва (вперше такі іспити відбулися в Ковентрі в 1958). Напочатку 21 століття реґулярні виховні сходини далі відбуваються в багатьох осередках.

При майже кожному осередку організувалися сумівські танцювальні гуртки, хори, оркестри, драм-гуртки, спортивні дружини, і т.п., які виступали і далі виступають не тільки у своїх власних українських громадах, але на британських імпрезах. Вершком їхньої діяльности – це виступи у мистецьких конкурсах на Окужних Здвигах СУМ та передусім на Крайовому Здвизі СУМ. Крайовий Здвиг СУМ, який тепер відбувається щороку на оселі “Тарасівці”, а в роках 1958-1993 у Лестері у приміщеннях Де Монтфорт Гол (De Montfort Hall) – це найбільший і найдовше тривалий український фолькльорний фестивал на терені Великої Британії. Найбільш відомі танцювальні гуртки – це “Крилаті” (Брадфорд), “Говерля” (Дарбі), “Веселка” (Ковентрі), “Поділля” (Манчестер), “Чайка” (Карлайл), “Веселка” (Галіфакс), “Чайка” (Рочдейл), “Соколи” (Стокпорт), “Веселка” (Аштон) та інші.

Осередки які проіснували та діють по сьогоднішній день – це Аштон, Болтон, Брадфорд, Волвергамптон, Ґлостер, Дарбі, Карлайл, Ковентрі, Лестер, Лондон, Манчестер, Нотінґгам, Рочдейл, Стокпорт і Тодморден. Серед інших, які діяли певний час, варта згадати ще: Галіфакс, Гуддерсфільд, Кіхлей, Редінґ, Сляв, Пітерборо, Олдгам, Гай Викомб, Сток-он-Трент, Каннок, Лідс, Свіндон, Бедфорд, Бері, Волтгам Крос, Едінґбург, Рушден-Велінґборо, Дунді, Ґалашілс та інші.

Тарасівка

Одним з найбільших досягнень СУМ було придбання у 1964 році оселі, яку з приводу 150 роковин від дня народження Тараса Шевченка названо “Тарасівкою”. До “Тарасівки” відразу перенесено осідок Крайової Управи СУМ. Вона стала постійним місцем сумівських таборів і спортивної діяльности, а від часу відкриття в 1975 року залі “Хортиця” тут почали відбуватися Крайові З’їзди, базари та інші сумівські імпрези, а також імпрези крайового засягу інших організацій, зокрема Об’єднання бувших Вояків Українців у Великій Британії (ОбВУ). З нагоди Тисячоліття Хрещення України на “Тарасівці” збудовано каплицю в гуцульському стилі ім. свв. Володимира й Ольги (каплицю посвячено в 1990). З 1993 року у “Тарасівці” почався відбувати Крайовий Здвиг СУМ.

Крайова Управа

Керівні органи СУМ у Великій Британії обираються делеґатами з осередків що два роки (колись щороку) на Крайовому З’їзді. Голова та члени Крайової Управи (КУ) координують працю осередків та організують річні крайові імпрези як от літні табори, Крайовий З’їзд, крайові і окружні здвиги молоді, міжосередкові спортові змагання та інші. До проголошення незалежності України в 1991, КУ також організувала часті політичні акції в обороні прав України, нпр пікетування совєтської амбасади в Лондоні, різні петиції до британського уряду, голодівки, тощо. Щороку Крайова Управа розсилає численні Обіжники до осередків, донедавна що-місяця друкувала орган КУ СУМ “Голос Молоді” (гляди нижче) та вдержує свою вдасну сторінку на Інтернеті (www.cym.org/uk).

1970: Кардинал Йосиф Слiпий на Тарасівці

Осідок керівних органів СУМ зразу знаходився при домі Централі Союзу Українців у Великій Британії (СУБ) в Лондоні (1950-60), а відтак в Брадфорді (1960-64). Коли закуплено в 1964 оселю “Тарасівку” коло міста Дарбі, тоді осідок Крайової Управи перенісся туди, де й він знаходиться по сьогоднішній день. Довгими роками КУ СУМ затруднювала по 2-3 працівників, зарплата яких покривалася частинно з каси СУМ, але головно із фінансовою допомогою СУБ. З початком дев’ятдесятих років уся адміністративна праця КУ СУМ виконюється безплатно обраними членами КУ, які проживають розкинено по цілій Англії.

Літні табори

Таборування дітей та юнацтва належить до важливої ділянки праці СУМ. З переорієнтацією на працю з доростаючою молоддю в п’ятдесятих роках, почалися організувати й перші табори для юнацтва. Перші табори Юнацтва СУМ відбуваються в 1954 в Інвалідській Оселі СУБ в Чіддінґфолді (Chiddingfold) коло Лондону. З того часу аж по сьогоднішній день, СУМ щороку організує літні табори юнацтва в місяцях липні і серпні.

Ніч на Івана Купала...

Табори переважно мали виховно-вишкільну і розвагово-відпочинкову програму включаючи спорт, танці, спів, вимарші, життя на природі, гутірки про українську історію і культуру, та дискусійні сесії про сучасну українську проблематику. Табори ділилися і далі діляться на окремі під-табори згідно із віковим поділом: молодший табір, старший табір, табір дружинників, табір суменят, і т.п. В шістдесятих, сімдесятих і навіть в початкових вісімдесятих роках, період таборування міг тривати до семи тижнів. Найбільше таборовиків було в 1970 році, коли через літні табори в Тарасівці пройшло понад 1000 учасників.

Крайові табори зразу відбувалися в Чіддінґфолді, а відтак із закупом власної оселі “Тарасівки” почали відбуватися щороку там. В 1959 році відбулися перші юнацькі табори в Шотляндії, а напочатку шістдесятих років відбувалися ще додаткові юнацькі табори в Таклей (Thackley) коло Брадфорду. Періодично відбувалися табори і в інші пори року, як наприклад в грудні 1993 коли відбувся Зимовий Табір для старщого юнацтва в Тарасівці. В додатку, декотрі осередки час від часу організували і далі організують менші кількаденні осередкові табори (як наприклад Брадфорд, Лондон і інші), які переважно відбуваються або в “Тарасівці” або в Чіддінґфолді.

СУМівці з Великої Британії також численно брали і беруть участь в СУМівських таборах в інших країнах, передусім в Західній Европі, де донедавна щозими відбувався Зимовий Табір для молоді віком 16+ на Франкополі в Бельгії, як і рівнож на Европейських Спортових Таборах, які з 1970-их років ротаційно відбуваються майже щоліта в Бельгії, Великій Британії, Німеччині і Франції. В дев’ятдесятих роках, декотрі сумівці почали їхати на СУМівські табори в Україні (вперше в 1992 році) та й в інших країнах де діє СУМ (нпр Америка, Канада, Австралія, і інші).

1955: Таборова фотографія

Видання

Від грудня 1949 Крайовий Комітет почав видавати свій пресовий орган “Голос Молоді”, спершу циклостилевим способом, згодом як друкований ілюстрований журнал, а від 1959 року – як щомісячний додаток до газети “Українська Думка”, де й він появлявся до 2005 року коли СУБ рішив переофрмити “Українську Думку” та виключити усі додатки редаґовані братніми організаціями, між ними й “Голос Молоді”. Крім цього СУМ у Великій Британії видала цілий ряд книжок виховного змісту (наприклад “Антологія Української Поезії” в 1957), серій різдвяних і великодніх карток, летючки різного змісту, кілька поштівок тощо. В багатьох осередках готувалися стінні газетки та періодично виходили журнали як от “Вісник” (в Дарбі), “Сумівці” (в Ковентрі), “Слово – наша зброя” (в Нотінґгамі), “Сумівська Думка” (в Стокпорті), “Цвіркун” (в Брадфорді), “Дружинник” (в Лондоні), та інші. Щороку під час літних таборів виходить “Юнацький клич” – в минулому по три/чотири числа кожного літа, нині лише одне число – до якого дописують таборовики. З 1997 року Крайова Управа СУМ втримує власну сторінку на Інтернеті за адресою www.cym.org/uk. Останньо в 2003 році випущено великого формату фото-альбом “СУМ у Великій Британії – понад пів-століття праці з молоддю”. Того ж року появився й перший осередковий сайт на Інтернеті в осередку Брадфорд, а наступного року в Манчестері.

Участь у громадському житті

СУМівці активно беруть участь у всіх громадських імпрезах на терені Великої Британії. Тому що майже при кожному осередку існували і далі діють різні мистецькі групи (передусім танцювальні ансамблі, хори і оркестри) не відбувається багато концертів чи святочних академій де не виступала б якась СУМівська група. Майже всі провідники других громадських організацій у Великій Британії, як нпр СУБ, ОУЖ, СУУВ, Товариські Клюби – це члени СУМ або колишні вихованці СУМ.

1977: Королева Єлисавета

За часів т.зв. “Холодної Війни” СУМ щороку організувала різні маніфестації та акції щоб привернути увагу британського суспільства до політичної ситуації в Україні. Такі акції включали щорічні голодівки під лондонською совєтською амбасадою в річницю бою під Крутами (29 січня 1918), маніфестації-протести проти приїзду будь-яких представників із СССР (нпр приїзд Шелепіна, турне ансамблю “Верьовки”), організування листів піддержки та різдвяних побажань до політ-в’язнів у СССР, і т.п. В 1968 зорганізовано т.зв. “Штурм совєтської амбасади” сумівською молоддю з приводу нової хвилі арештів в Україні. Такі акції довели до того, що в 1980 році в британській пресі почали появлятися совєтські наклепи ніби в “Тарасівці” знаходиться “шпигунський центр” (Spy Centre), який готує людей, які мали б саботувати Олімпіяду, яка мала того року відбутися в Москві.

Після проголошення незалежности України в 1991, СУМівці були серед громадських делеґацій, які вітали Президентів України Леоніда Кравчука, Леоніда Кучму та Віктора Ющенка, коли ті приїжджали до Великої Британії з офіційними візитами. В 1993 Тарасівку відвідав перший посол України на терені З’єднаного Королівства, проф. Сергій Комісаренко, а в 2003 тодішньому голові СУМові, другові Романові Панасу, вручено Грамоту “За заслуги перед Українським народом” головою Верховної Ради України Володимиром Литвином. При кінці 2004 СУМівці Великої Британії брали активну участь у маніфестаціях, які відбувалися в Лондоні на підтримку “Помаранчевої Революції” в Україні, а відтак група СУМівців увійшла до складу міжнародніх спостерігачів на повторних президентських виборах 26 грудня 2004 в Україні.

Міжкрайові зв’язки

СУМ у Великій Британії входить до складу Світового СУМ, який нині діє у десятьох країнах світу. Делеґати СУМ Великої Британії завжди брали участь у всіх Конґресах СУМ – найвищий орган СУМ, який відбувається що-п’ять років – та входили до Світової (до 1996 Центральної) Управи СУМ. СУМівці з Великої Британії брали участь у багатьох Світових Злетах СУМ, передусім у Льос Анжелес (1984), в Римі та Істанбулі (в 1988), в Австралії (1992-93), в Атланті (1996) та в Україні (2001 і 2006). В 1990 СУМівці з Великої Британії брали актину участь у Світовій Конференції Дружинників в Мюнхені де почалися перші кроки до поширення СУМ знова в Україну. В 1992 році СУМ у Великій Британії вітав Ігоря Деркача, першого голову відновленого СУМ в Україні.

Як найбільший СУМівський терен в Европі, СУМівці з Великої Британії були дуже часто ключовими в успішньому проведенні Европейських Спортових Таборів (які ротаційно відбувалися в Бельгії, Великій Британії, Німеччині та Франції), Европейських Зимових Таборах (в Бельгії), Европейської Конференції Крайових Управ СУМ, та інших европейських імпрезах (нпр відзначень річниць смерті С. Петлюри в Парижі, Є.Коновальця в Ротердамі, С.Бандери в Мюнхені) чи акціях (нпр акція АБН в Мадриді в 1980 та акція ЕРС в Лондоні в 1982), і т.п. В 1998 році величаво відзначено 50-ліття СУМ у Великій Британії окремим концертом (в Тарасівці), юнацькою забавою (в Тарасівці) та бенкетом (в Манчестері) на котрі прибули представники СУМ з Америки, України, Німеччини, Бельгії та представники інших організацій.

2000: На Тарасівці

Голови СУМ у Великій Британії по роках:
1949–50  Мирослав Шкавритко
1950-55   Ярослав Деременда
1955-57   Іван Крушельницький
1957-59   Петро Ленківський
1959-75   Ярослав Деременда
1975-77   Богдан Гаргай
1977-79   Ярослав Деременда
1979-83   Ярослав Рутковський
1983-90   Володимир Шляхетко
1990-94   Ярослав Семеген
1994-96   Володимир Шляхетко
1996-04   Роман Панас
2004-сьогодні   Богдан Прихідний

Головні акції, форми діяльности і досягнення:
1948Створення Організаційного Бюра СУМ з осідком у Татершал
1949Перший Крайовий З’їзд СУМ і вибір першого Крайового Комітету на чолі із другом М.Р.Шкавритком. Випуск першого числа “Голосу молоді”
1950Статут СУМ прийнятий британськими чинниками. Осідок КК СУМ переходить до Дому Централі СУБ у Лондоні. Головою КК СУМ стає друг Ярослав Деременда
1954Перші табори Юнацтва СУМ відбуваються у Чіддінґфолді
1958Крайовий Комітет перейменовано на Крайову Управу. Крайовий Здвиг СУМ вперше відбувається у Лестері. Проведено перші іспити Юнацтва в Осередку Ковентрі.
1959Вперше зорганізовано юнацькі табори в Шотляндії
1960Осідок КУ СУМ переходить до Відділу СУБ у Брадфорді. Юнацькі табори зорганізовано у Таклей біля Брадфорду
1964Придбано оселю “Тарасівку” коло міста Дарбі (Derby). Осідок КУ СУМ переходить до “Тарасівки”
1968“Штурм совєтської амбасди”: сумівська маніфестація перед совєтською амбасадою у Лондоні з приводу нової хвилі арештів в Україні
1970Понад 1000 учасників на літних таборах в “Тарасівці”
1975Відкриття залі “Хортиця” в “Тарасівці”
1988Участь сумівців у IV Світовому Злеті СУМ в Римі та Істанбулі з нагоди святкувань тисячоліття Хрищення України
1990Участь сумівців у Світовій Конференції Дружинників у Мюнхені. Посвячення нової каплиці в “Тарасівці”
1991Україна проголошує незалежність
1992Участь сумівців у першому сумівському таборі в Україні. Приїзд до Великої Британії голови СУМ в Україні друга Ігоря Деркача
1993Крайовий Здвиг перенесено до “Тарасівки”
1997Поява СУМівського сайту на Інтернеті www.cym.org/uk
1998Величаве відзначення 50-ліття СУМ у Великій Британії
2001Участь СУМівців у VI Світовому Злеті СУМ в Україні з нагоди десятої річниці незалежності України
2003Випуск фото-альбому “СУМ у Великій Британії: понад пів-століття праці з молоддю”
2004СУМівці з Великої Британії – спостерігачі на повторних виборах в Україні після “Помаранчевої Революції”. Участь СУМівців в акціях в Лондоні на підтримку “Помаранчевої Революції” в Україні


- підготовив Роман Панас (Манчестер)  

Новини | Про СУМ | Архів | Довідник | СУМівські Cайти |
Електронна Пошта | Сторінка Виховників | Крилаті |
Легальне | Приватна інформація | Пишіть нам

Copyright © 1999-2024 Спілка Української Молоді. Всі права застережено.