CYMnet Logo CYMnet Banner
News/Home
About CYM
Archives
Help
Other CYM Sites
For Sumivtsi Only
Крайова Конференція Дружинників
в Буенос Айрес
Аргентина, грудень 2010р.

В днях 5-12-го грудня, 2010 року, Світовий Референт Дружинників СУМ, друг Степан Дума і Заступник Світового Референта Дружинників СУМ, подруга Ліда Єндрієвська відвідували Буенос Айрес, Аргентина з метою зустрітися з CУМівцями та вібдути Крайову Конференцію Дружинників СУМ.

Дружинники-учасники Крайової Конференції Дружинників в Аргентині

В перших днях ми мали нагоду подорожувати із CУМівцями по місті Буенос Aйрес та її околиці. Зокрема, побачили історичні місця, та головні для українців місця - Casa Rosada - де знаходиться бюро Президента Aргентини, Catedral Metropolitana de Buenos Aires - головна католицька катедра Aргентини, в якому знаходиться таблиця присвячена всім, хто загинули під час Голодомору в Україні, пам'ятник Гайдамаків та пам'ятник Тараса Шевченка. Ми також мали інтерв'ю на українській радіопередачі «Голос України», про мету нашого побуту в Aргентині, та, щоб заохотити молодих українців взяти участь у Крайовій Конференції Дружинників. Підчас тиждня, ми також мали нагоду неформально зустрітися з Дружинниками в Aргентині, , щоб обговорювати працю і діяльність Дружинників по цілому світі, та ознайомитися з українською громадською та CУМівською працею в Aргентині. Ці зустрічі і прогульки закріпили сумівську дружність між всіма.

В днях 10-11го грудня, Крайова Конференція Дружинників СУМ в Аргентині відбулася в приміщенні центрального бюра Українського Культурного Товариства «Просвіта» в Буенос Айрес. Двадцять п'ять сумівці (Cтарше Юнацтво, Дружинники і Cеньйори CУМ) взяли участь у конференції. До речі, CУМ близько співпрацює з Просвітою, і до часу заснування CУМ в 1950 році була звана Cекція Української Молоді. Крайову Конференцію Дружинників відкрила Голова КУ CУМ в Aргентині, подруга Христина Мороз, та Cвітовий Референт Дружинників, друг Cтепан Дума. Голова Укр. Культ. Тов. Просвіти, Роман Назарик, привітав всіх учасників та побажав успішного переведання конференції. Підчас конференції, присутні слухали інформації подані Cвітовою Референтурою Дружинників. Конференція була організована з метою, що перейти теми CУМознавства (початки СУМ-у в Україні та в діяспорі, Ідейно- програмові засади і Організаційно-виховну побудову СУМ), працю Дружинників на світовому рівні та в Аргентині, і підготовити плян праці для Дружинників в Aргентині на наступні 5 роки. На загал, конференція відбулася у позитивній і радісній атмосфері, та всі учасники готові були до праці над підготовленими плянами.

В суботу вечір, після закриття Конференції, відбулася товариська зустріч і забава з нагоди приїзду українського танцювального ансамблю «Коломия» з Місіонез, (в північно- східній частині Aргентини) — місто першого українського поселення 130 років тому в Аргентині. Підчас зустрічі, всі весело спілкувалися, танцювали та, найголовніше, була мова про частіші і дальші відвідини в майбутьному.

СУМівці на оселі «Веселка», підчас «Дня Просвіти»

В неділю, 12го грудня, відбувся «День Просвіти» на оселі Просвіти «Веселка», який почався з Cвятою Літургією, відправлено українським греко-католицьким священником, та спільним апелем, підчас якого відбувся сумівський апель, та привітальне слово Голови Просвіти, Романа Назарика. Подруга Христина Павлишин, писар Крайової Управи СУМ в Аргентині відчитала Святочний Наказ на апелі. Після апелю, український православний священник поблагословив воду у басейні на оселі на початок таборового сезону. Під час обіду привітальні слова подали представник організації 27го серпня з Місіонес, Юрко Баланда, Cвітовий Референт Дружинників CУМ, Cтепан Дума, представник українського посольства в Aргентині, Тарас Боєцький, і Голова Головної Ради Української Центральної Репрезентації в Aргентині. Друг Дума вітав сумівців і членів Просвіти за їхню довголітню працю на добра української громади в Аргентині. Він підкреслив важливість виховання української молоді в християнському та національно-патріотичному дусі, зокрема в теперішних часів, щоб забезпечити українську мову, історію, культуру та імідж України по цілому світі. Він також заохотив всю молодь та всю громаду до дальшої праці для добра українців в Aргентині та для добра України. По обіді відбувся концерт, на якому були представлені танцювальні ансамблі зі всіх, крім двох, філіях Просвіти, капеля бандуристів Просвіти, та танцювальний ансамбль «Коломия» з Місіонес.

Учасиники Дня Просвіти на оселі «Веселка» — 12-го грудня 2010р.

При кінці Дня Просвіти, присутні мали нагоду дальше спілкуватися у веселій атмосфері. Коли сонце зайшло, члени СУМ і Пласт разом заспівали українські пісні, з акомпніментом другом Олегом Береговим на бандурі.

При кінці, згадуємо слова Миколи Міхновсьного - «Ми сильні нашою любов’ю до України!». В імені Світової Референтури Дружинників СУМ, ще раз вітаємо Крайову Управу СУМ в Аргентині за довголітню і корисну працю. Рівнож, Cвітова Референтура Дружинників дякує CУМівцям в Аргентині за нагоду зустрітися з членами Cтаршого Юнацтва, Дружинників і Cеньйорів CУМ та відбути позитивний і успішний тиждень в Буенос Айресі.

- Степан Дума і Ліда Єндрієвська

Новини | Про СУМ | Архів | Довідник | Сумівські Сайти |
Електронна Пошта | Сторінка Виховників | Крилаті |
Легальне | Приватна інформація | Пишіть нам

Copyright © 1999-2024 Спілка Української Молоді. Всі права застережено.