CYMnet Logo CYMnet Banner
News/Home
About CYM
Archives
Help
Other CYM Sites
For Sumivtsi Only

Цей сайт Англійською 51-ша Зустріч Українців Америки
на оселі СУМ в Елленвілі, Н.Й.

7 - 8 липня 2001 року Конференція Українських Державницьких Організацій (КУДО) в США влаштувала традиційну - вже 51-шу Зустріч Українців Америки. Спілка Української Молоді, як член КУДО, активно взяла участь у підготовці та гостинно приймала Зустріч Українців Америки на своїй прекрасній сумівській оселі в Елленвілі, Н.Й.

Цьогорічне Крайове Святкування - Зустріч Українців - було присвячене 60-тій річниці Акту відновлення Української Держави 30-го червня 1941 року та 10-тій річниці Незалежності України. Тема цих двох знаменних річниць золотою ниткою проходила в програмі святкувань.

В суботу, 7 липня, у великій залі сумівської оселі в присутності численного громадянства та учасників виховно-вишкільного табору "Хрестом і мечем" ім.Д.Донцова відбувся панель-дискусія, темою якого були Акти 1941 і 1991 рр. та їх вплив на сучасну дійсність українського життя. Модератором дискусії виступав д-р Володимир Зарицький. Головним панелістом був голова Проводу ОУН Андрій Гайдамаха. Дискутантами запрошено Олександра Сича (Івано-Франківськ, Україна), Ігоря Симчича (Київ, Україна), проф. Богдана Лановика (Тернопіль, Україна) та Ігоря Длябогу (Нью-Йорк, США).

Андрій Гайдамаха Голова Проводу Організації Українських Націоналістів друг Андрій Гайдамаха в своєму слові звернувся до подій 60-літньої давності, коли з ініціативи ОУН у Львові було проголошено відновлення Української Держави. Далі друг Гайдамаха розповів про величаві святкування 60-ї річниці Акту 30-го червня у Києві та Львові.

Олександр Сич, викладач Івано-Франківського університету, говорив про сучасну політичну ситуацію в Україні, побудову державної влади і баланс політично-економічних сил, які на неї впливають.

Друг Ігор Симчич, який є ґенеральним секретарем Світової Управи СУМ, а в часі цієї імпрези - викладачем історії України на вишкільному таборі, у своїй промові заторкнув молодіжний аспект проголошення Актів 30-го червня та 24-го серпня. Адже ж молодь 30-40-х та 80-90-х років брала активну участь у революційних подіях, що привели до відновлення Української Держави.

Професор Тернопільської Господарської Академії Богдан Лановик у своєму слові звернув увагу на історичній помилці, якої припустилися депутати, проголошуючи Акт Незалежності України 24 серпня 1991 року. Насправді мало бути проголошене Відновлення Української Держави. На відміну від депутатів Верховної Ради УРСР творці Акту 30-го червня мали високе розуміння історії та тверду державницьку поставу.

Таборовики Ігор Длябога, співредактор газети "Національна Трибуна" нагадав присутнім, що головний панеліст, нинішній голова ОУН Андрій Гайдамаха, вперше відвідав терен Америки і сумівську оселю тридцять літ тому, приїжджаючи на сумівські табори з Європи. Друг Длябога розповів, як він разом з другом Гайдамахою брав участь у великих демонстраціях перед совєтською амбасадою в Нью-Йорку в обороні української справи. Далі він виголосив велику промову про сучасний політичний стан в Україні та її міжнародне становище.

Професор Дмитро Штогрин на початку свого слова звернувся до подій 30-го червня 1941 року, свідком яких він був у Чорткові на Тернопільщині. Науковцям ще належить дослідити в архівах історію славного "тижня незалежності". Далі професор Штогрин говорив про роль діаспори в житті організму української нації, порівнюючи її з раменом, втрата якого може сильно ослабити народ і Україну.

Увечері в суботу відбулася велика забава за участі численних гостей оселі, учасників 51-шої Зустрічі Українців Америки та вишкільників табору "Хрестом і мечем" ім. Дмитра Донцова.

Цей сайт Англійською

Новини | Про СУМ | Архів | Довідник | СУМівські Cайти |
Електронна Пошта | Сторінка Виховників | Крилаті |
Легальне | Приватна інформація | Пишіть нам

Copyright © 1999-2024 Спілка Української Молоді. Всі права застережено.