CYMnet Logo CYMnet Banner
News/Home
About CYM
Archives
Help
Other CYM Sites
For Sumivtsi Only
USA News About CYM-USA USA Archives USA Branches Новини в США Про СУМ-США Архів США Осередки США USA News About CYM-USA USA Archives USA Branches Новини в США Про СУМ-США Архів США Осередки США USA News About CYM-USA USA Archives USA Branches Новини в США Про СУМ-США Архів США Осередки США USA News About CYM-USA USA Archives USA Branches Новини в США Про СУМ-США Архів США Осередки США USA News About CYM-USA USA Archives USA Branches Новини в США Про СУМ-США Архів США Осередки США
Посвячено Новозбудовану Каплицю на Оселі СУМ в Елленвіл
Елленвіл, Н.Й. (Прес. Реф. КУ СУМ.)


[   Обіжник   |   Допис   |   фото1   |   фото2   |   фото3   ]

       В неділю, 26-го червня 2005 року, при великому здвизі української громади, Архиєпископ Антоній УПЦ в ЗСА та Владика УКЦ Василь Лостен, освятили новозбудовану Каплицю-Пам'ятник св. Архистратига Михаїла на сумівській оселі СУМ в Елленвіл, Н.Й.

Ellenville, 2005        Довголітньою мрією Крайової Управи СУМ в Америці було побудувати на Оселі нову Каплицю. За ініціятивою Крайової Управи Організації Оборони Лемківщини (ООЛ), та за фінансовою допомогою їхніх Відділів, минулого року приступлено до її реалізації. Створено спільний комітет будови, який очолив Стефан Журавський, та до якого ввійшли представники СУМ і ООЛ. Комітет заанґажував молодого сумівського діяча, та професійного архітекта Теодора Боднара, мол. запроєктувати зразок Каплиці у лемківському стилі. Після ухвалення проєкту та полагодження всіх формальностей, приступлено до будови і узгіднено, що ця Каплиця буде рівночасно Пам'ятником, присвячена горезвісній Акції "Вісла", під час якої у 1947 році тисячі корінного українського населення були примусово виселені із своїх прадідівських земель до Польщі.

Ellenville, 2005        Завдяки щедрій фінансовій допомозі всієї української громади в Америці, Каплицю здвигнено. Неділя, 26-го червня 2005 року стала небуденною для Спілки Української Молоді та Організації Оборони Лемківщини. Цього ж дня, мабуть перший раз в історії українського поселення в ЗСА, Владики обох наших традиційних церков, у сослуженні отців духовних, соборно довершили чин посвячення.

       О год. 9:30 рано вирушила процесійна колона до новозбудованої каплиці. Передував Хрест, який мав честь нести один із найстарших членів ООЛ – сеньйор Іван Гресь. Відтак ішли прапороносці Осередків СУМ, Відділів ООЛ, сумівська молодь, члени комітету та духовенство. Прибувши перед Каплицю-Пам'ятник, голова Дирекції Оселі д. Петро Косцьолек привітав обох Владик традиційним хлібом і сіллю. Владика Василь виголосив слово присвячене Архистратигові Михаїлові, який є Патроном міста Києва та Спілки Української Молоді. Відтак Архиєпископ Антоній та Владика Василь торжественно довершили акт посвячення новозбудованої Каплиці. Опісля слідувала архиєрейська Служба Божа, яку відправив Владика Лостен в сослуженні сумівця, о. шамбеляна Івана Бури (головного предсідника СУК "Провидіння"), сумівця о. мітрата Ігоря Міджака, ген. вікарія стемфордської епархії, та отців Богдана Данила, Ярослава Костика, Володимира Пісо й Богдана Кудлейчука. На почесному місці перед каплицею сиділи присутні Архиєпископ Антоній, о. Юрій Базилевський та Ієромонах о. Даниїл Зелінський. Молитовно співав хор "Аколада" з Філядельфії. Після Богослуження, із глибоко змістовним духовним словом до присутніх звернувся Архиєпископ Антоній. Грімким Многолітствієм та "Боже Великий Єдиний" завершено чин посвячення.

Ellenville, 2005        Опісля промовляли директор Оселі СУМ д. Петро Косцьолек, голова комітету будови д. Стефан Журавський, та голова КУ ООЛ Зенон Галькович. Заключне слово виголосив голова КУ СУМ д. Богдан Гаргай. Він з глибокою пошаною та вдячністю прийняв у користування СУМ новозбудований Храм Божий, який не тільки служитиме духовним потребам сумівської молоді та відвідувачів Оселі, але стоятиме також як Пам'ятник в честь всіх тих які віддали своє життя та потерпіли під час Акції "Вісла". Він рівночасно зложив подяку ООЛ, членам комітету, та всім які склали свої щедрі датки на будову Каплиці – Пам'ятника.

Ellenville, 2005        Відтак, у Світлиці, відбулось прийняття для духовенства, голів Осередків СУМ, Відділів ООЛ, та представників організацій, серед яких були Надя Савчук (СУА), Дарія Лашин (ЗУДАК), та Стефан Капітула (ФКК СУМА – Йонкерс). З наголи посвячення Каплиці Комітет видав 28 сторінову пропам'ятну книжку, в якій поміщено привітання від колишнього сумівського капеляна, а тепер Патріярха Любомира Гузара, та привітання від Архиєпископа Антонія. У книжці також поміщено світлини із посвячення фундаментів Каплиці, світлини членів комітету, статті про Архистратига Михаїла та про Акцію Вісла, та слова подяки від Комітету, КУ СУМ та КУ ООЛ. Завершується видання довгим списком жертводавців, які зложили свої щедрі дари на будову каплиці.

       Ця пропам'ятна святкова імпреза, яка відбулася під час V Лемківської Ватри, надовго залишиться в пам'яті тих які були її учасниками. Нехай Архистратиг Михаїл береже Україну, Спілку Української Молоді, та ввесь Український Народ!


[   Обіжник   |   Допис   |   фото1   |   фото2   |   фото3   ]

Новини | Про СУМ | Архів | Довідник | СУМівські Cайти |
Електронна Пошта | Сторінка Виховників | Крилаті |
Легальне | Приватна інформація | Пишіть нам

Copyright © 1999-2024 Спілка Української Молоді. Всі права застережено.