CYMnet Logo CYMnet Banner
News/Home
About CYM
Archives
Help
Other CYM Sites
For Sumivtsi Only
This site in Ukrainian В Бельгії відбулося урочисте святкування 40-ліття Франкополя
30 вересня 2006р.

Вже в полудневий час з усіх куточків Бельгії, та й не тільки Бельгії почали з’їжджатися гості, щоб разом з нами відзначити 40-ліття нашого Франкополя. До нас приїхали члени українського дипломатичного корпусу :

  • пан Ярослав Коваль, Посол України в Бельгії
  • пан Роман Шпек, Представник України при ЄС
  • пан Михайло Оснач , Заступник Глави Місії України при НАТО
  • пан Мішустін, Радник-посланник Посольства
  • пан Віталій Матійчук , Радник посольства
  • пан В. Філіпчук, Радник-посланник Представництва при ЄС
  • пан М. Гармаш, Керівник ТЕМ
  • пан Дмитро Васильєв, Віце - консул

А також несподівано загостив Кир Петро, Архиєпископ Кафський та Готський від УАПЦ, Екзарх ЗахідноЇ Європи.

Голова управи Українського Кулътурнo-Відпочинкового Центру Франкополя Богдан Качмарський перед брамoю будинку привітав Посла на королівство Бельгії Пана Ярослава Коваля традиційним хлібом і сіллю, а пан Жан-Поль Обіне, представник міста Ставельо, привітав українську громаду з її святом.

Після офіційних привітань всі вирушили походом до площі , де знаходиться "скеля" з хрестом на посвячення цього хрестa та святочне відкриття пропам’ятної таблиці українцям, які боролися за волю. Петро Осмальський, член управи Франкополя, коротко пояснив історію цієї скелі, яка є частиною історії Франкополя , 2 посли відкрили пропам’ятну таблицю ( яка була прикрита гарним українським обрусом) та разом поклали вінок квітів в пошану погиблих. Після молебня, якого відслужили отець Олег,отець Маріян, отець Григорій, отець Іван ( з Тернополя) та отець Віталій, був посвячений хрест та пропам’ятна таблиця, присутні заспівали “Боже Великий” , а опісля під звуки пісні “Чуєш брате мій” було посипано під пропам’ятну таблицю українську землю,яку привезли музиканти з України. На кінець гурт Дармограй з Вінниці ще заграв Kозацький Марш.

Відтак всі вирушили до пам’ятника Іванові Франкові, щоб відзначити 150-ліття від дня народження та 90-роковини смерти славного українського письменника. Присутні заспівали “Не пора, не пор”, пан Віталій Матійчук висловив чудову промову про життя Івана Франка , посли поклали вінок квітів під пам’ятник, юнак Мовчан продеклямував вірш i закінчилося вшанування співом пісні "О Україно, о люба ненько".

Після короткої перерви , підчас якої всі спраглі (був це теплий сонячний день) мали можливість згасити свою спрагу, почався Святковий Концерт, перша академічна частина якого була присвячена не лише на 40-літтю Франкополя, а також і 65-ій річниці Відновлення Акту Державности та 15-літтю Незалежности України.

Посол Ярослав Коваль висловив коротку чітку промову, маґістер Омелян Коваль розповів про 40-літню історію Франкополя, а переклади французькою та флямандською мовою прочитали Ігор Хохоляк та Ганя Раделицька. На закінчення ведуча Оксана Пачеха, прочитала відкритий лист управи Франкополя з подякoю всім нашим батькам та матерям, які вклали великі зусилля у перебудову старої ферми на нинішне Франкополе. Всі виступи чергувалися з виступом гурту Дармограй, які виконував повстанські пісні.

До нас також надійшли привітання від Голови Проводу ОУН Андрія Гайдамахи та голови Центральної Управи СУМ Миросі Підгірної , які колись також часто перебували на сумівських таборах на Франкополі.

Друга частина концерту була весело-розвагова, співали та танцювали наймолодші сумівці під проводом Люби Процикевич, грали чудові українські мелодії на скрипці та флейті, брат і сестра Максим та Юлія Михайлюки, а гурт Дармограй продовжував веселий концерт аж до закінчення Українським національним гимном.

Після концерту було прийняття для всіх присутних. Кухар посольства, пан Віталій Авдієнко, приготував смачні теплі перекуски, за що ми йому щиро дякуємо, а члени СУМ-у та ТУБ-у займалися барбек’ю, щоб нагодувати голодних. Святкування продовжувалося забавою під веселу музику гурту Дармограй аж до пізньої ночі. Треба також згадати, що були висвітлені знимки із сумівських таборів та інших подій,що відбувалися на Франкополі підчас минулих 40 років і було приємно почути сміх та здивування, коли одні одних та себе впізнавали молодшими на 40 років, і очевидно було чути всілякі анекдоти та спогади.

Дякуємо всім, які допомогли нам відсвяткувати це 40-ліття Франкополя, зокрема членам СУМ-у, ТУБ-у (Товариство Українців в Бельгії), а головне жінкам ОУБ (Об’єднання Українок Бельгії), які ще раз доказали, що українська жінка може перенести гори, якщо це потрібно. Не можна забути Голову управи Франкополя, Богдана Качмарського, який вклав шалену роботу, щоб гідно і на високому рівні відсвяткувати цей ювілей.

Марійка Карпа
Секретар управи УКВЦ Франкополe.

Home | About CYM | Archives | Help | Regional CYM Sites |
Check your Email | Vykhovnyky | Krylati Magazine |
Legal | Privacy Statement | Contact CYMnet

Copyright © 1999-2024 Ukrainian Youth Association (CYM). All Rights Reserved.